Αρχική Ν. Αργολίδος Επικίνδυνο λαγοκέφαλο έπιασαν ερασιτέχνες ψαράδες στην Αργολίδα

Επικίνδυνο λαγοκέφαλο έπιασαν ερασιτέχνες ψαράδες στην Αργολίδα

Ερασιτέχνες ψαράδες στην Αργολίδα ψάρεψαν έναν μεγάλο λαγοκέφαλο στη θαλάσσια περιοχή των Μύλων στην Αργολίδα.

Ευτυχώς οι ψαράδες Μιχαλής Σοφικίτης και Γιώργος Κωστάκης αναγνώρισαν το περισσότερο από δυο κιλά επικίνδυνο ψάρι και δεν το έβαλαν στο πιάτο τους

Υπενθυμίζεται πως ο λαγοκέφαλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το 2003 και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία».

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

-Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
-Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
-Εχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενο άρθροΚόρινθος : Το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Τ.Πιέτρη – Τι φοβάται ο Νανόπουλος;
Επόμενο άρθροΆσχημα νέα! Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού