Αρχική Ν. Αργολίδος Aργος: Έφυγε από την ζωή ο μαέστρος Γιάννης Κόντης

Aργος: Έφυγε από την ζωή ο μαέστρος Γιάννης Κόντης

Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο Γιάννης Κόντης, έφυγε σήμερα από την ζωή,καλό παράδεισο μαέστρο. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΗ

Ο Γιάννης Κόντης, το δεύτερο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Δημήτρη Κόντη και της Βαρβάρας Γεωργαντά, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου βομβαρδισμού του Άργους το φθινόπωρο του 1943. Σε ηλικία δέκα ετών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ψαλτήρι του Αγίου Βασιλείου, ενώ αρχίζει να παρακολουθεί συστηματικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο σύλλογο Αργείων «Ο Δαναός», με δάσκαλο τον αείμνηστο Ξενοφώντα Μούλο. Η αγάπη του για την εκκλησιαστική μουσική τον ωθεί να συμμετάσχει στη δημιουργία της Εκκλησιαστικής Χορωδίας Άργους στις αρχές του 1966. Στα δεκατρία του γίνεται μουσικός εκτελεστής στο Μουσικό Όμιλο Άργους, μεταπηδά στο Μουσικό Σύλλογο «Ορφέα», ενώ στη συνέχεια συμμετέχει ενεργά τόσο ως εκτελεστής όσο και από διάφορες διοικητικές θέσεις στη Δημοτική Φιλαρμονική Άργους. Από τη θέση του Εφόρου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Άργους διοργανώνει το 1999 και το 2000 το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Άργους.

Το 1970 γίνεται μέλος της Μικτής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Άργους έως τη διάλυσή της. Συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία της Χορωδίας Άργους, τη μετέπειτα Δημοτική Χορωδία, στην οποία και διατελεί Πρόεδρος. Την περίοδο αυτή διοργανώνει για πρώτη φορά Φεστιβάλ Χορωδιών στο Αρχαίο Θέατρο Άργους με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το ζωηρό ενδιαφέρον του για τις τέχνες και τα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα τον οδηγεί να ασχοληθεί παράλληλα και με άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, μετέχοντας στο Δημοτικό Θέατρο Άργους, τόσο ως ηθοποιός αλλά κυρίως ως μουσικός επιμελητής δεκάδων θεατρικών παραστάσεων για περισσότερο από 20 χρόνια. Η έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας βρίσκει τον Γιάννη Κόντη στην παρουσίαση σειράς θεματικών μουσικών εκπομπών για έντεκα συνεχή έτη από τη συχνότητα της «Αργειακής Ραδιοφωνίας».

Στα τέλη της δεκαετίας του 90, προσθέτει στις σπουδές κλασικής κιθάρας και πιάνου σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων Χορωδιακής Διεύθυνσης και Διδασκαλίας. Το 1997 συμμετέχει στην ίδρυση της «Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης», όπου από τη θέση του Μαέστρου προχωρά στη δημιουργία τριών χορωδιακών τμημάτων, της Εκκλησιαστικής, της Μεικτής και της χορωδίας Αναπολώντας. Με την Εκκλησιαστική χορωδία ψάλλει σε εκκλησίες της Αργολίδας, ενώ με τα άλλα δύο χορωδιακά τμήματα πραγματοποιεί συνεχείς εμφανίσεις σε εκδηλώσεις της Αργολίδας, ενώ συμμετέχει σε πλήθος φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Την περίοδο 2000-2005 διοργανώνει τέσσερις Χορωδιακές Συναντήσεις στο Άργος με τη συμμετοχή συνολικά 30 χορωδιών από όλη την Ελλάδα, με κορυφαία στιγμή την παρουσία της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου με τη χορωδία της.

Το 2006 ιδρύει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άργους «Τελέσιλλα», όπου από τη θέση του Μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα έως και σήμερα. Με τα τρία Χορωδιακά τμήματα του Συλλόγου «Τελέσιλλα», Εκκλησιαστική, Μεικτή και Αναπολώντας, πραγματοποιεί εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άργους «Τελέσιλλα» έχει οργανώσει 10 ετήσιες Χορωδιακές Συναντήσεις συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, τιμώντας μουσικοσυνθέτες, όπως ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Σπανός, καθώς και τους συμπολίτες μας Άγγελο Παπανδριανό, τους αδελφούς Φίνα, τον Δημήτρη Ταλαρούγκα, τον Δημήτρη Μπιτζή, τον Στράτο Διαμαντή και το ζευγάρι Γιάννη Καπίρη και Βέρα Κωτσιοπούλου.

Με ενέργειές του, το σύνολο των χορωδιών που ίδρυσε, Δημοτική Χορωδία Άργους, Χορωδία Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους «Τελέσιλλα», έγιναν μέλη της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος (Ε.Χ.Ε.), ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών (Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ.). Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο χορωδιακό τραγούδι συμμετέχει ανελλιπώς σε συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνουν η ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ και η Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ. Το 2011 με πρότασή του δημιουργείται η Παιδική-Νεανική Χορωδία «Τελέσιλλα», η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ως σήμερα.

Το ενδιαφέρον του Γιάννη Κόντη για διαφορετικές εκφράσεις της κοινωνικής ζωής τον οδηγεί να ασχοληθεί και με τον αθλητισμό ως μέλος του Δ.Σ. του Παναργειακού. Παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. νομικών προσώπων του Δήμου Άργους, όπως της Χορωδίας, του Θεάτρου, της Φιλαρμονικής κ.ά. σε πολλές δημοτικές περιόδους.

Η πολύχρονη και ανιδιοτελής προσφορά του αναγνωρίσθηκε και τιμήθηκε το 2004 από τον ιστορικό Σύλλογο Αργείων, «Ο Δαναός» με το «Μετάλλιο των 100 ετών» και το 2011 από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδας με την ανώτατη τιμητική διάκριση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ στην Αθήνα.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεχούς και πολύπλευρης προσφοράς στα κοινά η οικογένειά του είναι πολύτιμος συμπαραστάτης. Η σύζυγός του, Ελένη Αλεξίου, και τα δυο τους παιδιά, Δημήτρης και Αλέξης, αποτελούν ανεκτίμητη πηγή δύναμης και μοναδικό στήριγμα στις δύσκολες στιγμές. Ένα μεγάλο τμήμα της ξεχωριστής πορείας του Γιάννη Κόντη οφείλεται σε αυτούς.

parapolitikaargolida.gr