Αρχική Eπικαιρότητα Μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα – Σε έξαρση οι αλλεργίες

Μεγάλες ποσότητες γύρης στην ατμόσφαιρα – Σε έξαρση οι αλλεργίες

Ο Μάιος ειναι ο μήνας της ανθοφορίας με αποτέλεσμα αυτή την εποχή μεγάλες ποσότητες γύρης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα να έχουν μεταφερθεί από τους ανέμους στην θάλασσα, αλλά και στις πόλεις, όπως στα μπαλκόνια των κατοικιών, στα αυτοκίνητα, στα ρούχα μας, παντού,… ενώ σε έξαρση είναι αυτή την εποχή και οι αλλεργίες που προκαλούνται από αυτήν σε αρκετό κόσμο.

Οι εικόνες με ποσότητες γύρης που δημιουργούν μεγάλες κηλίδες σε παραλίες όπως στις σημερινές φωτογραφίες στην παραλία Αρβανιτιάς στο Ναυπλιο είναι πια γνώριμες αυτή την εποχή και φυσικά δεν προκειται για κάποια μόλυνση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή άνθρωποι που είτε είναι αλλεργικοί είτε εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα ξαφνικά.

Η αλλεργία είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, που δεν είναι βλαβερές για τα άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλεργίας.

Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα και η γύρη είναι ένα από τα πιο «δημοφιλή».

Οι αλλεργίες εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, σε διάφορα όργανα του σώματος.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αλλεργιών:

-Του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών
-Οι δερματικές αλλεργίες
-Οι αντιδράσεις από τροφές, φάρμακα και έντομα.

Η γύρη, που είναι ο αρσενικός σπόρος των αλλεργιογόνων φυτών, υπάρχει σε αφθονία κυρίως τους μήνες της άνοιξης (Μάρτιο, Απρίλιο, Mάιο) και προξενεί έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από απόσταση.

Όσον αφορά τα δέντρα στην Ελλάδα, η ελιά, η καρυδιά, ο πλάτανος, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι και το πεύκο δημιουργούν τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας τους.

Αλλεργία προκαλούν επίσης όλα τα σιτηρά και τα αγριοσιτηρά, αλλά και τα αγριόχορτα (αγρωστώδη), όπως η αγριάδα, το περδικάκι (παριετάρια), η τσουκνίδα, η αψιθιά κ.ά. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση μιας αλλεργικής κατάστασης, αφού ο καιρός επηρεάζει τη συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα. Έτσι, ο ξηρός και ζεστός αέρας ευνοεί τη διασπορά της γύρης, ενώ, αντίθετα, η βροχή περιορίζει τη δράση της, γιατί την κατευθύνει προς τη γη.

Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι οι ρύποι της ατμόσφαιρας προκαλούν μορφολογικές αλλοιώσεις στους κόκκους της γύρης, αυξάνοντας τις αναπνευστικές αλλεργίες. Eπίσης, την κατάσταση επιδεινώνουν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και το όζον, που ακινητοποιούν τα μικροσκοπικά τριχίδια των κυττάρων της μύτης, με αποτέλεσμα αυτά να μη συγκρατούν τη γύρη, που απορροφάται έτσι ευκολότερα από τον οργανισμό.

Πώς θα προστατευθείτε από τη γύρη

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τη γύρη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τη δράση της κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με τους εξής τρόπους:

-Κλείνετε τα παράθυρα όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν, πέραν του κλιματισμού, και ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

-Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή, ενώ αν αποφασίστε να το κάνετε, προτιμήστε παραθαλάσσια μέρη που η γύρη όπου συνήθως υπάρχει μικρότερη ποσότητα γύρης.

-Κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού νωρίς το πρωί και στο τέλος της ημέρας, που η πυκνότητα της γύρης φτάνει στο μέγιστο βαθμό. Oι πιο επικίνδυνες ώρες για την αυξημένη συγκέντρωση των γυρεόκοκκων στην ατμόσφαιρα είναι 8-10 π.μ. και 7-9 μ.μ.

-Μην απλώνετε ρούχα αυτές τις ώρες, γιατί μπορεί να κολλήσει γύρη πάνω τους.

-Φροντίστε να μην καπνίζετε σε κλειστούς χώρους. O καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τα τριχίδια που βρίσκονται στη μύτη, στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα οι αλλεργικοί να γίνονται ακόμη πιο επιρρεπείς.