Αρχική Eπικαιρότητα Πιο επίκαιρη από ποτέ η σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας»

Πιο επίκαιρη από ποτέ η σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας»

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Δίαιτας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα τις συνέπειες του εγκλεισμού τους ακόμη και στα κιλά τους.

Πρόκειται για έναν βρετανικής εμπνεύσεως εορτασμό, που καθιερώθηκε το 1992 από μία πρώην ανορεξική, την Μέρι Έβανς-Γιανγκ, επικεφαλής της αντιδιαιτικής καμπάνιας στη Μεγάλη Βρετανία και συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Κλεισμένοι στα σπίτια μας, χωρίς ιδιαίτερη επαφή με ανθρώπους και με αυξημένο άγχος λόγω της πανδημίας COVID-19, για πολλούς από εμάς η εύκολη λύση ήταν το φαγητό, και μάλιστα στην πιο εύκολη μορφή του, δηλαδή επεξεργασμένα φαγητά και σνακ πλούσια σε ζάχαρη.

Καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των επιπλέον κιλών που αποκτήθηκαν λόγω της κακής ποιότητας φαγητού αλλά και της έλλειψης άσκησης.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πολύ σημαντικό μήνυμα της σημερινής μέρας, που είναι να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά, να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος και να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας.

Για όσους λοιπόν, έχουν αποφασίσει να αποφύγουν τις δίαιτες για τους παραπάνω αλλά και για πολλούς ακόμη λόγους, υπάρχει η λύση και αυτή είναι να γίνουν οι ίδιοι διαιτολόγοι του εαυτού τους.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανάγκη για να αναλάβει τη διατροφή μας κάποιος ειδικός τότε μπορούμε να απελευθερωθούμε από το άγχος και τις δυσκολίες της αυστηρής δίαιτας, επιλέγοντας τα γεύματα που ταιριάζουν στις περιστάσεις, ικανοποιούν τις προτιμήσεις, καλύπτουν τις ανάγκες του δικού του οργανισμού.

Οι εναλλακτικές προτάσεις γευμάτων μας παρέχουν ευελιξία και μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε εύκολα το προσωπικό μας  διατροφικό πλάνο με σκοπό να χάσουμε  0,5-1 κιλού εβδομαδιαίως.

Με τις θερμίδες για οδηγό

Είναι σαφές ότι ακολουθώντας κανείς τις αντίστοιχες θερμιδομετρημένες λίστες για το  πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό έχει κάπως εξασφαλίσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Καλό λοιπόν θα είναι να επιλέγει κανείς δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά και αλλαντικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά, κρέατα χωρίς ορατά λίπη, κανονικές μερίδες και όχι ευμεγέθεις.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνά να πίνει αρκετό νερό ημερησίως και αντί για καφέ να προτιμά το τσάι και τους μη τυποποιημένους χυμούς φρούτων.