Αρχική Eπικαιρότητα 0 Κίνδυνος να σαπίσουν τα φρούτα στα δέντρα – Τι ζητούν οι...

0 Κίνδυνος να σαπίσουν τα φρούτα στα δέντρα – Τι ζητούν οι παραγωγοί

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατός ο κίνδυνος να σαπίσουν ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα πάνω στα δέντρα, μια και φτάσαμε στις αρχές Μαΐου, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση για την εισαγωγή εργατικών χεριών από την Αλβανία, προκειμένου να γίνει η συγκομιδή. Μπορεί να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας για το άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μας εποχικοί εργάτες, ωστόσο, κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστο Γιαννακάκη, το ζήτημα κολλάει στην απόφαση της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, η οποία δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως.

Κατά τον ίδιο και με βάση την ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό ενδεχομένως να γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, μια και πλέον οι χρόνοι για τη συγκομιδή των κερασιών και για την αραίωση των ροδάκινων πλέον πιέζουν ασφυκτικά. «Επανειλημμένες είναι οι οχλήσεις μου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, αλλά και προς άλλους παράγοντες του υπουργείου, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Περιμένουμε την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής, ενώ προβλήματα δημιουργεί και το γεγονός ότι στο ζήτημα εμπλέκονται πολλοί. Το Υπουργείο Υγείας, για παράδειγμα, καθώς και πολλοί επιστήμονες. Πλέον ο χρόνος πιέζει πολύ. Αν συνεχιστεί η καθυστέρηση, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί μέρος της παραγωγής. Ελπίζουμε, όπως μου είπαν, σήμερα το απόγευμα να έχουμε μία θετική απάντηση», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης.

Τεράστια ανησυχία μεταξύ των παραγωγών
Μεταξύ των παραγωγών υπάρχει τεράστια ανησυχία, αφού για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών από τα φρούτα προέρχεται το μοναδικό εισόδημά τους. Καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες μαζί με τις οικογένειές τους να μαζέψουν τα φρούτα από τα δέντρα, ωστόσο, οι φιλότιμες προσπάθειές τους είνα αδύνατο να επαρκέσουν, μια και τα στρέματα είναι πολλά και τα εργατικά χέρια λιγοστά. Αυτήν τη στιγμή το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στα κεράσια και στα ροδάκινα. Σε ό,τι αφορά τα δεύτερα, αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει η αραίωση των φρούτων στα δέντρα, διαδικασία που εξελίσσεται με πολύ βραδεις ρυθμούς.

Αναφορικά με τα κεράσια κάθε χρόνο γύρω στις 5 Μαΐου ξεκινάει η συγκομιδή αυτών που ωριμάζουν πρώιμα. Κατά τον κ. Γιαννακάκη, τα ευχάριστα νέα για τους παραγωγούς ήρθαν από τον καιρό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει φέτος για περίπου μια εβδομάδα η έναρξη της συγκομιδής, ωστόσο και πάλι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Αυτό διότι, μόλις δοθεί το πράσινο φως για την εισαγωγή των εργατικών χεριών από την Αλβανία, θα χρειαστεί σίγουρα μία εβδομάδα, μέχρι να ξεκινήσουν δουλειά. Θα πρέπει να καταθέσουν οι παραγωγοί την αίτηση για το πόσα άτομα χρειάζονται, να δοθούν οι εγκρίσεις από τις πρεσβείες κτλ.