Αρχική Eπικαιρότητα «Η γρίπη είναι πιο θανατηφόρα από τον COVID-19»: Ένας μύθος που καταρρίφθηκε

«Η γρίπη είναι πιο θανατηφόρα από τον COVID-19»: Ένας μύθος που καταρρίφθηκε

«Η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από τον COVID-19 και μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους». Αυτή ήταν μία άποψη που διατυπώθηκε όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η αριθμοί καταρρίπτουν με κατηγορηματικό τρόπο το συγκεκριμένο επιχείρημα.  Στην Αμερική, οι θάνατοι από τον SARS-CoV-2 έχουν ξεπεράσει τους 62 χιλιάδες. Ξεπέρασαν, δηλαδή, την υψηλότερη εκτίμηση για θανάτους εξαιτίας της γρίπης από τον περασμένο Οκτώβρη. Ο νέος κορονοϊός στέρησε ανθρώπινες ζωές πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την κοινή γρίπη. Μόλις σε 3 μήνες.    Ακολουθούν οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο COVID-19 είναι πιο επικίνδυνος από την γρίπη.

Ο νέος κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνες η γρίπη μολύνει κατά μέσο όρο 1,28 άτομα. Από την άλλη πλευρά ο νέος κορονοϊός μολύνει κατά μέσο όρο 2-3 άτομα.

Πρόκειται για ένα νέο ιό, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν θα διαλυθεί το καλοκαίρι και κατά πόσο. Το γεγονός, όμως, ότι συνέχισε να διαδίδεται στο Nότιο Ημισφαίριο τους καλοκαιρινούς μήνες μάλλον σημαίνει ότι ο ζεστός καιρός δε θα ελαττώσει τη διασπορά του.

Ο COVID-19 σκοτώνει με γρηγορότερο ρυθμό

Από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι τον Απρίλη του 2020, η γρίπη εκτιμάται ότι στέρησε τη ζωή από 24 χιλιάδες έως 62 χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέχγου Νόσων (CDC). Πρόκειται για αρχικά νούμερα, καθώς το CDC σταμάτησε να καταγράφει το συγκεκριμένο νούμερο στις 4 Απριλίου. Αν 62 χιλιάδες άτομα πέθαναν από τη γρίπη, τότε στις ΗΠΑ πέθαιναν 331 άνθρωποι κάθε μέρα από τη γρίπη.

Όσον αφορά το νέο κορονοϊό έχει σκοτώσει παραπάνω από 62.850 άτομα στις ΗΠΑ μετά την πρώτη καταγραφή σχετικού θανάτου, τον Φεβρουάριο, μέχρι και σήμερα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα φτάνει τους 739 ανθρώπους.

lie

Μπορείς να φτιάξεις εμβόλιο για την γρίπη αλλά όχι για τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί λένε ότι αν περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονταν κατά της γρίπης, τότε το νούμερο των θανόντων από τη συγκεκριμένη αιτία θα μειωνόταν δραστικά. Ακόμα και αν κάνεις το εμβόλιο και κολλήσεις τη γρίπη, τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ήπια. Παρ΄όλα αυτά, περίπου οι μισοί Αμερικάνοι δεν εμβολιάζονται, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών που πεθαίνουν από τη γρίπη.

Αντίθετα, με τον κορονοϊό δεν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού. Στην καλύτερη θα χρειαστούν μήνες για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη της τεράστιας σοβαρότητας του νέου κορονοϊού.

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδίδεται για πολλές μέρες χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων

Στη γρίπη, η περίοδος επώασης είναι μικρή. Η περίοδος, δηλαδή, από την ώρα της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα μέσα σε μία έως 4 μέρες. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται τη δεύτερη μέρα σύμφωνα με το CDC. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι άνθρωποι θα καταλάβουν γρήγορα ότι αρρώστησαν, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στο σπίτι και δε θα έρθουν σε επαφή με άλλους.

Η περίοδος επώασης στον κορονοϊό διαρκεί από 3 έως 14 μέρες και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 4 ή 5 μέρες μετά την έκθεση σύμφωνα με το Hardard Medical School. Ειδικότερα σύμφωνα με το Harvard «γνωρίζουμε ότι κάποιος που νοσεί από COVID-19 μπορεί να μεταδώσει τον ιό 48-72 ώρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό, μάλιστα, να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους στο 48ωρο πριν αρχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα».

Αν αυτό ισχύει τότε το Harvard προσθέτει ότι «αυξάνει τα επιχειρήματα υπέρ της μάσκας, της φυσικής απόστασης και της ιχνηλάτησης. Όλα μπορούν να μειώσουν το ρίσκο μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς»Για όλους αυτούς τους λόγους η θεωρία που ήθελε τη γρίπη να είναι πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας αχρείαστα καταρρίπτεται.

ΠΗΓΗ: https://cnn.it/2Sts9lb