Αρχική Eπικαιρότητα «Πυρετός» εργασιών στα καταστήματα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

«Πυρετός» εργασιών στα καταστήματα για την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

Με τηλεφωνικά ραντεβού, e-mails και μηνύματα σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας προετοιμάζονται τις τελευταίες ώρες εργαζόμενοι, πολίτες και επιχειρήσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα την ερχόμενη Δευτέρα, με τα ρολά των περισσότερων επιχειρήσεων να σηκώνονται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο μήνες.

Ήδη, σε πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία) που ανοίγουν στις 4 Μαΐου έχουν συμπληρωθεί οι λίστες με τα ραντεβού των πρώτων ημερών, καθώς τα μέτρα προστασίας προβλέπουν διευρυμένο μεν ωράριο, αφετέρου δε μικρό αριθμό πελατών και εξυπηρετούμενων στους χώρους εργασίας. Επιπλέον, σε μπαράζ απολυμάνσεων έχει προβεί το τελευταίο τριήμερο πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, ώστε να υποδεχθούν από Δευτέρα το γνώριμο καταναλωτικό κοινό, αλλά με νέες συνήθειες, δηλαδή μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.

kommotirio_main_2

Μπαράζ απολυμάνσεων

Πάρα πολλοί έχουν απολυμάνει τις επιχειρήσεις τους” με τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τους χώρους υποδοχής των ΚΤΕΟ να έχουν ήδη προηγηθεί στις προετοιμασίες εξηγεί στο protothema.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Από τις 8 το πρωί της Δευτέρας -δύο ώρες δηλαδή πριν τα καταστήματα επανεκκινήσουν- 10.000 μάσκες θα μοιράσει σε πελάτες και εργαζόμενους το Επιμελητήριο Πειραιά, σε μια προσπάθεια να “ζεστάνει” την τοπική αγορά.

Στην τελική ευθεία της άρσης των μέτρων, επανελειτουργούν τη Δευτέρα:

βιβλιοπωλεία,

καταστήματα οπτικών,

καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,

καταστήματα πώλησης φυτών,

ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού)

Καταστήματα πώλησης υποδημάτων

καταστήματα οπτικών και

καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Τα καταστήματα ανοίγουν στις 10 το πρωί  υποχρεωτικά, ακολουθώντας, ωστόσο διευρυμένο ωράριο και αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Στις εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, κλιμάκια του οποίου θα διενεργούν ελέγχους από το πρωί της Δευτέρας, επιβάλλονται:

Κανόνες λειτουργίας:

1. Απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο και ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο:

έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

· από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και

· άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

2. Χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες,

3. Μη χρήση ανελκυστήρων (σε περίπτωση ανάγκης, χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα).

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καταναλωτικού κοινού έχουν τεθεί επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αφού βροχή… κλήσεων δέχονται τις τελευταίες ημέρες -ενόψει της επαναλειτουργίας τους- κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κουρεία. Με το ωράριό τους να διαμορφώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα, ο χρόνος κυλά υπέρ των καταναλωτών, με τη ζήτηση, ωστόσο, να χτυπά “κόκκινο”. Με ευλάβεια, όμως, θα πρέπει να τηρηθούν οι προδιαγραφές υγιεινής στους “ναούς” του καλλωπισμού, καθώς οι κανόνες προβλέπουν:

Προσέλευση μόνο με ραντεβού – η επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί κατάλογο.

Απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο και ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο:

έως 20 τ.μ. 4 άτομα,

από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και

άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Μη χρήση ανελκυστήρων (σε περίπτωση ανάγκης, χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα).

Σε πλήρη λειτουργία τίθενται τη Δευτέρα και οι λαϊκές αγορές (με ενεργή ακόμη την απαγόρευση πώλησης βιομηχανικών ειδών).

Νέα ωράρια για όλους

Αλλαγές φέρνει η επιστροφή στην καθημερινότητα και για την επιστροφή στην εργασία, καθώς:

οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

οι Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα από τις 9πμ έως τις 10πμ.

Μάσκες και αποστάσεις καθίστανται υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία πυκνώνουν τα δρομολόγια, αφού την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα τακτικά χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, όπως και το άνοιγμα των Εκκλησιών για ατομική λατρεία.