Αρχική Ν. Μεσσηνίας Δυσαρέσκεια του μητροπολίτη Μεσσηνίας γιατί δεν ανοίγουν άμεσα οι εκκλησίες (βίντεο)

Δυσαρέσκεια του μητροπολίτη Μεσσηνίας γιατί δεν ανοίγουν άμεσα οι εκκλησίες (βίντεο)

Τη δυσαρέσκειά του, αλλά και της Ιεράς Συνόδου, για το γεγονός ότι οι εκκλησίες δεν θα λειτουργήσουν με περιοριστικά μέτρα από τις 5 Μαΐου, εξέφρασε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την επιστολή στις 22 Απριλίου στον πρωθυπουργό, να ανοίξουν οι εκκλησίες και να λειτουργούν με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων από τις 5 Μαΐου, δεν ικανοποιήθηκε και μετατέθηκε για μετά τις 17 Μαΐου. Επεσήμανε ότι σήμερα η Σύνοδος πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί αυτή την εξέλιξη και θα αποφασίσει τι στάση θα τηρηθεί. Παρατήρησε πως οι ιεράρχες πίστευαν ότι θα υπήρχε η δυνατότητα μετά την Εβδομάδα της Διακαινησίμου να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με περιορισμένο αριθμό, με λήψη μέτρων όπως έχουν ορίσει οι επιστημονικές επιτροπές.

“Οταν ανοίγουν ιδιωτικοί χώροι, όταν παύει ο περιορισμός μετακίνησης των πολιτών, υπάρχει η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η Εκκλησία μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά που αιτείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι θα γίνεται έλεγχος, οι πιστοί θα φορούν μάσκα, θα καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, μέσα θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πιστών και όταν τον υπερβαίνουν, θα κάθονται έξω στο προαύλιο.

Διευκρίνισε πως υπήρχαν αιτήματα πιστών γι’ αυτό η Σύνοδος έστειλε αυτή την επιστολή και παρατήρησε: “Δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού, ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης, ούτε αντιπολίτευση. Πρέπει να ικανοποιήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπάρχουν στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να αυτονομηθούμε στο θέμα της υγείας, ακολουθούμε τις υποδείξεις των επιστημόνων”. Δήλωσε ότι δεν του αρέσουν οι συνωμοσιολογίες και ούτε υιοθετεί τέτοια πράγματα.

Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι “πρέπει να αρχίζει να συνειδητοποιεί ο κόσμος την ατομική ευθύνη έναντι του κοινωνικού συνόλου. Αυτό δεν γίνεται με το να κλείσουμε κάποιον στο σπίτι” και αναρωτήθηκε: “Ποιος θα ελέγχει δύο άτομα στο πεζοδρόμιο αν τηρούν την απόσταση ασφαλείας, αν δεν το καταλάβουν οι ίδιοι; Ποιος θα το επιβάλει;”. Επεσήμανε ότι “η έννοια της ατομικής ευθύνης δεν καλλιεργείται όσο βρισκόμαστε μέσα στα σπίτια. Η ατομική ευθύνη να γίνει συνείδηση στον κόσμο, να γίνει τρόπος ζωής, δεν γίνεται μόνο με συμβουλές. Να μάθει ο κόσμος να κυκλοφορεί και να φοράει τη μάσκα και τα γάντια”.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις, είπε ότι “ο κόσμος αποκόπτεται από το Εκκλησιαστικό Σώμα, κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός της Ιεράς Συνόδου”. Επίσης, υπενθύμισε ότι δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις, εκτιμώντας πως δεν θα γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.eleftheriaonline.gr