Αρχική Χωρίς κατηγορία Τανιμανίδης και Μπόμπα έκαναν το πρώτο βήμα για να γίνουν δότες πλάσματος

Τανιμανίδης και Μπόμπα έκαναν το πρώτο βήμα για να γίνουν δότες πλάσματος

Να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους προσφέροντας το αίμα τους επιθυμούν ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα, οι οποίοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μελέτη που αφορά την χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από Covid-19 σε ασθενείς, έχοντας οι ίδιοι νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν από τον ιό.

Όπως αποκάλυψε το ζευγάρι στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ η διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας των εθελοντών ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, και μέχρι στιγμής 11 άτομα – μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι – έχουν δώσει αίμα ώστε να κριθεί αν έχουν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, ώστε να γίνουν τελικά δότες πλάσματος.

Ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα στο "Μαζί σου"

Αντικείμενο της φιλόδοξης μελέτης είναι η χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό. Ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, μίλησε για τη διαδικασία στην εκπομπή, περιγράφοντας τα στάδια της διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο επιστήμονας, το πρώτο βήμα που έχει ήδη λάβει χώρα στην περίπτωση του Σάκη Τανιμανίδη και της Χριστίνα Μπόμπα είναι απλό: Οι υποψήφιοι δότες δίνουν αίμα, και μέρους αυτού του δείγματος στέλνεται στις ΗΠΑ, όπου η ομάδα του κ. Παυλάκη στο ινστιτούτο NCI το εξετάζει, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα αντισώματα είναι εξουδετερωτικά, που είναι και το επιθυμητό. Εφόσον ένας εθελοντής κριθεί κατάλληλος δότης, ακολουθεί το επόμενο βήμα, της δωρεάς πλάσματος. Όσον αφορά στην πλασμαφαίρεση, η διαδικασία έχει ως εξής: ο δότης υποβάλλεται σε αιμοληψία που διαρκεί όμως λίγο περισσότερο από την κανονική, περίπου 40 με 50 λεπτά. Το πλάσμα απομονώνεται σε ένα ειδικό μηχάνημα και το αίμα επιστρέφει στον δότη.

Ο κ. Τέρπος εξήγησε πως ένας δότης μπορεί να σώσει έναν ασθενή με το πλάσμα του. Ειδικότερα, από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο θα χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σ.σ. των 200 ml) ανά δύο ημέρες. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα χορηγηθεί πλάσμα σε περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, πέραν των 60 που συμμετέχουν στη μελέτη.

Σύμφωνα με όσα είπαν η Χριστίνα Μπόμπα και ο Σάκης Τανιμανίδης στην εκπομπή «Μαζί σου», δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελέτη εθελοντικά, όταν τους προσέγγισε ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν είναι δυνατόν ο οργανισμός να επικοινωνήσει με τους ιαθέντες από Covid-19 ενημερώνοντάς τους για αυτήν την μελέτη, και πως αν κάποιος από αυτούς επιθυμεί να γίνει εθελοντής μπορεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και τους γιατρούς.

Προηγούμενο άρθροMεγάλωσε η οικογένεια του Γιώργου Ψυχογιού
Επόμενο άρθροΗ Κυριακή του Θωμά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο