Αρχική Eπικαιρότητα Τσιόδρας: Από 35°C και άνω φαίνεται πως η ζωή του ιού πέφτει...

Τσιόδρας: Από 35°C και άνω φαίνεται πως η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά

Μετά τη δημοσίευση της αμερικανικής έρευνας ότι ο κορονοϊός δεν επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες, «πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι για τη χαμηλότερη μετάδοσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

«Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως «σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορωνοϊός χάνει τη δύναμή του εντός 18 ωρών σ’ένα σκοτεινό και χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλον, ενώ σ’ ένα υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλον, η ζωή του πέφτει σε έξι ώρες». «Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά. Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Ακόμη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντισηπτικό διάλυμα ήταν πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό γι’ αυτόν τον ιό.

Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεότερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.