Αρχική Eπικαιρότητα Διαδικτυακή εκδήλωση Μνήμης για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Διαδικτυακή εκδήλωση Μνήμης για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Στις 19:30 το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 105ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η εκδήλωση προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της επιτροπής www.ancg.gr, το κανάλι της στο Youtube (Armenian National Committee of Greece) και τον σύνδεσμο στο Facebook.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας από την πανδημία του COVID-19, και σεβόμενοι τις κυβερνητικές και κρατικές υποδείξεις για την αποτροπή της εξάπλωσης του εν λόγω κορονοϊού, η εκδήλωση φέτος πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου, ενώ παρόμοια τακτική υιοθετήθηκε και παγκοσμίως, σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές. Έτσι το διαδίκτυο αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά και αποτέλεσε το πεδίο όπου αντήχησαν οι δίκαιες διεκδικήσεις των Αρμενίων, σήμερα, που συμπληρώνονται τα 105 χρόνια από την τέλεσή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε «Φέτος, η πρωτόγνωρη συγκυρία στην οποία ζούμε, δεν επιτρέπει την διοργάνωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων τιμής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λησμονούμε την ημέρα αυτή. Η σκέψη μας, είναι και φέτος, κοντά στους Αρμένιους της πατρίδας μας, αλλά και στους προγόνους τους, αλλά και στους Αρμένιους φίλους μας, σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η δοκιμασία που διέρχεται ο πλανήτης στην παρούσα φάση, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τους ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που διέπουν τους δυο λαούς. Αλλά να εκφράσω και την αλληλεγγύη μου, απέναντι στην αρμενική κοινότητα της Ελλάδος, που τόσα έχει προσφέρει στην ιστορία της πατρίδας μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Α’. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είπε «Αρμένιοι αδελφοί μας μαρτύρησαν σε χέρια Οθωμανών, κατά την τριετία 1915-1918. Το βράδυ της 24ης Απριλίου 1915, ο Ταλαάτ Πασάς ξεκίνησε το σχέδιο εξόντωσης, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε ομαδικές σφαγές πληθυσμών. Ήταν η αρχή του τέλους, που για μας σήμερα έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία».

Τη διαδικτυακή εκδήλωση στην Μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τίμησε με την παρουσία του, ως κεντρικός ομιλητής ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο κύριος Παυλόπουλος στο μήνυμα του επεσήμανε: «Φέρνουμε, και φέτος, στη μνήμη μας την 105η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, το 1915. Ταυτοχρόνως, τιμούμε την Ιερή Μνήμη 1.500.000 αθώων ψυχών, που σφαγιάσθηκαν σ’ ένα από τα πιο ζοφερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του επισήμανε επίσης πως «Ελλάδα και Αρμενία, Αρμενία και Ελλάδα, συμπορεύονται, με στενούς δεσμούς φιλίας, εδώ και πολλές δεκαετίες στον ανηφορικό δρόμο της υπεράσπισης εμβληματικών αρχών και αξιών, ιδίως δε της υπεράσπισης της Ειρήνης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, κυρίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αυτά τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, Αρμενίας και Ελλάδας, εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα Έθνη μας. Στιγμές, τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας. Αλλά διότι αυτή η μνήμη μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο να υπηρετούμε, στο διηνεκές, την μεγάλη Ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά».

Ο κύριος Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στην αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας το 1996, με τον ν.2397/1996, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση εκ μέρους της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το 2015.

Σημείωσε πως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Διαμηνύουμε δε προς την Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διέπραξε στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων». Τόνισε, πως «Όσο εμμένει να παραχαράσσει την Ιστορία και να συγκαλύπτει αυτή την ανείπωτη βαρβαρότητα, τόσο περισσότερο μπαίνει, περιφρονώντας τον Άνθρωπο και την αξία του, στο περιθώριο της Διεθνούς Κοινότητας και αποτελεί όνειδος για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό».

Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, σημείωσε την ανάγκη για μια πολύπλευρη διεθνή συμπόρευση σε όλους τους τομείς, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα και την Αρμενία, όσο και για τις Διεθνείς Συνεργασίες, στις οποίες Ελλάδα και Αρμενία μετέχουν, διεκδικώντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο».

Με βάση αυτή την πολιτική, ο τ. Πρόεδρος τόνισε, πως η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει και να στηρίξει την ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με μόνο γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, και παράλληλα να υποστηρίξει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

https://youtu.be/660NxYwbEUQ

Προηγούμενο άρθροΤο βίντεο που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη – ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Επόμενο άρθροΣημαντική η κινητικότητα για την επαναδρομολόγηση συρμών στην γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο