Αρχική Eπικαιρότητα Τσιόδρας: Το καλοκαίρι θα μειώσει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Τσιόδρας: Το καλοκαίρι θα μειώσει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες, ενόψει του καλοκαιριού, έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Ίσως να είδατε ότι σύμφωνα με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ασφάλειας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν κάποια δεδομένα που αφορούν την αντοχή του ιού στην θερμοκρασία και την υγρασία σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι.

Ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον, η γνήσια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις έξι ώρες. Όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά.

Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία, φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Επίσης, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη, το αντισηπτικό, ήταν ένα πάρα πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό για τον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο, σε χθεσινές του ανακοινώσεις, σχολίασε το γεγονός και είπε ότι η μέγιστη κορύφωση των κορονοϊών τους χειμερινούς μήνες, όπως έχουμε πει, αναμένεται να εμφανιστεί και από τον νέο κορονοϊό και δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού.

Είπε με μαθηματικές εκτιμήσεις ότι μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%. Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, αν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μια χώρα”.

thetoc

Προηγούμενο άρθροΛίβερπουλ – Ατλέτικο: Η καταραμένη εκδρομή φιλάθλων που άπλωσε τον ιό στην Αγγλία
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Έτσι θα λειτουργούν εστιατόρια και καφέ