Αρχική Eπικαιρότητα Συναγερμός σε δύο κλινικές στην Αττική – Εισαγγελική έρευνα για τους νεκρούς...

Συναγερμός σε δύο κλινικές στην Αττική – Εισαγγελική έρευνα για τους νεκρούς και τα κρούσματα από κορονοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε ασθενείς και εργαζόμενους δύο ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση εισαγγελέα. Σημειώνεται πως η εισαγγελική έρευνα θα διερευνήσει ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κλινική στο Περιστέρι τέθηκε σε καραντίνα, καθώς βρέθηκαν συνολικά 28 κρούσματα, εκ των οποίων τα 13 αφορούν σε τρόφιμους, τα 11 σε εργαζόμενους και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αυτά που κινητοποίησαν τις Αρχές. Όπως είπε, τη δομή επισκέφτηκαν ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι νεκροί που σχετίζονται με την κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι είναι τρεις, καθώς έγινε γνωστό ότι το απόγευμα της Πέμπτης κατέληξε στο ΝΙΜΤΣ ένας 87χρονος ασθενής, ο οποίος είχε μεταφερθεί νωρίτερα εκεί από την εν λόγω κλινική. Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Νωρίτερα, είχε καταλήξει ένας 76χρονος ασθενής, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και μεταφέρθηκε από την εν λόγω κλινική σε νοσοκομείο αναφοράς.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ένα όχημα του γραφείου τελετών παρέλαβε μία σορό από την ίδια κλινική.

Σχετικά με τη δεύτερη κλινική, στα νότια προάστια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. 

Χθες, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε περίπου 130 εργαζομένους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία στους τροφίμους. Όπως είπε τα 92 πρώτα αποτελέσματα των τεστ, που αφορούσαν εργαζομένους, βγήκαν αρνητικά.

Οι δύο αυτές υποθέσεις προκάλεσαν την παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών. Η εισαγγελική έρευνα θα διερευνήσει ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στη Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι “όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου 4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”.