Αρχική Ν. Αργολίδος Παρέμβαση Γόντικα για τις συνθήκες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι

Παρέμβαση Γόντικα για τις συνθήκες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι

Παρέμβαση για τις συνθήκες, που επικρατούν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι με αφορμή και το περιστατικό με την εγκυμονούσα, που διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας επικοινωνώντας μεταξύ άλλων με τον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργακόπουλο.

Ο κ. Γεωργακόπουλος τον ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε ξενοδοχείο που λειτουργεί στην περιοχή σαν δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Ο κ. Γόντικας ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και μίλησε για απαράδεκτη ολιγωρία.

Ακολούθως η ανακοίνωση του κ. Γόντικα:

“Από την Μ. Πέμπτη έχει γίνει η διάγνωση σε εργαζόμενη της δομής με κορονοϊό, μεσολάβησε θάνατος μιας γυναίκας πρόσφυγας που διέμενε στο ξενοδοχείο και χθες διαγνώστηκε και δεύτερη έγκυος πρόσφυγας και κανείς δεν ασχολήθηκε αυτό το κρίσιμο διάστημα, πέρα από την εντολή στην αστυνομία για να αυξήσει τα μέτρα περιορισμού.

Ευθύνες έχει και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου που πρόσκεινται στη ΝΔ. Ο ρόλος της δεν είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης και η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Τρεις φορές έβαλε θέμα στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου η «Λαϊκή Συσπείρωση» τρεις φορές αρνήθηκαν να πάρουν θέση και απόφαση. Καμιά ατομική ευθύνη δεν μπορεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έχει θέσει και στο περιφερειακό συμβούλιο είναι:

– Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση την περιφέρεια και κάθε δήμο της Πελοποννήσου, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, τόσο για τους καταυλισμούς των ρομά, μεταναστών όσο και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοιού.

– Να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όσο και τις δομές προσφύγων-μεταναστών.

– Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το προσωπικό του.

– Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν τώρα όλους τους καταυλισμούς των ρομά και των μεταναστών στην Πελοπόννησο για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους κέντρα κοινότητας δήμων και παραρτημάτων ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα δημοτικά ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους ρομά.

– Σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των ρομά, που δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.

– Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές να βελτιωθούν άμεσα (να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις).

– Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ρομά και των δομών των μεταναστών μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

– Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας”.