Αρχική Ν. Αργολίδος 2 Απριλίου 1986: Έκρηξη βόμβας σε αεροπλάνο που πετούσε πάνω από το...

2 Απριλίου 1986: Έκρηξη βόμβας σε αεροπλάνο που πετούσε πάνω από το Άργος

2 Απριλίου του 1986… Λίγες εβδομάδες πριν ασχοληθούν με την οικολογική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, τα διεθνή ΜΜΕ είχαν …στρέψει το βλέμμα τους στον ουρανό του Άργους!

Ήταν 2.05′ μεσημέρι Τετάρτης, όταν σε Boeing 727 με 115 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα εξερράγη βόμβα. Τη στιγμή της έκρηξης το αεροπλάνο βρισκόταν στα 11.000 πόδια (3.350 μέτρα) πάνω από το Αργος.

Επρόκειτο για την πτήση 840 της TWA από το Λος Άντζελες με τελικό προορισμό το Κάιρο και ενδιάμεσες στάσεις στη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη και την Αθήνα. Στη Ρώμη το Boeing 747 αντικαταστάθηκε για το υπόλοιπο του ταξιδιού με Boeing 727.

Μια τρύπα διαστάσεων 2 μέτρα x 1 μέτρο άνοιξε κάτω από ένα παράθυρο, μπροστά από το δεξί φτερό. Η έκρηξη συνέβη στο επίπεδο του δαπέδου, μέσα στην καμπίνα επιβατών. Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν εκτός του αεροπλάνου, στο κενό. Άλλοι επτά τραυματίστηκαν από τα θραύσματα.

Από τους τέσσερις άτυχους επιβάτες, οι τρεις ήταν ελληνοαμερικανίδες: H 52χρονη Δήμητρα Στυλιανοπούλου, η 25χρονη κόρη της Μαρία και η 8 μηνών εγγονή της Δήμητρα (κόρη της Μαρίας). Ο τέταρτος νεκρός ήταν ένας 37χρονος Aμερικανός, κολομβιανής καταγωγής, στο κάθισμα του οποίου είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

«Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, είδα τον άντρα δίπλα μου να εξαφανίζεται και ένιωσα τον εαυτό μου να τραβιέται έξω» είπε ο Σαουδάραβας που καθόταν δίπλα του…

Μέσα σε 10 λεπτά, χάρη στις προσπάθειες του πιλότου Ρίτσαρντ Πέτερσεν, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ελληνικό. «Το αεροπλάνο έμεινε στον αέρα, γιατί πετούσε σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, ώστε υπήρχε μικρή διαφορά στην πίεση μεταξύ της καμπίνας και του εξωτερικού» δήλωσαν οι ειδικοί.

Τα τρία από τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν διαμελισμένα στην περιοχή του Αεροδρομίου του Άργους όπως επίσης και το κάθισμα όπου καθόταν ο 37χρονος και στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά. Η τέταρτη σωρός βρέθηκε στον Αργολικό Κόλπο, κοντά στη Νέα Κίο.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Σεραφείμ, που έσπευσε να καλύψει το γεγονός, δήλωσε στο Associated Press ότι ένας βοσκός είδε τα σώματα να πέφτουν από τον ουρανό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βόμβα περιείχε ένα κιλό πλαστικών εκρηκτικών. Υπάρχει η υποψία ότι είχε τοποθετηθεί κάτω από το μαξιλάρι του καθίσματος σε ένα προηγούμενο ταξίδι από μια Λιβανέζα, μέλος της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ, η οποία αργότερα συνελήφθη αλλά δεν καταδικάστηκε.

Η αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες» ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας ότι η βόμβα τοποθετήθηκε λόγω του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συγκρούσεων με τη Λιβύη, μια εβδομάδα πριν, στον Κόλπο της Σύρτης.

Εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι ενώ το αεροπλάνο ξεκίνησε από τη Ρώμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μόνο για την Ελλάδα…

Δείτε πλάνα από το γεγονός στο ακόλουθο βίντει (μετά το 5’48”):

https://youtu.be/50D8Gc66hfI

Πηγή: argolika.gr