Αρχική Eπικαιρότητα Ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης της εταιρείας που απομόνωσε τα αντισώματα για τον κορωνοϊό

Ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης της εταιρείας που απομόνωσε τα αντισώματα για τον κορωνοϊό

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο Covid-19 φαίνεται να μετατρέπεται σε πανδημία, οι επιστήμονες εργάζονται στο παρασκήνιο ώστε να βρουν πιθανή θεραπεία, γεγονός το οποίο θα σημάνει ότι μπορεί να σωθούν οι ζωές χιλιάδων- ή και εκατομμυρίων- ανθρώπων.

Ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά που έχει κληθεί να διαχειριστεί αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Σκάνγκος (Dr. George Scangos), ελληνοαμερικανός ερευνητής από την Μασσαχουσέτη. Πριν μερικές μέρες ο αμερικανικός Οργανισμός «Biotechnology Innovation» απευθύνθηκε στον Δρ. Σκάνγκο προκειμένου να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας αναχαίτισης αυτής της επείγουσας κατάστασης ακριβώς λόγω της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του στον τομέα αυτόν. Η ευθύνη του Δρ. Σκάνγκου είναι μεγάλη καθώς είναι επικεφαλής της οργάνωσης ολόκληρης της βιομηχανίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ο Covid-19 αντιπροσωπεύει για την παγκόσμια υγεία.

Ο Δρ. Σκάνγκος είναι CEO της εταιρείας βιοτεχνολογίας λοιμωδών ασθενειών Vir Biotechnology, η οποία συγκεντρώνει καινοτομίες αιχμής με κορυφαία επιστημονική εξειδίκευση ώστε να αναλάβει ορισμένες από τις πιο δύσκολες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, για τις οποίες οι λύσεις είναι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς. Πριν μόλις μερικές μέρες, η εταιρία του Δρ. Σκάνγκου συμφώνησε με την κινεζική εταιρεία WuXi Biologics ώστε να ενώσουν δυνάμεις για να αναπτύξουν ανθρώπινα μονοκλονικά αντισώματα, που θα  μπορούσαν να οδηγήσουν στην δυνητική θεραπεία του κορωνοϊού. Αυτή η προσέγγιση μαζί με τη μοναδική του εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία δίνουν ελπίδες ότι σχετικά σύντομα ο Δρ. Σκάγκος και οι ομάδες που συντονίζει θα μεταφέρουν ενθαρρυντικά νέα για την αντιμετώπιση του άκρως μεταδοτικού ιού.

Ο Δρ. Σκάνγκος είναι Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά του πατέρα του, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα. Εκτός από επιτυχημένη καριέρα σε μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Σκάνγκος έχει διδάξει και ως καθηγητής Βιολογίας στο Johns Hopkins University. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Cornell και την επιτροπή αξιολογητών του University of California στο San Francisco. Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας έλαβε το πτυχίο του στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Ph.D. στην Μικροβιολογία από το University of Massachusetts. 

Συμπεριλήφθηκε στη λίστα «The Power List 2016», που αφορούσε τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο των φαρμάκων. Αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους 10 καλύτερους Διευθύνοντες Συμβούλους στον κόσμο από το Harvard Business Review το 2015, καθώς η Biogen Idec (στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2016) εκλέχθηκε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στο κόσμο, ξεπερνώντας 4.600 εταιρείες, με κεφαλαιοποίηση άνω των δύο δις. δολαρίων.

Πληροφορίες από usa.greekreporter.com