Αρχική Eπικαιρότητα Η Ουχάν επιστρέφει στην καθημερινότητά της

Η Ουχάν επιστρέφει στην καθημερινότητά της

Αφού έμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα για δυο μήνες, η άρση του αποκλεισμού στην Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μάχη της Κίνας απέναντι τον ιό, αν και πλέον ο κορΟνοϊός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 200 χώρες.

Σε μια συμβολική κίνηση, το πρώτο τρένο ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να προσεγγίσει την πόλη μετά τον αποκλεισμό σταμάτησε στον σταθμό της Ουχάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Η εικόνα έκανε τον γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες κάτοικοι που αποκλείστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εκτός πόλης όταν οι αρχές επέβαλαν καθεστώς καραντίνας.

«Με την κόρη μου, ενθουσιαστήκαμε πολύ όταν πλησίασε το τρένο» στην Ουχάν, δηλωσε χαμογελώντας μια 36χρονη, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Εξαιτίας των μέτρων αποκλεισμού, είχε να δει τον σύζυγό της εδώ και 10 εβδομάδες. Μια αιωνιότητα για την κόρη τους. Μόλις τον είδε, «έτρεξε προς τον πατέρα της, δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», δήλωσε η νεαρή γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψουν την είσοδο και την έξοδο πολιτών από αυτή τη βιομηχανική πόλη των 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Εξαίρεση αποτελούσαν το ιατρικό προσωπικό και όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη μεταφορά προϊόντων πρώτης ανάγκης. Οι οικογένειες έμειναν περιορισμένες στα σπίτια τους. Τα δρομολόγια των λεωφορείων και η κίνηση των ταξί ανεστάλησαν ενώ μόνο τα καταστήματα που καλύπτουν άμεσες ανάγκες ήταν ανοικτά.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες, και όλα αφορούν ‘εισαγόμενα’ περιστατικά. Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα 81.394 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3 στους 3.295, σύμφωνα με την Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr