Αρχική Eπικαιρότητα Σοκαριστικό video αποκαλύπτει τις βλάβες που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες

Σοκαριστικό video αποκαλύπτει τις βλάβες που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες

Τρισδιάστατο βίντεο που δείχνει τις βλάβες που προκαλεί ο Covid-19 σε προηγουμένως υγιείς ανθρώπους έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της θωρακοχειρουργικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ Κιθ Μόρτμαν, με την ελπίδα να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν πόσο σοβαρή είναι αυτή η πανδημία.

Στο βίντεο αποτυπώνονται οι πνεύμονες ενός άνδρα, ο οποίος μερικές ημέρες νωρίτερα ήταν τελείως ασυμπτωματικός.

Τώρα, όπως τονίζει ο Κιθ Μόρτμαν, οι πνεύμονες του ασθενούς δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, καθώς έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες. Ο 59χρονος ασθενής ήταν ένας υγιής άνθρωπος, που είχε μόνο υπέρταση.

Έκτοτε, όμως, ο 59χρονος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστήρα.

«Δεν πρόκειται για έναν 70χρονο ή 80χρονο ανοσοκατασταλμένο, διαβητικό ασθενή. Εκτός από υπέρταση, ο άνδρας αυτός δεν είχε άλλα προβλήματα με την υγεία του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που κοιτούσε τη δουλειά του και ξαφνικά κόλλησε… Εάν ξανακάνουμε την εξέταση τώρα, μια εβδομάδα αργότερα, οι πιθανότητες λένε πως η μόλυνση και η φλεγμονή θα έχουν επιδεινωθεί» τονίζει ο Μόρτμαν.

Οι κίτρινες περιοχές που φαίνονται στο βίντεο αποτελούν περιοχές του πνεύμονα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αλλά και φλεγμονές. Όταν οι πνεύμονες έρχονται αντιμέτωποι με μια ιική μόλυνση, προσπαθούν να απομονώσουν τον ιό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, όμως, οι βλάβες δεν έχουν περιοριστεί σε ένα σημείο.

Ο ιός έχει επεκταθεί και στους δύο πνεύμονες, κάτι που δείχνει πόσο γρήγορα κινείται ο κορωνοϊός –ακόμη και σε νεότερους ασθενείς. Όπως εξηγεί ο Μόρτμαν, δεν θα υπήρχε καμία κίτρινη ένδειξη για κάποιον ασθενή με υγιείς πνεύμονες.

«Δυστυχώς όταν έχουν υποστεί τόσο εκτεταμένες ζημιές, οι πνεύμονες χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ιαθούν. Για 2 έως 4% των ασθενών με Covid-19 οι βλάβες αυτές είναι μόνιμες και επέρχεται ο θάνατος» τόνισε ο ειδικός.

Ο νέος κορωνοϊός είναι κυρίως αναπνευστικής φύσης. «Εισέρχεται στις βλεννώδεις μεμβράνες και στη συνέχεια πηγαίνει στους πνεύμονες» εξηγεί ο Μόρτμαν.

Το τρισδιάστατο αυτό βίντεο αποδεικνύει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των συμπτωμάτων –δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας- δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ο ιός.

https://youtu.be/9rgJOBHwTkM

Προηγούμενο άρθροΜένουμε σπίτι με κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο! – Δείτε τι καιρό θα κανει
Επόμενο άρθροΗ πανέμορφη καθηγήτρια Μουσικής του Αριστοτελείου στο “Ντάρι-Ντάρι” α λα κορονοϊός.