Αρχική Eπικαιρότητα Τι κάνει στο ανθρώπινο σώμα στον κορωνοϊό;

Τι κάνει στο ανθρώπινο σώμα στον κορωνοϊό;

Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο για το τι ακριβώς προκαλεί ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα, τα στάδια της μόλυνσης και όσα γνωρίζει ή δεν γνωρίζει σήμερα η ιατρική κοινότητα δημοσίευσαν οι New York Times, φιλοξενώντας δηλώσεις από ειδικούς γιατρούς, που χειρίστηκαν περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό.

Όπως αρχικά σημειώνεται, τα συμπτώματα -πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή- μπορούν να σηματοδοτήσουν οποιοδήποτε αριθμό ασθενειών, από την γρίπη μέχρι το σπάνιο κοινό κρυολόγημα. Από αυτή την αφετηρία, πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι ερευνητές έχουν μάθει μέχρι στιγμής για την πρόοδο της μόλυνσης που προκαλείται από τον κορωνοϊό, αλλά έχουν διαπιστώσει και στοιχεία που ακόμα δεν γνωρίζουν.

Ακολουθεί μετάφραση από το άρθρο των Times της Νέας Υόρκης, που υπογράφει η Παμ Μπέλουκ.

Πώς προκαλεί αυτή η λοίμωξη τον κορωνοϊό;

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που μεταδίδονται στον αέρα από το βήξιμο ή το φτέρνισμα, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν μέσα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Τα ιικά σωματίδια σε αυτά τα σταγονίδια ταξιδεύουν γρήγορα στο πίσω μέρος των ρινικών διόδων και στις βλεννώδεις μεμβράνες στο πίσω μέρος του λαιμού σας και «κολλάνε» σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρα, ξεκινώντας από εκεί.

Τα σωματίδια του κορωνοϊού έχουν συσσωρεύσει πρωτεΐνες που κολλάνε από τις επιφάνειές τους και αυτές οι αιχμές αγκιστρώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες, επιτρέποντας στο γενετικό υλικό του ιού να εισέλθει στο ανθρώπινο κύτταρο.

Αυτό το γενετικό υλικό προχωράει «εκμεταλλεύεται (hijack) τον μεταβολισμού του κυττάρου και λέει, στην πραγματικότητα, ‘’Μην κάνεις τη συνηθισμένη δουλειά σου. Η δουλειά σου τώρα είναι να με βοηθήσεις να πολλαπλασιαστω και να κάνω τον ιό’’», εξήγησε στους New York Times ο Δρ. William Schaffner, ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville.

Πώς προκαλεί αυτή η διαδικασία αναπνευστικά προβλήματα;

Καθώς τα αντίγραφα του ιού πολλαπλασιάζονται, ξεσπούν και μολύνουν γειτονικά κύτταρα. Τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά στο πίσω μέρος του λαιμού με πονόλαιμο και ξηρό βήχα.

Ο ιός τότε «σέρνεται προοδευτικά κάτω από τους βρογχικούς σωλήνες» είπε ο Δρ.Schaffner. Όταν ο ιός φτάσει στους πνεύμονες, οι βλεννώδεις μεμβράνες τους φλεγμαίνονται. Αυτό μπορεί να βλάψει τις κυψελίδες ή τους πνευμονικούς σάκους και πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εκτελέσουν τη λειτουργία τους για την παροχή οξυγόνου στο αίμα που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα μας και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το αίμα έτσι ώστε να μπορεί να εκπνεύσει.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΜε ποιο τρόπο και για ποιους μπορούν να μειωθούν οι μισθοί έως και 50%
Επόμενο άρθροΔιευθύντρια στο «Σωτηρία»: Και οι νέοι νοσούν, έχω 29χρονη στην κλινική