Αρχική Χωρίς κατηγορία Κορονοϊός: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα μας χωρούν τα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα μας χωρούν τα νοσοκομεία

Έτοιμο να δεχτεί 2000 ασθενείς από κορονοϊό είναι το ΕΣΥ, από πλευράς κλινών, όμως αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα ακραίο σενάριο.

Η πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα κινείται στα πλαίσια των εκτιμήσεων της επιστημονικής κοινότητας η οποία συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας. Αυτό που βλέπουμε σήμερα όμως αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, όταν τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν της τάξης των 100 και οι νοσηλευόμενοι πολύ λιγότεροι από σήμερα όπως και οι διασωληνομένοι ασθενείς. Με την επιδημία να καλπάζει εάν τα μέτρα της απομόνωσης δεν τηρηθούν, τότε αναμένεται να βρεθούμε σε ένα ακραίο σενάριο ραγδαίας μετάδοσης της νόσου, όπου ακόμη και 2.156 κλίνες που έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για περιστατικά του κορονοϊού δεν θα επαρκούν. Όπως αλλάζει και η εκτίμηση για συνολικά περί τα 3.000 κρούσματα.

Όπως σημείωσε χθες ο λοιμωξιολόγος κύριος Τσιόδρας, αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παραμένουν σταθερές για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμμένους από χρόνια νοσήματα αυξηθεί γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι αυτά τα μέτρα.

«Προς το παρόν, παραμένουμε εντός των προβλέψεων. Νομίζω ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα», τονίζει ο καθηγητής.