Αρχική Ν. Αργολίδος Απάτη στη Ρόδο από το Άργος με χρήση της υπηρεσίας «λεφτά στο...

Απάτη στη Ρόδο από το Άργος με χρήση της υπηρεσίας «λεφτά στο λεπτό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για την εξιχνίαση ακόμη μιας περίπτωσης απάτης με θύμα αυτή την φορά έναν 32χρονο Ροδίτη.

Ο 32χρονος δέχτηκε τηλεφώνημα την Τρίτη το απόγευμα από έναν φίλο του, που τον ενημέρωσε ότι βρήκε αγοραστή για το αυτοκίνητό του το οποίο πωλούσε μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο. Ο αγοραστής φέρεται να είπε στον φίλο του θύματος ότι επιθυμούσε να του πιστώσει άμεσα το ποσό των 600 ευρώ σε λογαριασμό της τράπεζας Πειραιώς και επειδή δεν είχε λογαριασμό στην συγκεκριμένη τράπεζα απευθύνθηκε σε εκείνον.

Ο φίλος του 32χρονου τον παρεκάλεσε συγκεκριμένα να πιστωθούν τα χρήματα σε δικό του λογαριασμό και όταν τα λάβει να τα αναλάβει και να του τα επιστρέψει. Του έδωσε τα στοιχεία επικοινωνίας του υποτιθέμενου αγοραστή και το κινητό του τηλέφωνο. Ο αγοραστής εφέρετο να ήταν μόνιμος κάτοικος Κρήτης.

Ο 32χρονος μετέβη στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο που του δόθηκε τον υποτιθέμενο αγοραστή ο οποίος του είπε να βάλει την κάρτα του στο ATM της τράπεζας να μεταβεί στο πεδίο που αφορά συναλλαγή στο λεπτό να πατήσει το ποσό των 600 ευρώ και να του δώσει τον κωδικό που θα ελάμβανε στο κινητό του τηλέφωνο.

Του εστάλη πράγματι ο κωδικός και ήταν ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου τον οποίο πληκτρολόγησε στο ΑΤΜ το οποίο και τον ενημέρωσε με μήνυμα στην οθόνη ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε.

Ακολούθησε εξάλλου η έκδοση απόδειξης από το ΑΤΜ και τότε ο 32χρονος διαπίστωσε έκπληκτος ότι ο λογαριασμός του χρεώθηκε με το ποσό των 600 ευρώ!!

Τηλεφώνησε τον φίλο του και τον ενημέρωσε ότι είχε πέσει θύμα απάτης ενώ οι προσπάθειες του να ανακαλέσει την πληρωμή μέσω του ΑΤΜ κατέστη ανέφικτη.

Την επόμενη ημέρα το πρωί ενημερώθηκε επισήμως από την τράπεζα ότι τα χρήματα είχαν αναληφθεί άμεσα από ΑΤΜ στο Άργος.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη απάτη με την συγκεκριμένη μεθοδολογία στη Ρόδο αν και το σύστημα αποστολής χρημάτων στο λεπτό της Πειραιώς έχει απασχολήσει ξανά σε υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου δύο πανομοιότυπες περιπτώσεις απάτης.

Οι δράστες κάνουν χρήση υπερσυνδέσμου που παραπέμπτει σε σελίδα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων (phishing site) εξασφαλίζουν τους κωδικούς σύνδεσης των χρηστών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook και αφού συνδέονται σ’ αυτούς αποστέλλουν μηνύματα με μαζικό τρόπο σε διαδικτυακούς τους φίλους από τους οποίους ζητούν χρήματα μέσω τραπεζικής υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων για έκτακτη δήθεν ανάγκη τους!!

Η ίδια απάτη με διαφοροποιήσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλα μέρη της χώρας στο παρελθόν και τα θύματα είχαν λάβει στο messenger από λογαριασμούς φίλων τους μήνυμα για να του αποστείλουν χρήματα με την υπηρεσία λεφτά στο λεπτό της Πειραιώς, λόγω ανάγκης επειδή έχασε την κάρτα δήθεν.

Στο παραπλανητικό μήνυμα που συνήθως εμφανίζεται αναφέρονται τα εξής:
«Καλημέρα τι κάνεις; Εγώ είμαι στο τρέξιμο. Έχασα το πορτοφόλι μου. Να σε ρωτήσω κάτι.. Έχεις μήπως λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς; Θέλω μια μεγάλη χάρη. Έχασα και την κάρτα τραπέζης

Σε περίπτωση που απαντήσουν, ο αποστολέας, που εμφανίζεται με το προφίλ κάποιου φίλου τους στο Facebook, ζητά να του στείλουν χρήματα με την αποστολή ενός κωδικού και στη συνέχεια με τον κωδικό αυτό να τα αναλάβει από το ΑΤΜ της τράπεζας.

Μάλιστα, ο αποστολέας υπόσχεται συνήθως ότι θα επιστρέψει τα χρήματα την επόμενη και μάλιστα με τόκο.

Οπως καταγγέλθηκε στην «δημοκρατική», μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται στην Ρόδο γνωστός εθελοντής με πλούσια δράση ο οποίος δέχτηκε μήνυμα με υπερσύνδεσμο ο οποίος δήθεν θα τον οδηγούσε σε μια σελίδα η οποία δήθεν φιλοξενούσε φωτογραφίες του.

Ο υπερσύνδεσμος τον οδήγησε σε σελίδα «κλώνο» του facebook στην οποία έβαλε τους κωδικούς του για να συνδεθεί και υπεκλάπησαν χωρίς να το αντιληφθεί.

Ο απατεώνας που εξασφάλισε τους κωδικούς του απέστειλε σε φίλους του το προαναφερόμενο μήνυμα και μια εξ’ αυτών «τσίμπησε» και του έστειλε μέσω της εφαρμογής «λεφτά στο λεπτό» της τράπεζας Πειραιώς το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, για να καλύψει την έκτακτη ανάγκη που πείσθηκε ότι είχε ο φίλος του!!

Πηγή:www.dimokratiki.gr