Αρχική Eπικαιρότητα ΕΟΦ: Εκτακτα μέτρα για τη χλωροκίνη που αγοράζει μανιωδώς ο κόσμος

ΕΟΦ: Εκτακτα μέτρα για τη χλωροκίνη που αγοράζει μανιωδώς ο κόσμος

Δεν είναι λίγοί αυτοί που σπεύδουν στα φαρμακεία και ζητούν χλωροκίνη όπως ζητούν την ασπιρίνη
Εξαλλη η επιστημονική κοινότητα: Αυτή η ουσία θα σας σκοτώσει
Αυστηρά μέτρα για τη διάθεση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη πήρε ο ΕΟΦ καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής της στους ασθενείς ύστερα από την αυξημένη ζήτησή της καθώς θεωρείται ως αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό.

Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με «Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Νωρίτερα οι φαρμακοποιοί με ανακοίνωσή τους είχαν ζητήσει άμεσα μέτρα: «Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγησή του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιικα φάρμακα».

“H χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος” λέει εν εξάλλω μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. Ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι ε εν λόγω ουσία μπορεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο στον κορονοϊό, την ώρα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτοάνοσα νοσήματα και δεν είναι λίγοί αυτοί που σπεύδουν στα φαρμακεία και τη ζητούν όπως ζητούν την… ασπιρίνη.

Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Ακόμη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο. «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.