Αρχική Eπικαιρότητα Πόσο καιρό αντέχει στις επιφάνειες που ακουμπάμε ο κορωνοϊός;

Πόσο καιρό αντέχει στις επιφάνειες που ακουμπάμε ο κορωνοϊός;

Οσα περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες για τον νέον κορωνοϊό, έναν ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα τρεις μόλις μήνες νωρίτερα, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με μια ακόμα ασθένεια… «Made in China».

Σε ολόκληρο τον πλανήτη παρατηρούνται παρόμοιες σκηνές. Κάποιοι πολίτες προσπαθούν να ανοίξουν τις πόρτες με τους αγκώνες τους. Άλλοι χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα για να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητό τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πολίτες απολυμαίνουν τα κλειδιά τους, τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και τις κάρτες που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους.

Πόσον καιρό αντέχει αυτός ο νέος κορωνοϊός στις επιφάνειες που ακουμπάμε καθημερινά;

Όπως πολλοί παρόμοιοι ιοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού της γρίπης, ο Covid-19 εξαπλώνεται με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα του ασθενούς. Κοινώς, με το βήχα ή το φτέρνισμα. Ωστόσο όλοι μας, όταν απλώς μιλούμε, εξαπλώνουμε μικροσκοπικά σταγονίδια. ‘Ένα απλό φτέρνισμα μπορεί να παράγει μέχρι 3.000 σταγονίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες, και από ότι φαίνεται το πλαστικό είναι η ιδανική επιφάνεια για τον Covid-19, στα ρούχα μας και στο δέρμα μας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να αντέξει και στα ανθρώπινα περιττώματα. Συνεπώς, το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας κρίνεται απαραίτητο.

Μια πτυχή που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι εάν ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από άλλους ιούς σε επιφάνειες. Ορισμένες μελέτες για άλλους κορωνοϊούς, όπως ο SARS και ο MERS έδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν σε μέταλλο, γυαλί και πλαστικό για διάστημα εννέα ημερών , εκτός εάν οι επιφάνειες απολυμαίνονται σωστά. Οι κορωναϊοί φαίνεται ότι είναι αρκετά «έξυπνοι» ιοί και ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν περισσότερα για την εξάπλωση του νέου κορωναϊού.

Η έρευνα έδειξε ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να αδρανοποιηθούν μέσα σε ένα λεπτό μετά από απολύμανση επιφανειών με διάλυμα που περιέχει 62-71% αλκοόλη ή 0,5% λευκαντικό υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οικιακό λευκαντικό που περιέχει 0,1% υποχλωριώδες νάτριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η επαφή με μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο στο οποίο ο ιός βρίσκεται εντός ενός κυττάρου, και στη συνέχεια η επαφή με το πρόσωπό μας δεν θεωρείται ο κυριότερος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Παρόλα αυτά, το σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών όσο και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών είναι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.