Αρχική Eπικαιρότητα CORONAVIRUS , ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ...

CORONAVIRUS , ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΟΥ 1918 !

Ο φρέσκος αέρας, το ηλιακό φως και οι αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου φάνηκαν να δουλεύουν πριν από έναν αιώνα και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν τώρα.

Όταν εμφανιστούν νέες, μολυσματικές ασθένειες, όπως το SARS και το Covid-19, αρχίζει (τάχα μου) η αναζήτηση νέων φαρμάκων εμβολίων για θεραπείες σε όσους έχουν προσβληθεί. 
Καθώς εκτυλίσσεται η σημερινή κρίση, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν την καραντίνα και την απομόνωση και οι δημόσιες συγκεντρώσεις αποθαρρύνονται. Αξιωματούχοι έκαναν την ίδια προσέγγιση πριν από 100 χρόνια, όταν η γρίπη εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. 
Τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Αλλά τα αρχεία από την πανδημία του 1918 δείχνουν ότι μια τεχνική αντιμετώπισης της γρίπης – ελάχιστα γνωστή σήμερα – ήταν αποτελεσματική. Κάποια δύσκολη εμπειρία από τη μεγαλύτερη πανδημία στην καταγεγραμμένη ιστορία θα μπορούσε να μας βοηθήσει τις εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Οι ασθενείς που πάσχουν από γρίπη παίρνουν το ηλιακό φως στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης Camp Brooks στη Βοστόνη. Το ιατρικό προσωπικό δεν έπρεπε να αφαιρέσει τις μάσκες τους. (Εθνικά Αρχεία)
Με απλά λόγια, οι ιατροί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που θηλάζονταν σε εξωτερικούς χώρους ανακτώνταν καλύτερα από αυτούς που αντιμετωπίζονταν εσωτερικά. 

Ένας συνδυασμός φρέσκου αέρα και ηλιακού φωτός φαίνεται ότι εμπόδισε τους θανάτους των ασθενών και λοιμώξεις μεταξύ του ιατρικού προσωπικού. [1] Υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για αυτό. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο υπαίθριος αέρας είναι ένα φυσικό απολυμαντικό. Μπορεί να σκοτώσει τον ιό της γρίπης και άλλα επιβλαβή μικρόβια. 
Ομοίως, το φως του ήλιου είναι μικροβιοκτόνο και τώρα υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να σκοτώσει τον ιό της γρίπης.

Ο υπερπληθυσμός και ο κακός εξαερισμός έθεσαν τους στρατιώτες και τους ναυτικούς σε υψηλό κίνδυνο να πάρουν τη γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις που ακολούθησαν συχνά [2,3]. Όπως και με την τρέχουσα εστία Covid-19, τα περισσότερα από τα θύματα δεν πεθαίνουν από τη γρίπη: πεθαίνουν από πνευμονία και άλλες επιπλοκές.

Όταν η πανδημία της γρίπης έφτασε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών το 1918, η πόλη της Βοστόνης χτυπήθηκε ιδιαίτερα. Έτσι, ο Κρατικός Μηχανισμός ίδρυσε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης .Πήραν τις χειρότερες περιπτώσεις μεταξύ των ναυτικών σε πλοία στο λιμάνι της Βοστώνης. Ο ιατρός υπάλληλος του νοσοκομείου είχε παρατηρήσει ότι οι πιο άρρωστοι ναυτικοί είχαν βρεθεί σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους. Έτσι τους έδωσε όσο το δυνατόν φρέσκο ​​αέρα τοποθετώντας τους σε σκηνές. Και με καλό καιρό βγήκαν από τις σκηνές τους και τους έβαλαν στον Ήλιο. 

Η ανοικτή θεραπεία, όπως ήταν γνωστό, χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε θύματα από το δυτικό μέτωπο. Και έγινε η θεραπεία επιλογής για μια άλλη συχνή και συχνά θανατηφόρα αναπνευστική λοίμωξη της εποχής τη φυματίωση. 

Το υπαίθριο σχήμα παρέμεινε δημοφιλές μέχρι την εμφάνιση των αντιβιοτικών στη δεκαετία του 1950.
Οι γιατροί που είχαν από πρώτο χέρι εμπειρία ανοικτής θεραπείας στο νοσοκομείο στη Βοστώνη ήταν πεπεισμένοι ότι το σχήμα ήταν αποτελεσματικό. Εγκρίθηκε και αλλού. 
Μια αναφορά λέει ότι, μείωσε τους θανάτους στους νοσοκομειακούς ασθενείς από 40% σε περίπου 13%. [4] Σύμφωνα με τον Γενικό Χειρουργό της Φρουράς της Μασαχουσέτης:

«Η αποτελεσματικότητα της υπαίθριας Θεραπείας έχει αποδειχθεί απολύτως και πρέπει κανείς να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αξία της».
Ο φρέσκος Αέρας είναι  Απολυμαντικός

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία σε εξωτερικούς χώρους ήταν λιγότερο πιθανό να εκτεθούν στα μολυσματικά μικρόβια που συχνά υπάρχουν σε συμβατικούς νοσοκομειακούς χώρους. 
Το γνωρίζουμε αυτό γιατί στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες του Υπουργείου Άμυνας απέδειξαν ότι ο καθαρός αέρας είναι φυσικό απολυμαντικό [5]. 
Αλλά από τη στιγμή που οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τις ανακαλύψεις τους, η αντιβιοτική θεραπεία είχε αντικαταστήσει την ανοικτή θεραπεία. Έκτοτε οι μικροβιοκτόνες επιδράσεις του φρέσκου αέρα δεν εμφανίστηκαν στον έλεγχο των λοιμώξεων ή στο σχεδιασμό του νοσοκομείου. Ωστόσο, τα επιβλαβή βακτήρια έχουν γίνει ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το φως του ήλιου και η μόλυνση από τη γρίπη

Η τοποθέτηση μολυσμένων ασθενών στον ήλιο μπορεί να έχει βοηθήσει επειδή απενεργοποιεί τον ιό της γρίπης [7]. Καταστρέφει επίσης τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και άλλες λοιμώξεις στα νοσοκομεία. [8] Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατιωτικοί χειρούργοι χρησιμοποίησαν  το φως του ήλιου για να θεραπεύσουν τις μολυσμένες πληγές [9]. Ήξεραν ότι ήταν απολυμαντικό. Αυτό που δεν γνώριζαν είναι ότι ένα πλεονέκτημα της τοποθέτησης ασθενών εκτός του ήλιου είναι ότι μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη D στο δέρμα τους εάν το ηλιακό φως είναι αρκετά δυνατό. Αυτό δεν ανακαλύφθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1920. 
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται τώρα με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στη γρίπη. [10] Επίσης, οι βιολογικοί ρυθμοί του σώματός μας φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντισταθμίζουμε τις λοιμώξεις [11]. Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μπορούν να μεταβάλουν τη φλεγμονώδη απάντησή μας στον ιό της γρίπης. [12] Όπως και με τη βιταμίνη D, κατά την εποχή της πανδημίας του 1918,
Μάσκες προσώπου Coronavirus και γρίπη

Οι χειρουργικές μάσκες είναι σήμερα ελλιπείς στην Κίνα και αλλού. Φορούσαν πριν από 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανδημίας, να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διάδοση του ιού της γρίπης. Ενώ οι χειρουργικές μάσκες μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από τη μόλυνση, δεν σφραγίζουν γύρω από το πρόσωπο. Έτσι δεν φιλτράρουν μικρά αερομεταφερόμενα σωματίδια. Το 1918, οποιοσδήποτε στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης στη Βοστώνη που είχε επαφή με τους ασθενείς έπρεπε να φορέσει μια αυτοσχέδια μάσκα προσώπου. Αυτό περιλάμβανε πέντε στρώματα γάζας τοποθετημένα σε ένα καλώδιο που καλύπτει τη μύτη και το στόμα. Το πλαίσιο διαμορφώθηκε ώστε να ταιριάζει στην όψη του χρήστη και εμποδίζει το φίλτρο γάζας να αγγίζει το στόμιο και τα ρουθούνια. Οι μάσκες αντικαταστάθηκαν κάθε δύο ώρες. σωστά αποστειρωμένο και με φρέσκια γάζα επάνω. Ήταν πρόδρομος των αναπνευστήρων N95 που χρησιμοποιούνται σήμερα στα νοσοκομεία για να προστατεύσουν το ιατρικό προσωπικό από την αερομεταφερόμενη μόλυνση.

πηγή: https://ygeia-sos.blogspot.com/