Αρχική Eπικαιρότητα Κορονοϊός: Ποια θα είναι η διαδικασία ταφής των νεκρών από τον ιό

Κορονοϊός: Ποια θα είναι η διαδικασία ταφής των νεκρών από τον ιό

Η Ελλάδα μετρά από τα ξημερώματα της Πέμπτης, τον πρώτο της νεκρό από κοροναϊό, τον 66χρονο άνδρα από την Αμαλιάδα που ήταν και το πρώτο κρούσμα του ιού από το γκρουπ των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους. Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται με τα θύματα του ιού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Διεθνές Πρωτόκολλο υπάρχουν δύο φάσεις για την διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρξει νεκρός από τον ιό. Η πρώτη φάση αφορά την περίπτωση που ο ιός δεν γνωρίζει διασπορά. Τότε, η σορός τοποθετείται σε ψυγείο μέχρι να ιχνηλατηθούν τα συγγενικά πρόσωπα. Ωστόσο η χώρα μας, βρίσκεται στη δεύτερη φάση καθώς υπάρχει διασπορά του ιού με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 98.

Σύμφωνα με το Διεθνές Πρωτόκολλο, στη φάση αυτή προβλέπεται να μην τελείται η διαδικασία της ταφής, όπως είναι γνωστή η ελληνική κοινωνία. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ συγκεκριμένη και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διαδικασία, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και τα υγρά που εκκρίνει η σορός επικίνδυνα.

Έτσι, η διαδικασία που ακολουθείται είναι παραλαβή της σορού με ειδική στολή και η τοποθέτησή του σε ειδικό σάκο, ώστε να μην υπάρξει επαφή και τοποθετείται στο φέρετρο, χωρίς αυτό να ξανανοίξει. Μάλιστα, η τελετή της ταφής προβλέπεται να πραγματοποιείται σε κλειστό κύκλο, με ελάχιστους ή κανέναν παρευρισκόμενο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία εντολή γραφεία τελετών για τη διαδικασία ταφής των νεκρών από τον κοροναϊό.

Πηγή: ethnos.gr