Αρχική Eπικαιρότητα Γεγονός τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα

Γεγονός τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα

Κικίλιας: Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.
Τα πρώτα 4 «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού είναι γεγονός στην χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Σωτήρης Τσιόδρας υπεύθυνος για τον κορονοϊό, είχαμε 11 νέα κρούσματα στην χώρα μας εκ των οποίων τα 4 δεν έχουν ιστορικό.

Συνολικά πλέον τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 84. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα από τα 84 κρούσματα οι 81 είναι Έλληνες και 3 είναι ξένοι υπήκοοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Ένας εξ αυτών, ο 67χρονος είναι σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, 57 ασθενείς είναι σε κατ’ οίκον απομόνωση και το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι ότι για τους 4 δεν έχει διαπιστωθεί επαφή με άλλους ασθενείς που είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.

Επίσης, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου.

Επίσης, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται σε συνεδριάσεις όπως δημοτικά συμβούλια να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Τέλος, η επιτροπή εκτίμησε ότι αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση και των ορφανών κρουσμάτων.

Τον λόγο πριν τον κ.Τσιόδρα πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. «Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», είπε χαρακτηριστικά.