Αρχική Eπικαιρότητα Χανιώτισσες μαθήτριες εφηύραν γάντι που αναγνωρίζει την Αλφάβητο της Νοηματικής Γλώσσας

Χανιώτισσες μαθήτριες εφηύραν γάντι που αναγνωρίζει την Αλφάβητο της Νοηματικής Γλώσσας

Το «έξυπνο» γάντι που αναγνωρίζει την αλφάβητο στη νοηματική έκανε τη διαφορά στον διαγωνισμό Generation Next και οι μαθήτριες ετοιμάζουν βαλίτσες για ένα ταξίδι στη Silicon Valley

Με μεγάλη επιτυχία και πληθώρα πρωτοποριακών ιδεών ολοκληρώθηκε ο πανελλήνιος διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, που ανέδειξε ως μεγάλη νικήτρια μία ομάδα τριών μαθητριών από τα Χανιά. Οι μικρές εξερευνήτριες έλαβαν μέρος στον 6ο κύκλο του προγράμματος, και κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριό τους για ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Silicon Valley.

Οι μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Χανιών, Ιωάννα Μαργαριτάκη, Ζωή Μαρινάκη και Αλεξία Μπιτσαξή ανακάλυψαν τον μαγικό κόσμο του STEM, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.generationnext.vodafone.gr, εμπνεύστηκαν, πειραματίστηκαν, και δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Τίτου Σμυρνάκη, ένα «έξυπνο» γάντι. Το “Sign language glove”, είναι μία smart συσκευή, που αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζουν τη νοηματική και ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Αυτό το «έξυπνο» γάντι, στο οποίο είναι τοποθετημένοι αισθητήρες, αναγνωρίζει τις κινήσεις των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μέσω Bluetooth.

Οι νικήτριες επιστράτευσαν όλη τη δημιουργικότητά τους, εμπνευσμένες από την επαφή τους με συνομήλικο, κωφό άτομο, και έδωσαν λύση σε ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Έτσι, απέδειξαν έμπρακτα ότι η STEM εκπαίδευση και οι εκθετικές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν τη δύναμη στη νέα γενιά να προτείνει λύσεις για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος.

Καθηγητής: Τίτος Σμυρνάκης

Μέλη ομάδας: Αλεξία Μπιτσαξή Β’ Γυμνασίου, Μαρινάκη Ζωή Β’ Γυμνασίου, Μαργαριτάκη Ιωάννα Β’ Γυμνασίου

Το project αυτό είναι ένα από τα δεκάδες καινοτόμα project, που δημιούργησαν «οι εξερευνητές του σήμερα», από όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 6ου κύκλου του Generation Next, του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος από την έναρξη του έως σήμερα, έχουν επωφεληθεί περίπου 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Generation Next! Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συμμετοχή τους βρήκαν τόσο το κίνητρο όσο και τα τεχνολογικά εφόδια που χρειάζονται, ώστε να δημιουργήσουν το αύριο που ονειρεύονται. Το μέλλον ανήκει σε αυτές τις νέες γενιές και το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των νέων της χώρας στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο».

Το Generation Next πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

Μαθητές και καθηγητές που ενδιαφέρονται για την STEM εκπαίδευση και θέλουν να ανακαλύψουν πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η βιωματική μάθηση με τη χρήση των εκθετικών τεχνολογιών, μπορούν εύκολα και δωρεάν να επισκεφθούν την ψηφιακή πλατφόρμα, www.generationnext.vodafone.gr, που είναι ανοιχτή σε όλους, ώστε να εκπαιδευτούν σε βασικές θεματικές STEM, να παρακολουθήσουν Do Ιt Yourself δραστηριότητες και να δημιουργήσουν τις δικές τους κατασκευές, κάνοντας τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Όλες οι πρωτοποριακές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από μαθητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού Generation Next είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr και αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης για ακόμη περισσότερους μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι του Generation Next θα συνεχιστεί μέσα στη χρονιά, με την έναρξη του επόμενου εκπαιδευτικού διαγωνιστικού κύκλου τον Μάρτιο του 2020 δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές να συμμετέχουν και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Συγχαρητήρια επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων για τις τρεις μαθήτριες

Συγχαρητήρια απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό του προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων «Generation Next» του Ιδρύματος Vodafone, από τις τρεις μαθήτριες Ιωάννα Μαργαριτάκη, Ζωή Μαρινάκη και Αλεξία Μπιτσαξή του 6ου Γυμνασίου Χανίων.

Συγχαρητήρια απευθύνει επίσης στον καθηγητή τους, κ. Τίτο Σμυρνάκη, ο οποίος καθοδήγησε το ερευνητικό τους πρότζεκτ, καθώς και στους γονείς των κοριτσιών, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα τους καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Οι μικρές ερευνήτριες εξασφάλισαν με τη νίκη τους ένα ταξίδι στη Silicon Valley δημιουργώντας ένα «έξυπνο γάντι» που «διαβάζει» τη νοηματική γλώσσα και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων με προβλήματα ακοής και ατόμων που δεν γνωρίζουν τη νοηματική, μια εφεύρεση με πολύ σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η «επόμενη γενιά», επισημάνει ο Αντιπεριφερειάρχης, μέσα από τέτοιες επιστημονικές-τεχνολογικές κατακτήσεις και καινοτόμες ανακαλύψεις, εμποτισμένες με κοινωνική ευαισθησία, μας δίνει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον. Το μήνυμα ότι τα παιδιά μας, μέσα από κοινή προσπάθεια και γόνιμες συνεργασίες, θα διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία, όπου οι ίσες ευκαιρίες δεν θα είναι πια ζητούμενο αλλά επίτευγμα.

https://youtu.be/X0cpCJg2Kz8

Πηγή: handsup.org