Αρχική Ν. Μεσσηνίας Η Καλαμάτα του 1982 μέσα από ένα βίντεο!

Η Καλαμάτα του 1982 μέσα από ένα βίντεο!

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο για την παλιά Καλαμάτα και βρήκαμε την εκπομπή “Η άλλη Ελλάδα”, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1982 από την ΕΡΤ.

Δείτε στη συνέχεια την εκπομπή:

Η Καλαμάτα είναι από κείνες τις πόλεις που βρίσκονται στις άκρες της χώρας μας, όπως ήταν τους παλιούς καιρούς οι πύλες ενός φρουρίου. Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, είναι χτισμένη στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου. Βρίσκεται στη θέση που υπήρχε η αρχαία πόλη των Φαρών ή Φερών, όπου ο Βιλλερδουίνος έχτισε το Μεσαίωνα το κάστρο που και σήμερα δεσπόζει της πόλης.

Από το 1715 την κατείχαν οι Τούρκοι, ως το 1821 που την απελευθέρωσαν οι Κολοκοτρώνης, Μαυρομιχάλης και Παπαφλέσσας. Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Λέλεγες και οι Αιολείς και ύστερα οι Δωριείς. Καταλήφθηκε από τους Σπαρτιάτες, που αναγνώρισαν την κυριαρχία της το 355 π.Χ. Αργότερα έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ώσπου καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους.

Στα χρόνια της φραγκοκρατίας και βενετοκρατίας χτίστηκαν τα κάστρα: Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Κορώνης, Μεθώνης και Ζαρνάτας. Το 1430, καταλήφθηκε από τους βυζαντινούς για να την πάρουν με τη σειρά τους οι Τούρκοι. Δεύτερη φορά καταλήφθηκε από τους Τούρκους, αφού πρώτα την είχαν ανακαταλάβει οι Βενετοί, τον 16ο αιώνα. Οριστικά απελευθερώθηκε το 1827 μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Αφήγηση: Πάνος Χατζηκουτσέλης

Φωτογραφία: Ανδρέας Σινάνος

Ηχος: Ντίνος Κίττου

Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου

Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης

Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Πηγή: kalamatain.gr