Αρχική Περ. Πελοποννήσου Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Νίκα στην Σοφία Μπαλή, όπως δημοσιεύτηκε στην...

Ολόκληρη η συνέντευξη του Παναγιώτη Νίκα στην Σοφία Μπαλή, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΑ

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Σοφία Μπαλή όπως δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΑ :

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες σας από την πρώτη μέρα που αναλάβατε με βάσει όσα είχατε αντιληφθεί και την έρευνα που είχατε κάνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Η αναδιοργάνωση της διοίκησης τόσο στο Κέντρο όσο και στις Περιφερειακές ενότητες είναι η προτεραιότητα μου. Πρόκειται για ένα θέμα που θέλει μεγάλη ανάλυση, η μελέτη θεμάτων που συνδέονται με την Οικονομική Κατάσταση και η έρευνα, ο έλεγχος και συντονισμός για την Πορεία των έργων είναι εξίσου σημαντικά. Ξέρουμε μετά από πέντε μήνες σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σε όλους τους τομείς τόσο στο επίπεδο της Διοίκησης όσο και στο επίπεδο της Οικονομίας, αλλά και το τι γίνεται με τα έργα, είτε όταν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ΠΕΠ είτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επομένως, μπορούμε από εδώ και πέρα να έχουμε μια πιο προγραμματισμένη και οργανωμένη πορεία. 


Ποιες είναι οι διαφορές Διοίκησης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, και κατα πόσον αυξάνεται ή μειώνεται αντίστοιχα η ευθύνη του ατόμου που την εκπροσωπεί; 

Ο Δήμος είναι περισσότερο αυτοδιοίκηση, έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και έχει και ίδιους πόρους. Η περιφέρεια είναι λιγότερο αυτοδιοίκηση και περισσότερο κράτος, είναι ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ κράτους και Δήμων. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη του προγραμματισμού σε πολύ σημαντικό βαθμό ιδιαίτερα σε έργα ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, που κάνει τόσο η ίδια όσο και οι Δήμοι, αυτό είναι εξόχως σημαντικό. Αυτοδιοίκηση  είναι και η Περιφέρεια, αλλά είναι περισσότερο κράτος, περισσότερη υπακοή στην κεντρική κατεύθυνση σε σχέση με τους Δήμους που είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα, δηλαδή πιο αυτοδιοίκητα. 


Ποιο θεωρείτε το έργο εκείνο, από τη μέρα που αναλάβατε, ότι είναι το πιο δύσκολο από όσα έχετε να υλοποιήσετε; 

Το δυσκολότερο έργο το οποίο έχω στην τετραετία μου είναι η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που δεν έχω την πλειοψηφία, αυτά είναι τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής. Ως Περιφερειάρχης έχω εκλεγεί από την Πλειοψηφία των Πολιτών και δεν μπορώ στον απόλυτο βαθμό να εφαρμόσω την πολιτική μου, στο βαθμό που περνά από το Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα, τα οποία τα ξέρετε. Αυτό το οποίο με απασχολεί εμένα, είναι τα χρήματα τα οποία διαχειρίζομαι,τα χρήματα των πολιτών,τα χρήματα των φορολογουμένων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλω να πιάνουν τόπο σε έργα τα οποία θα φαίνονται. 

Το σημαντικότερο έργο, όμως, είναι η διαχείριση του θέματος της Μεταλιγνιτικής Εποχής στη Μεγαλόπολη, τα χρήματα τα οποία θα έρθουν από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (έτσι λέγεται το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είναι πάρα πολλά για τη Μεγαλόπολη, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, και για Δημόσια έργα και για χρηματοδότηση ιδιωτικού τομέα, αυτό είναι ένα στοίχημα. Μετέχω στη συντονιστική επιτροπή, την Κεντρική, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία και εκπροσώπους τριών Υπουργείων, η οποία εισηγείται στην Επιτροπή για τα έργα τα οποία θα γίνουν και θα αφιερώσω πολύ χρόνο στη Μεγαλόπολη ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, να στηρίξουμε τη Μεταλιγνιτική Εποχή, αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας μου. 

Άλλα σημαντικά έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν, είναι το οδικό έργο από το Λεύκτρο μέχρι την Ηλεία. 

Στην Κορινθία, είναι ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Λουτρακίου, η αναβάθμιση του Ισθμού, ο δρόμος από τα Τρίκαλα μέχρι το Φενεό, ένας δρόμος ο οποίος θα διασυνδέει δύο πανέμορφες περιοχές. 

Στην Αργολίδα, η σύνδεση των δύο μεγάλων πόλεων Άργος- Ναύπλιο, με τον Αυτοκινητόδρομο. 

Στη Λακωνία το μείζον θέμα, είναι το Σπάρτη-  Γύθειο, αυτοκινητόδρομος πλεον. 

Στην Αρκαδία, ο περιμετρικός της Τρίπολης και τα αντιπλημμυρικά έργα. 

Στη Μεσσηνία η σύνδεση με την Μεσσήνη- Λάμπαινα- Αρχαία Μεσσήνη, η αναβάθμιση του δρόμου της Μάνης και η ολοκλήρωση του άξονα από την Κυπαρισσία μέχρι την Πύλο. 


Ένα σημαντικό πρόβλημα, που ταλανίζει όλους τους Πελοποννήσιους είναι τα σκουπίδια, σε τι σημείο βρισκόμαστε σε αυτό το θέμα, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εργοστάσιο Διαχείρισης απορριμμάτων;

Είναι ένα θέμα, το οποίο μας ταλαιπωρεί, εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε καλή πλέον πορεία, και πιστεύω πολύ γρήγορα θα αρχίσει να τρέχει ο χρόνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στο 2020. Εγώ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, οι Δήμοι έχουν μείζον πρόβλημα, όπως είναι ο Δήμος Ερμιονίδας, ο Δήμος Μάνης, ο Δήμος Οιχαλίας και πρέπει να εξυπηρετηθούν νωρίτερα. Νομίζω, φθάνουμε προς το τέλος, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει είναι απολύτως θετικά και οι αποφάσεις μέχρι τώρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Εύχομαι και προσεύχομαι να μη συμβεί κάτι και ζητώ τη βοήθεια όλων, ώστε μέσα στον Μάρτιο να αρχίσει να κυλά και επισήμως ο χρόνος όπου θα το παραλάβουμε, επισήμως. 


Βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συμβουλίου, από που προέρχονται αυτές οι εντάσεις; 

Δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες, με την έννοια ότι όλα τα μείζονα θέματα έχουν ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός, ακόμα και το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής, η οποία έχει ψηφιστεί και εγκριθεί, παρά την αντίδραση και τις μεθοδεύσεις που έγιναν και από την Κυβέρνηση. Επομένως, επι της ουσίας θέμα δεν υπάρχει γιατί ψηφίζονται κρίσιμα ζητήματα. Βέβαια, υπάρχει μια ταλαιπωρία, όπως και η εικόνα μας προς τα έξω που δεν είναι η καλύτερη, αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα για τον Παράδεισο, σύστημα συνεννόησης που δεν υπάρχει, δεν υπάρχει όμως παντού. Η βασική, βέβαια, αιτία είναι ότι η Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, του κ. Τατούλη δε θέλει να πορευτεί διότι μετά από εννέα χρόνια έχασε τις εκλογές, και δεν είναι Περιφερειακή Αρχή, αυτό είναι το βασικό μας θέμα, όταν αποδεχθεί ότι δεν είναι Περιφερειακή Αρχή, ότι δεν μπορεί να διοικεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν μπορεί να διατηρεί αρμούς ελέγχου της κατάστασης μέσα στην Περιφέρεια, νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Εκτιμώ ότι όσο κυλάει ο καιρός τα πράγματα θα ηρεμούν περισσότερο. 


Έχουμε ακούσει και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κ. Σκαντζό αλλά και τον κ. Δέδε, να αναφέρουν ότι υπάρχουν στη νομοθεσία και άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθούν αυτές οι εντάσεις, ένα από αυτά είναι ακόμα και η αποβολή από το περιφερειακό συμβούλιο, θα φθάνατε ποτέ σε αυτό το σημείο; 

Σε συλλογικά όργανα ο μόνος τρόπος διαβούλευσης, ηρεμίας και σωστού αποτελέσματος είναι ο αυτοέλεγχος, όταν δεν υπάρχει αυτοέλεγχος δε μπορεί να γίνει κάτι, όταν υπάρχει ακραία συμπεριφορά πάλι δε μπορεί να γίνει κάτι, δεν είναι λύση να έχουμε τον χωροφύλακα απ έξω και να συλλαμβάνει όποιον εκτρέπεται, δε μπορούν να συμβούν αυτά. Επομένως, μόνο με συνεννόηση, με Δημοκρατική συμπεριφορά, με διάλογο, με βήματα μπρος πίσω δεξιά αριστερά και αποφυγή ακραίων εκφράσεων, νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο. Άλλη λύση δεν υπάρχει καμία, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και κάθε συλλογικού Οργάνου, είναι ένας σταυρωμένος άνθρωπος που προσπαθεί να ισορροπεί για να φτάνει σε ένα αποτέλεσμα. Δεν είναι το περιφερειακό συμβούλιο μια αίθουσα διδασκαλίας, με έναν καθηγητή που θα λέει: “Βγες έξω”, και αν του πει: “Δε βγαίνω”, τι θα γίνει θα φωνάξουμε την αστυνομία; Εγώ είμαι υπέρ της συνεννόησης.


Στους πρώτους μήνες θητείας σας, πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση με τους συνεργάτες που εσείς επιλέξατε; 

Έχω ένα συγκεκριμένο στυλ Διοίκησης, επέλεξα συνεργάτες με συγκεκριμένα κριτήρια και τους καλώ κατά διαστήματα, να ενημερώνομαι για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που ο καθένας τους έχει αναλάβει. Ό,τι μπορώ να εκχωρήσω το εκχώρησα, δεν εκχώρησα  ότι δεν μπορώ να εκχωρήσω από τον νόμο. Ένα παράδειγμα είναι, να είμαι εγώ ο ίδιος, διατάκτης στη διαχείριση χρημάτων, όπως προβλέπεται πρέπει να είμαι εγώ, να διαχειρίζομαι τα χρήματα της Περιφέρειας. Η σχέση μου με τους συνεργάτες είναι καλή, ο καθένας έχει αρμοδιότητες και ρόλους συγκεκριμένους, ο καθένας τους παλεύει με τις κατευθύνσεις μου, οι οποίες είναι σαφείς και συγκεκριμένες:  όχι λαϊκισμός, όχι ψέματα, όχι θα, όχι “καλές” κουβέντες χωρίς αντίκρισμα, όχι χτυπήματα στην πλάτη. Να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να μάθουν τον νομό και τα προβλήματα, να κάνουν εισηγήσεις που να εξυπηρετούν τον νομό και τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα και ο καθένας θα κριθεί από αυτά που κάνει, δε θα κριθεί σε εμένα ούτε από τα χαμόγελα, ούτε από τις καλές κουβέντες, δεν ακούω εγώ τέτοια. Εμένα με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, τα οποία οφείλουν να είναι συγκεκριμένα. Μέχρι στιγμής, είμαι ευχαριστημένος με τη συνεργασία που έχω με τους συνεργάτες μου. 


Πραγματοποιήθηκαν κάποιοι έλεγχοι, και μάλιστα για την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλώσατε πως υπάρχει έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πως σκέφτεται η Νέα Περιφερειακή Αρχή του Παναγιώτη Νίκα να κινηθεί για αυτά που βρίσκει;

Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς, ούτε δικαστές, έγινε μια έρευνα από μια αξιόπιστη εταιρία ορκωτών λογιστών με Διεθνή παρουσία και αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία, κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, μάλιστα σε έναν ογκώδη φάκελο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει σε όλες τις δραστηριότητες της Περιφέρειας Έλεγχος, έγινε σε κάποιους τομείς. Κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, που δε θέλω να τα κρίνω δημόσια, ξέρω όμως.. 

Την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020, παρέδωσα στον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι ο πολιτικός μας προϊστάμενος σε εισαγωγικά ή και χωρίς, στο Υπουργείο Εσωτερικών ανήκουμε άλλωστε ως δραστηριότητα, το σχετικό πόρισμα της εταιρείας των Ορκωτών λογιστών. Παράλληλα, στάλθηκε το πόρισμα αυτό και στην Αρχή της Διαφάνειας, η οποία θα ελέγξει, αλλά και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα ή θα κάνει επανέλεγχο. Αυτή είναι η αρμόδια Αρχή για να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, αν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα. Δε θέλω εγώ να μιλήσω γι αυτό αν και ξέρω.. Μην αρχίσουμε και πετροβολιόμαστε, άλλωστε ο Περιφερειάρχης δεν είναι εισαγγελέας να καταλήγει σε συμπεράσματα και να παίζουμε “κλέφτες και αστυνόμοι”, όμως υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα τα κρίνει η ανώτατη αρχή. Όσον αφορά το δεύτερο, την Αναπτυξιακή της Πελοπόννησος Α.Ε είναι προφανές ότι η διαχείριση που έγινε εκεί δεν ήταν η καλύτερη, φαίνεται να υπάρχει ένα έλλειμμα, εύχομαι και ελπίζω, να είναι μόνο διαχειριστικό της τάξεως του 1.200.000 ευρώ. 


Ποιες είναι οι πολιτικές και προσωπικές σας βλέψεις για το μέλλον κ. Νίκα; 

Εγώ έχω μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά, μου αρέσει στην Πολιτική να μπαίνω και να μένω όρθιος, και να μπαίνω και να βγαίνω στον χρόνο τον οποίο εκτιμώ ότι είναι ο καταλληλότερος. Τώρα είμαστε στην Αρχή μιας θητείας, υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση προσφοράς, αυτό είναι το μείζον, εγώ ποτέ δεν έχω συνδέσει την παρουσία μου με τον χρόνο, την έχω συνδέσει με έργα, με προσφορά και με σωστή συμπεριφορά προς τον Πολίτη, αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και εδώ και όσον αφορά τον χρόνο της παρουσίας μου αυτό είναι προφανώς δική μου ευθύνη και μένει στον εαυτό μου και στη μέχρι τώρα πορεία μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι την προσφορά και τι να κάνω καλύτερο ώστε να περνάω από ένα τόπο στο μέλλον, να με δείχνουν και να λένε: “Να! αυτός προσπάθησε να κάνει κάτι το καλό, αξιοποίησε τα χρήματα που του δώσανε με έναν σωστό τρόπο, έχει να επιδείξει κάτι το οποίο έμεινε στον χρόνο θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές”. Αυτή είναι η μοναδική μου φιλοδοξία, ειλικρινά αισθάνομαι υπηρέτης του κόσμου, ο οποίος με ψήφισε και πρέπει να κάνω αυτά τα οποία με ψήφισε, δεν παριστάνω τίποτα ούτε παρίσταμαι ποτέ τίποτα, ούτε είμαι τίποτα παραπάνω από τον απλό πολίτη. Απλά έχω περισσότερες ευθύνες.