Αρχική Ν. Μεσσηνίας Πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από γρίπη στη Μεσσηνία

Πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από γρίπη στη Μεσσηνία

Τον πρώτο θάνατο από τον ιό της γρίπης κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα η Μεσσηνία σε ηλικιωμένο ασθενή με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, που όμως δεν είχε εμβολιασθεί.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Αγγελική Ζέρβα, στα Επείγοντα του νοσοκομείου καταφτάνουν αρκετά περιστατικά με συμπτώματα γρίπης, αλλά ευτυχώς ελάχιστα χρειάσθηκε να νοσηλευθούν. Μόνο για δύο από αυτά απαιτήθηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τον έναν ασθενή να καταλήγει τις προηγούμενες ημέρες.

Λίγες νοσηλείες
Όπως σημείωσε η κα Ζέρβα, αρκετά περιστατικά με συμπτώματα γρίπης έχουν απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν πιστοποιήθηκαν όλα ότι ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες γρίπης. Χορηγήθηκε κατάλληλη αγωγή και για την πλειοψηφία δε χρειάστηκε νοσηλεία.

Νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάσθηκαν δύο Μεσσήνιοι. Το ένα άτομο νόσησε το προηγούμενο 15νθήμερο και ήταν εμβολιασμένο κατά της γρίπης. Ωστόσο, είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό από με άλλες παθήσεις και απαιτήθηκε η διακομιδή του και συνέχιση της νοσηλείας του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον  Πύργο.

Κι ένας θάνατος
Το δεύτερο άτομο που χρειάστηκε νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είχε επίσης επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με άλλες παθήσεις. Δεν ήταν εμβολιασμένο κατά της γρίπης και, δυστυχώς, την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε.

Τη χρονική περίοδο που διανύουμε εμφανίζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφονται. Σύμφωνα και με τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από τις 20 έως τις 26 Ιανουαρίου 2020 στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 319 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 162 (50,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 145 (89,5%) ήταν τύπου Α και τα 17 (10,5%) ήταν τύπου Β. 

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2020 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 8 σε κρούσματα που δε νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες.

Πηγή: tharrosnews.gr