Αρχική Eπικαιρότητα Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά τις επομενες μερες λόγω γρίπης

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά τις επομενες μερες λόγω γρίπης

Ο ιός της γρίπης καλπάζει στα περισσότερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να απουσιάζουν για ημέρες από τις σχολικές αίθουσες και πολλοί δήμοι να αποφασίζουν τοκλείσιμο των σχολείων.

Αναλυτικά τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω γρίπης

Αττικη

-1ο νηπιαγωγείο Αμαρουσίου: Θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Οι μικροί μαθητές θα επανέλθουν στο σχολείο τους την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

-1ο και 6ο νηπιαγωγεία Μελισσίων (συστεγάζονται)

-3ο και 5ο νηπιαγωγεία Μελισσίων (συστεγάζονται)

-Τα σχολεία στο Δ. Πεντέλης: Διακοπή των μαθημάτων από την 28/1/2020 έως και την 30/1/2020 αποφάσισε ο δήμος Πεντέλης στα 1ο-6ο 
 
Θεσσαλονίκη

-3ο δημοτικό Αμπελοκήπων

-3ο και 4ο νηπιαγωγεία Αμπελοκήπων (συστεγάζονται)

-Ένα ακόμη νηπιαγωγείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

-Δεκαοκτώ σχολεία του δήμου Λαγκαδά θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων εποχικής γρίπης.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, η απόφαση πάρθηκε από τον δήμαρχο Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη.

Αναλυτικά:

  • Νηπιαγωγεία: Αγίου Βασιλείου, Γερακαρούς, Λαγκαδικίων, Λαγυνών, Όσσας, Ασσήρου, Περιβολακίου.
  • Δημοτικά: Αγίου Βασιλείου, Γερακαρούς, Λαγκαδικίων, Λαγυνών, Όσσας, Περιβολακίου, Ασσήρου.
  • Γυμνάσια-Λύκεια: 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά
  • Γυμνάσιο-Λύκειο Λαγυνών
  • Γυμνάσιο-Λύκειο Ασσήρου

Χαλκιδική

-Νηπιαγωγείο Χανιώτη

-Νηπαιγωγείο Νέας Γωνιάς
 
‘Εβρος

Δημοτικός παιδικός σταθμός Σαμοθράκης
 
Κοζάνη

12ο νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας
 
Καρδίτσα

Γυμνάσιο-λύκειο Προαστίου

Δημοτικό Ιτέας
 
Μεσσηνία

Δημοτικό Ασπροχώματος (έχει ως μαθητές 74 τσιγγανόπουλα)

Νηπιαγωγείο Ασπροχώματος (έχει ως μαθητές 74 τσιγγανόπουλα)

Πρέβεζα

(Θα παραμείνουν κλειστά από 29 έως και 31 Ιανουαρίου)

-Νηπιαγωγείο Καναλίου

-Νηπιαγωγείο Ν.Σινώπης

-Νηπιαγωγείο Ν.Σαμψούντας

-Νηπιαγωγείο Λούρου

-Νηπιαγωγείο Ν. Ωρωπού

-Δημοτικό Σχολείο Ν.Σινώπης

-Δημοτικό Σχολείο Ν.Ωρωπού και

-Δημοτικό Σχολείο Λούρου.

Στην Κρήτη σε ένα νηπιαγωγείο απουσιάζουν 18 από τους 20 μαθητές, αλλά λειτουργεί.

Στην Πάτρα παραμένει κλειστό το 56ο νηπιαγωγείο, αλλά λόγω τρωκτικών

Σχεδόν όλα τα σχολεία που έμειναν κλειστά σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τετάρτη. Θα κλείσουν όμως και τα εξής νέα:

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου: 

-1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κάτω Νευροκοπίου 

-2ο Νηπιαγωγείο Κάτω Νευροκοπίου. 

-Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Περιθωρίου 

-Νηπιαγωγείο Βώλακα 

-Παιδικός Σταθμός Κάτω Νευροκοπίου 

-Παιδικός Σταθμός Περιθωρίου 

-Παιδικός Σταθμός Βώλακα

Δήμος Κορδελιού

-3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου 

-6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου

Στο 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού λείπουν σχεδόν τα μισά παιδιά λόγω γρίπης, καθώς 129 από τους 272 μαθητές ήταν απόντες. Τη Δευτέρα, μάλιστα ασθενοφόρο πήγε και παράλαβε παιδί που ήταν άρρωστο και πήγε στο σχολείο, γιατί φοβόταν τις απουσίες. Ο δήμος και η υγειονομική υπηρεσία εκφράζουν ανησυχία, καθώς το σχολείο δεν κλείνει, παρόλο που οι περισσότεροι καθηγητές είναι άρρωστοι.

Έντονο είναι το πρόβλημα και στα σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία όπου το φαινόμενο είναι σε έξαρση. Μάλιστα στο νομό, με απόφαση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν λειτούργησαν σήμερα το δημοτικό Παλαίρου και το δημοτικό-νηπιαγωγείο Μενιδίου. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν στη λίστα και άλλα σχολεία καθώς και στο Αγρίνιο πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί απουσιάζουν.

Στο ζήτημα της έξαρσης της γρίπης τοποθετήθηκε και το υπουργείο Παιδείας, με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη να υπογράφει μια νέα εγκύκλιο για τις απουσίες.

Στην εγκύκλιο για τη γρίπη τονίζεται ότι μπορούν να «σβήνονται» έως 5 ημέρες απουσιών λόγω ασθενείας.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος για τη γρίπη αναφέρει τα εξής:

Α. Με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Β. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της γρίπης στα σχολεία

Οδηγίες για τη γρίπη στα σχολεία δίνει το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο του, την οποία και απέστειλε σε όλα τα σχολεία αλλά και τους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
 
Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

· Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

· Βήχα · Πονόλαιμο · Μυαλγίες · Συνάχι · Πονοκέφαλο · Ρίγος · Αίσθημα κόπωσης · Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.