Αρχική Ν. Κορινθίας Το Σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου μήλο της έριδος…. για Νανόπουλο και Πνευματικό

Το Σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου μήλο της έριδος…. για Νανόπουλο και Πνευματικό

Στον δεύτερο μειοδότη αποφασίσθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Κορινθίων να δοθεί η κατασκευή του σχολείου της Αρχαίας Κορίνθου που έδωσε μικρότερη έκπτωση κατά 10% έναντι του πρώτου. Ο Αλ.Πνευματικός χθες αργά το βράδυ βγάζει δελτίου τύπου και αναφέρει:

Πορεία Ευθύνης: Ζημιά ή σκάνδαλο τελικά κύριε Νανόπουλε και κύριε Σταυρέλη, όπως λέγατε παλαιότερα;

Η οικονομική επιτροπή του δήμου κατά πλειοψηφία μετά από πρόταση του κ. Νανόπουλου, ψήφισε ανάδοχο για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου της Αρχαίας Κορίνθου με ποσοστό έκπτωσης 53,1% την εταιρεία GEOGENESIS AE, ενώ καλύτερη προσφορά στο διεθνή διαγωνισμό με έκπτωση 61,39% έδωσε η εταιρεία MA CON STRUCTION TAE AE .
Επιπλέον επιβάρυνση περίπου 250.000 ευρώ.
Άλλα λέγατε μέχρι και πρόσφατα κ. Νανόπουλε, άλλα κάνετε σήμερα.
Με ίδιες εισηγήσεις των επιτροπών διαγωνισμού μέχρι και πριν λίγες μέρες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ήταν να δίνονται τα έργα στην πιο συμφέρουσα για τον Δήμο προσφορά, ενώ σήμερα το έργο δόθηκε στην εταιρεία που έδωσε 8,29% μικρότερη έκπτωση.
«Εμείς έχουμε αρχές και αξίες και θα δίνουμε τα έργα στη εταιρεία με την μεγαλύτερη έκπτωση», λέγατε μέχρι πριν λίγες μέρες, σήμερα όλα άλλαξαν ξαφνικά, ξεχάστηκαν και οι αρχές και οι αξίες.
Με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου του κ. Σταυρέλη που αναφερόταν στη συγκεκριμένη απόφαση και έλεγε για ζημιά για το δήμο 248.700 ευρώ, όταν για το έργο της πλατείας Παναγή Τσαλδάρη βροντοφώναζε για μέγα σκάνδαλο 500.000 ευρώ, χωρίς καν να υπάρχει απόφαση.
Οι λέξεις έχουν σημασία κύριοι Σταυρέλη και Νανόπουλε.
Τότε παρόλο που υπήρχε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού για κατακύρωση του έργου στον τέταρτο μειοδότη λέγατε πως αν κατακυρωθεί στον τέταρτο θα υπάρξουν προβλήματα λόγω μη νομιμότητας και προσφυγών όσων θίγονταν.
Σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει;
Δηλαδή χωρίς εισήγηση της επιτροπής και χωρίς αιτιολόγηση δίνετε το έργο στη δεύτερη εταιρία.
Μήπως έστω και αργά παραδέχεστε την αδυναμία της εταιρίας να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο;
Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα έργα στα οποία έχει μειοδοτήσει η συγκεκριμένη εταιρεία;
Τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς των Αθικίων και του Αγίου Γεωργίου και με το Αστεροσκοπείο Στεφανίου;
Βέβαια οι αμφιβολίες μας για το έργο της πλατείας Παναγή Τσαλδάρη παραμένουν.
Τελικά ΟΛΑ για τις εντυπώσεις κύριοι.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ
Αλέξανδρος Πνευματικός

Kαι αμέσως μετά έρχεται και η απάντηση του Βασίλη Νανόπουλου :

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

«Λειτούργησα με υπευθυνότητα για να εκτελεστεί το έργο προς το συμφέρον των δημοτών»

Απαντήσεις έδωσε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ το μεσημέρι της Τρίτης ο Δήμαρχος Κορινθίων κ.Βασίλης Νανόπουλος αναφορικά με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου και την κατακύρωσή του στον 2ο μειοδότη.

«Στην οικονομική επιτροπή κατακυρώθηκε το έργο για την κατασκευή του σχολείου στην Αρχαία Κόρινθο, ένα έργο 3 εκ ευρώ και κατακυρώθηκε όχι στον 1ο ο οποίος είχε έκπτωση 63% αλλά στον 2ο ο οποίος είχε δώσει 53%.

Ακούστηκαν διάφορα σχόλια από την πλευρά των κυρίων Πνευματικού και Σταυρέλη.

Θα ήθελα να απαντήσω και να πω ότι η απόφαση της επιτροπής είναι η συμφέρουσα για το δήμο Κορινθίων. Η βασική μου αρχή, γιατί όπως ξέρετε και αρχές έχω και αξίες τις οποίες απαρέγκλιτα τηρώ, και η βασική αξία και αρχή που ακολουθούμε στο δήμο Κορινθίων είναι να προστατεύουμε το συμφέρον των δημοτών. Αυτή η απόφαση πάρθηκε διότι η πρώτη προσφορά, αυτή που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό της έκπτωσης, από την αρμόδια επιτροπή που δεν είναι του Δήμου είναι ανεξάρτητη αρχή, κρίθηκε ότι είναι εσφαλμένη και ο ανάδοχος αν έπαιρνε το έργο θα έχανε σημαντικά ποσά, κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το έργο δεν πρόκειται να εκτελεστεί ποτέ.

Γι αυτό άλλωστε και είχε ζητηθεί αιτιολόγηση της προσφοράς. Επειδή λοιπόν το έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί με συμφέροντα τρόπο για την πρώτη εταιρία που έδωσε την έκπτωση πήγαμε στη 2η με την ελπίδα να δεχτεί να το ολοκληρώσει, κάτι το οποίο δεν θεωρείται δεδομένο, γιατί και εκεί η έκπτωση είναι μεγάλη, το έργο είναι πολύπλοκο και δύσκολο και πολύ πιθανό να μην δεχτεί να το κάνει και ο 2ος μειοδότης.

Θα ήθελα όμως να πω στον κ.Πνευματικό πως δεν δικαιολογείται για έναν άνθρωπο που έχει θητεία στο δήμο στη θέση του Δημάρχου για πολλά χρόνια να κάνει ανεύθυνη αντιπολίτευση. Η στάση του και τα όσα είπε κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση αντιπολίτευσης είναι

Και το λέω αυτό γιατί: Ποιος ζήτησε να γίνει η αιτιολόγηση των προσφορών; Ο κ.Πνευματικός και εγώ ως αντιπολίτευση συμφώνησα. Γιατί το ζήτησε; Γιατί έβλεπε ότι με την μεγάλη έκπτωση ήταν αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο και είχε δίκιο, και εγώ συμφωνώ σε αυτό!

Δεν μπορεί όμως τώρα να λέει ότι η εταιρία , αυτή που έχει αναλάβει και την πλατεία, να μην είναι κατάλληλη για την πλατεία , να μην είναι κατάλληλη για το σχολείο για να ζητάει αιτιολόγηση και τώρα να έρχεται να λέει δώστε το έργο σε αυτήν την εταιρία που είναι αναξιόπιστη που δίνει την μεγαλύτερη προσφορά και δεν θα εκτελέσει το έργο.

Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση.

Όσων αφορά τον κ.Σταυρέλη, λέει ότι είναι πάγια η τακτική να δίνουμε τα έργα στην χαμηλότερη προσφορά και έχω πει και εγώ ότι είναι το σωστό. Όμως, όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Ο κ.Σταυρέλης ίσως δεν γνωρίζει ότι η εταιρία που μας προτείνει να αναλάβει το έργο είναι αυτή που έχει προβλήματα στο έργο της πλατείας είναι εκείνη που έχει αναλάβει άλλα τρία έργα μεγάλα στο δήμο Κορινθίων, ένα έργο στα Αθίκια, στο Στεφάνι και στον Αι Γιώργη.

Είναι υψηλού κινδύνου ενέργεια να δώσουμε όλα τα έργα στην ίδια εταιρία που έχει προβλήματα.

Επίσης, ίσως δεν πρόσεξε ο κ.Σταυρέλης ,ότι η μόνη λύση για ένα έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και για να ολοκληρωθεί σύντομα και σωστά πρέπει να έχει έναν αξιόπιστο εργολάβο που έχει το χρόνο και τα μέσα να τελειώσει το έργο έγκαιρα.

Μακάρι να δεχτεί ο 2ος εργολάβος , σε καμία περίπτωση εγώ και οι συνεργάτες μου και όποιος χρησιμοποιεί την κοινή λογική δεν θα μπορούσε να δώσει το έργο σε κάποιον ο οποίος έχει κατ επανάληψη πει στις τεχνικές υπηρεσίες ότι δεν θέλει το έργο γιατί θα χάσει πολλά χρήματα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η δική μου στάση και του Δήμου Κορινθίων είναι η υπεύθυνη στάση για το έργο και το συμφέρον των πολιτών.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο: «Έπεσε» Facebook- Instagram – WhatsApp! Σοβαρά προβλήματα
Επόμενο άρθροΓ.Πουλοκέφαλος : Δεν θα δεχθώ μαθήματα δημοκρατίας από τον πολιτικό γυρολόγο Τατούλη (video)