Αρχική Ν. Κορινθίας Oλόκληρη η συνέντευξη του Βασ.Νανόπουλου στη Σοφία Μπαλή όπως δημοσιεύτηκε στο ΣΗΜΕΡΑ

Oλόκληρη η συνέντευξη του Βασ.Νανόπουλου στη Σοφία Μπαλή όπως δημοσιεύτηκε στο ΣΗΜΕΡΑ

Βασίλης Νανόπουλος : «Αλλάζουμε το δήμο με σχέδιο και πολλή δουλειά!»

Ερ: Ποιο είναι το έργο εκείνο από την αρχή της θητείας σας που σας έχει δυσκολέψει περισσότερο; Ποιοι είναι οι λόγοι;

Απ: Η Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Ένα έργο «βαλτωμένο», με ορατό τον κίνδυνο της έκπτωσης του αναδόχου, της δικαστικής διαμάχης και της ταλαιπωρίας της πόλης για άγνωστο χρονικό διάστημα. Όπως έχω ξαναπεί, σήκωσα ο ίδιος το βάρος της διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο και μέσα από αρκετές συζητήσεις κατόρθωσα την αποκατάσταση των σχέσεων και την συνέχιση του έργου. Το νέο πλαίσιο έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και φυσικά ρήτρες συνέπειας και των δυο πλευρών!

Ήταν δύσκολο και περίπλοκο γιατί οι ενέργειες τις προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία ακόμα και σήμερα δεν παραδέχεται τις ευθύνες τις στις μεγάλες καθυστερήσεις που κατέγραψε το έργο, είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Κλήθηκα να πάρω μια απόφαση τις πρώτες ημέρες της θητείας μου και πήρα την δύσκολη και την συνετή. Να διαπραγματευτώ με τον εργολάβο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί!

Γνωρίζετε καλά πως σαν συνδυασμός , προεκλογικά ειπώθηκε πολλές φορές, έχουμε διαφωνίες ως προς το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο μια έκπτωση του εργολάβου αφενός θα οδηγούσε σε χρόνια δικαστική επίλυση και αφετέρου σε ένα νέο διαγωνισμό για μια νέα σύμβαση που θα ταλαιπωρούσε- άγνωστο για πόσο- την πόλη η οποία θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί μ έναν τεράστιο εργοτάξιο στο κέντρο της!

Αυτή προσωπικά για εμένα δεν ήταν επιλογή!

Διαπραγματεύτηκα, εξομάλυνα τις σχέσεις, έθεσα νέο πλαίσιο και βάσει αυτού η πλατεία θα παραδοθεί σύμφωνα με την σύμβαση και χωρίς επιπλέον κόστος στα τέλη Μαΐου. Από κει και πέρα, η δημοτική αρχή θα παρέμβει στα σημεία και στο βαθμό που μπορεί να το κάνει ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο για τους πολίτες, έχω μιλήσει για περισσότερο πράσινο, για υπογειοποίηση του μετασχηματιστή της ΔΕΗ και την δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς την οποίαν θ απολαμβάνουν όλες τις ώρες τα μικρά παιδιά.

Ερ: Αν θα έπρεπε ιεραρχικά να τοποθετήσετε τα έργα που είναι σε εξέλιξη πως θα ήταν αυτή η σειρά;

Απ: Ψηλά στις προτεραιότητες μου είναι η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου της πλατείας Παναγή Τσαλδάρη, στο προηγούμενο ερώτημα σας αναφέρθηκα εκτενώς. Μείζονος σημασίας είναι το έργο της κομποστοποίησης το οποίο είναι σε εξέλιξη, οι παιδικές χαρές βεβαίως, έχω μιλήσει για ένα δίκτυο πιστοποιημένων και ασφαλών παιδικών χαρών το οποίο θ αναπτυχθεί σε όλο του δήμου παράλληλα με την αποκατάσταση των υπαρχόντων ή και την παύση λειτουργίας όπου η επικινδυνότητα είναι μεγάλη αλλά και το πολυδύναμο νηπιαγωγείο το οποίο θα στεγάσει 4 νηπιαγωγεία της πόλης λύνοντας ένα τεράστιο πρόβλημα 100 και πλέον νηπίων.

Ερ: Θα τολμούσατε να δώσετε στους Κορίνθιους μία ημερομηνία παράδοσης της πλατείας Παναγή Τσαλδάρη; Έχουν γίνει αλλαγές στο αρχικό σχέδιο; Και αν ναι ποιες;

Απ: Μετά την αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τον ανάδοχο του έργου, όπως ανέφερα και στο πρώτο ερώτημά σας, ως χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου έχει δοθεί ο Μάιος του 2020. Το καλοκαίρι λοιπόν οι Κορίνθιοι αλλά και όσοι επισκέπτονται την πόλης μας θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν την πλατεία, πολύ δε περισσότερο όταν ολοκληρωθούν και οι παρεμβάσεις που σαν δήμος θα κάνουμε και πρέπει να κάνουμε.

Οι εργασίες συνεχίζονται σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί διαψεύδοντας τα όσα συνεχίζουν να λέγονται και να γράφονται κυρίως από την πλευρά της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί και αυτό θα γίνει!

Ερ: Μετά από πέντε μήνες θητείας, πως θα χαρακτηρίζατε την σχέση με τους συνεργάτες που επιλέξατε;

Απ: Το έχω δηλώσει δημόσια αρκετές φορές, θα το επαναλάβω. Οι επιλογές που έκανα στα πρόσωπα των συνεργατών μου, επιλογές που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, έχουν δικαιωθεί. Οι σχέσεις μου είναι άριστες διότι όλοι λειτουργούμε στο πλαίσιο που εξ αρχής έχει τεθεί. Της συνεργασίας, της συνεννόησης, της συνέπειας, της δουλειάς. Είναι σαφές πως κάθε ένας έχει ένα διαφορετικό αντικείμενο ωστόσο όλοι λειτουργούν και όλοι λειτουργούμε στην κοινή κατεύθυνση, την ωφέλεια του δήμου και των δημοτών, είναι ένας στόχος που έχει επιτευχθεί στους πρώτους αυτούς μήνες, ένα αποτέλεσμα που σας ξαναλέω δικαιώνει τις επιλογές μου και δίνει στην πράξη απαντήσεις στα όσα είχαν λεχθεί κατά την ανακοίνωση των επιλογών αυτών. Η βελτίωση που έχει γίνει στα θέματα καθαριότητας, τάξης, πρασίνου, εξυπηρέτησης του πολίτη κτλ είναι μεγάλη και φανερή.

Ερ: Συνεχίζεστε να πιέζεστε από το κράτος για φιλοξενία και άλλων μεταναστών; Και αν ναι πως το αντιμετωπίζετε;

Απ: Πριν ακόμα αναλάβω επίσημα τα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος Κορινθίων ήρθα αντιμέτωπος με το ζήτημα των μεταναστών και μια νέα, ανοιχτή αυτή τη φορά, δομή στο στρατόπεδο της πόλης. Ήταν ένα σχέδιο έτοιμο προς εκτέλεση, χωρίς η προηγούμενη δημοτική αρχή να έχει ενημερωθεί ή κατορθώσει να μετάσχει σε αυτόν τον σχεδιασμό ώστε να θέσει όρους και προϋποθέσεις, κλήθηκα λοιπόν να το αντιμετωπίσω δρώντας πάντα και μόνο υπέρ των δημοτών και του δήμου. Οι ενέργειες που έκανα είναι γνωστές. Συγκάλεσα συσκέψεις φορέων ώστε να θωρακίσουμε την θέση και το αίτημά μας η Κόρινθος να μην επιβαρυνθεί με νέα δομή. Συναντήθηκα με τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ώστε να συζητήσω την ειλημμένη δυστυχώς απόφαση από το Υπουργείου και κατόρθωσα να επιτύχω την ενίσχυση της Αστυνομικής Δύναμης, την βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα, τις συνθήκες διαβίωσης στην ανοιχτή δομή. Επεδίωξα και συναντήθηκα με πολλούς υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες παραθέτοντας την ισχύουσα κατάσταση, την ύπαρξη δηλαδή της κλειστής δομής στο στρατόπεδο απόφαση σας θυμίζω που ελήφθη και πάλι ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών, και ζητώντας παράλληλα το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού να το σηκώσουν όλες οι πόλεις ακριβοδίκαια. Στην πορεία, και μετά από πληροφόρηση που είχα για την αιφνίδια μεταφορά νέων μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κορίνθου και σε διαμερίσματα με τη μέθοδο του Air BnB κινητοποίησα την δημοτική αρχή και πραγματοποίησα παράσταση διαμαρτυρίας στον Ισθμό στέλνοντας το μήνυμα της αντίδρασης εφόσον και αν η μεταφορά αυτή πραγματοποιείτο. Το μήνυμά μας έγινε αντιληπτό, κανένας νέος μετανάστης δεν έφτασε στην πόλη, τουναντίον δόθηκε η διαβεβαίωση της ισομέρειας και ισοκατανομής.

Σήμερα στο στρατόπεδο λειτουργεί η ανοιχτή δομή με αρκετά προβλήματα όπως αυτά είχαν σημειωθεί από την αρχή, κάνουμε ωστόσο στο μέτρο του εφικτού ότι καλύτερο για τους ανθρώπους που πρέπει να σας πω, δεν παραμένουν εδώ αλλά επιλέγουν να φύγουν για άλλες κατευθύνσεις.

Στόχος μας είναι καμία δομή, ανοιχτή ή κλειστή να μην λειτουργεί στο στρατόπεδο της πόλης, στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει πολεοδόμηση και απόδοσή του στην Αυτοδιοίκηση για ανάλογη χρήση, στέγαση υπηρεσιών μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση σας λέω πως το ζήτημα στο σύνολο του ήταν δύσκολο κυρίως γιατί είναι ένα ζήτημα που αφορά συνανθρώπους μας που βρέθηκαν μακριά από τα σπίτια και τις πατρίδες τους και οφείλουμε, παράλληλα με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας μας, να τους αντιμετωπίζουμε με ανθρωπιά και να τους προσφέρουμε βοήθεια. Έχω την πεποίθηση πως στο άμεσο μέλλον οι δομές θα είναι παρελθόν για την Κόρινθο, επι της παρούσης υπάρχει – σύμφωνα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης και την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης, ενδεχόμενο κατάργησης της ανοιχτής δομής και μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κλειστές δομές που θα δημιουργηθούν σε άλλες περιοχές, περιοχές που σήμερα δεν διαθέτουν και δεν έχουν υποδεχτεί πληθυσμούς. Η Κόρινθος έχει κάνει το καθήκον της, έχει σηκώσει το βάρος που της αναλογεί παρ ότι όλες οι ενέργειες έγιναν εν κρύπτω!

Ερ: Τι υπάρχει στα άμεσα σχέδιά σας που αφορούν το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου;

Απ: Η άμεση ενέργεια μας, την καταγράψατε και εσείς στο διάστημα των γιορτών, ήταν η μέριμνα για τους ανθρώπους, τους Κορίνθιους που στερούνται στέγης. Οι άνθρωποι αυτοί το συγκεκριμένο διάστημα φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης ενώ λαμβάνουν την φροντίδα που πρέπει από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου. Η διαμονή αυτή δεν ολοκληρώθηκε με το διάστημα των εορτών, η στέγη συνεχίζει να παρέχεται και θα συνεχίζει έως ότου δώσουμε – αυτός είναι ο στόχος- μόνιμη λύση ώστε να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να μένει στο δρόμο, κοιμάται σε παγκάκια, αναζητά φαγητό στους κάδους απορριμμάτων γιατί και αυτό είχε καταγραφεί.

Ερ: Υπάρχει έλλειψη αθλητικών χώρων στον Δήμο, υπάρχει στο πρόγραμμά σας πρόβλεψη για τον αθλητισμό;

Απ: Η έλλειψη των αθλητικών χώρων είναι μια πραγματικότητα που έχουμε καταγράψει από τα προηγούμενα χρόνια, όπως ξέρετε πάντοτε συνομιλούσαμε με τους πολίτες και τους φορείς, πάντοτε είχαμε επαφή μαζί τους προκειμένου να ξέρουμε τα προβλήματα και πάνω σε αυτά να σχεδιάσουμε, από κοινού τις λύσεις. Στο συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν, ακριβώς επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες, και το επικροτούμε να υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ασχολείται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, έχουμε σχεδιάσει προκειμένου να προσφέρουμε άμεση ανακούφιση παρεμβάσεις στο Αθλητικό Κέντρο Κορίνθου. Η κύρια παρέμβαση αφορά το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ το οποίο σκοπεύουμε να «κλείσουμε» με κατασκευή– το επονομαζόμενο «μπαλόνι»- που δεν έχει κανένα ιστό στήριξης. Το κύριο υλικό κατασκευής είναι μεμβράνη, μέθοδος η οποία έχει ως πλεονέκτημα την εξοικονόμηση χώρου και δεν απαιτεί παρά μόνο την εργασία τοποθέτησης.

Σε βάθος χρόνου και για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου αθλητικού κέντρου το οποίο όχι μόνο θα δώσει την δυνατότητα συνέχισης δράσεων στα υπάρχοντα σωματεία αλλά και την προοπτική διεύρυνσης ή και δημιουργίας νέων.

Ερ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα κτίρια του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού;

Απ: Για το συγκεκριμένο έργο βρισκόμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων. Ευελπιστώ πως σύντομα θα υπάρχουν δεδομένα προς ανακοίνωση από την πλευρά του Δήμου.