Αρχική Περ. Πελοποννήσου Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Πελοποννήσου

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Πελοποννήσου

Συνεδρίασε την Δευτέρα 27/01 το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου – Το ένα εκ των δυο θεμάτων στην χαρακτηρισμένη ως κατεπείγουσα συνεδρίαση αφορούσε στο φετινό πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία…

Εν μέσω εντάσεων έγινε η συζήτηση για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του ΠεΣυ.

Αρχικά τον λόγο πήρε η εισηγήτρια κα.Άννα Καλογεροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην στόχευση του προγραμματισμού της Περιφερειακής Αρχής, τον οποίο και παρουσίασε, τονίζοντας πως σκοπός είναι η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως έναν ελκυστικό και ασφαλή προορισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο. “Θέλουμε να προσελκύσουμε τουρίστες όλων των ηλικιών και κατά προτίμηση υψηλής τουριστικής δαπάνης. Έχουμε κάνει τροποποιήσεις σε συνέχεια της παρουσίασης του προγράμματος τουριστικής προβολής αφουγκραζόμενοι όλες τις απόψεις. Τα πιο ισχυρά μας χαρτιά είναι οι πολιτιστικοί μας χώροι και τα προϊόντα μας,που είναι ισχυροί πρεσβευτές μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια η κα.Ντίνα Νικολάκου – εισηγήτρια από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη – κατηγόρησε ευθέως την Περιφερειακή Αρχή για αντιγραφή του προγράμματος που παρουσίασε από άλλη Περιφέρεια, κάνοντας μάλιστα λόγο για “πολιτική απάτη”. “Δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη προσβολή εισήγησης όλα τα χρόνια της πορείας μου.Δεν υπήρχε κάποιος που να ασχοληθεί μισή ώρα και να φέρεται σήμερα ένα πρόγραμμα που να έχει αναφορά στην Πελοπόννησο; Αντιγράψατε κατά γράμμα το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας και ήρθατε εδώ με πολιτική απάτη. Απαξιώσατε την διεύθυνση τουρισμού. Δεν ασχοληθήκατε καν να βγάλετε το κόμμα, απλά αλλάξατε δυο λέξεις και φέρατε ένα πρόγραμμα που έχει άλλη στόχευση”, ανέφερε η κα.Νικολάκου, ενώ συμπλήρωσε: “Να αποσυρθεί άμεσα αυτή η ντροπή!Μην κοροϊδεύετε τα μέλη του ΠεΣυ και τους επιχειρηματίες τουρισμού. Η Μακεδονία πλήρωσε μια εταιρεία για να βγάλει αυτόν τον στρατηγικό της σχεδιασμό και εμεις το πήραμε και το φέραμε σαν δικό μας. Αυτό δεν είναι σωστό.
Να ζητήσετε συγνώμη από το σώμα για την κακή αντιγραφή και αυτό το κατάπτυστο κείμενο.Το πρόγραμμα αυτό που φέρατε δεν πρόκειται να περάσει – όσο πολιτικό μέσον και αν βάλετε, ακόμα και τον ίδιο τον Υπουργό – γιατί δεν έχετε κάνει απολογισμό”.

Ο κ.Γιώργος Δέδες, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη μια απάντηση στα όσα είπε η κα.Νικολάκου, καθώς όπως τόνισε, αν υπήρχε αντιγραφή δεν θα είχε ουσία η περαιτέρω συζήτηση του θέματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας στην παρέμβαση του έκανε λόγο για άδικη επίθεση από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλώνοντας: “Δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει την μέθοδο του εντυπωσιασμού. Το κείμενο που συντάχθηκε από 6-7 υπαλλήλους της Περιφέρειας και είναι γεμάτο με την Πελοπόννησο. Παρακαλώ τους πολίτες να το διαβάσουν – γιατί θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο – και να καταλάβουν το άδικο αυτής της επίθεσης.”

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ.Δέδε, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: “Έχουμε μια εισήγηση, όπου δεν υπάρχει αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από το 1821. Εγώ θεωρώ, πως θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας”, ενώ συμπλήρωσε: “Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με την συνέχεια της πολιτικής που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως έχετε επιχειρήσει μια τομή, έστω και σαν συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος. Θα πρότεινα την συγκρότηση μόνιμης γνωμοδοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής από όλες τις Περιφερειακες Ενότητες, που θα μπορεί με αποτελεσματικότητα να ανασχεδιάσει το τουριστικό πρόγραμμα”.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε ο Νίκος Γόντικας, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπογραμμίζει: “Είχαμε δει copy – paste σε μελέτες έργων, τώρα θα δούμε και τέτοιες αντιγραφές.Όλο και πιο λίγες λαϊκές οικογένειες μπορούν πλέον να κάνουν διακοπές και όλο και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό δεν αντέχουν και συνθλίβονται. Αυτός είναι ο απολογισμός των 9 ετών της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης”.

“Ήρθατε απροετοίμαστοι! Μπήκε και ένα θέμα αντιγραφής και θα το δούμε. Πολιτικά μας ενοχλεί πιο πολύ η απάντηση του Περιφερειάρχη που είπε πως τα προγράμματα είναι τυπικά.
Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από πού προκύπτει το κατεπείγον σήμερα;”, δήλωσε με την σειρά του ο κ.Θανάσης Πετράκος, ενώ πρόσθεσε: “Δεν έχετε καταλάβει πως είστε μειοψηφία στο ΠεΣυ και πρέπει να επιδιώκετε να πετύχετε συναινέσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να μας σέβεστε. Έπρεπε να μας καλέσετε και εμάς αλλά δεν θέλετε συναίνεση. Αν δεν υπάρχει απολογισμός πάμε στα ίδια μονοπάτια. Βαδίζετε στις ίδια αποτυχημένες πρακτικές”.

Η κα.Δήμητρα Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της στον όρο αειφόρος τουρισμός. Πιο συγκεκριμένα τόνισε: “Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην εισήγηση μου θα ήταν «η αειφορία δίνει αξία». Δεν διάβασα πουθενά να αναφέρεται ο όρος βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός. Δεν είναι δυνατόν το 2020 να μην μιλάμε για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αυτή που απαιτεί την συμμετοχή όλων καθώς και ισχυρή πολιτική ηγεσία”.

“Εμένα δεν με ενοχλεί το ότι υπάρχει copy – paste από άλλη Περιφέρεια. Περίπου τις ίδιες στοχεύσεις έχουμε.Εδώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιτευχθεί η τουριστική ανάπτυξη, που ήθελε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και θέλει και η νυν. Έχουν γεμίσει οι τουρίστες τα πολυτελή θέρετρα και αυξήθηκαν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μειώθηκαν των μικρομεσαίων”, δήλωσε ο κ.Παναγιώτης Κάτσαρης, ενώ υπογράμμισε πως για τον ίδιο είναι εντελώς λάθος η στόχευση της τουριστικής προβολής.

Στην τοποθέτηση του ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Πέτρος Τατούλης επέμεινε στο θέμα της αντιγραφής του προγράμματος που έθεσε η κα.Νικολάκου, τονίζοντας πως περίμενε μια παραδοχή για το copy – paste από την Περιφερειακή Αρχή. Στην συνέχεια δήλωσε μεταξύ άλλων: “Το πρόγραμμα σας πάσχει. Εμείς είμαστε περήφανοι,γιατί πρωτοπορήσαμε στον τουρισμό και αυτό είναι αποδοχή όλων . Το 2,7& στην πίτα του τουρισμού – ποσοστό που το λοιδορείται – είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για μια περιφέρεια, που δεν είχε καμία αναγνωρισιμότητα και κανένα τουριστικό προιόν. Το παραλάβαμε στο 0,6 τοις εκατό”, ενώ πρόσθεσε: “Το 85 τοις εκατό αυτών που μας προτείνεται είναι εκθέσεις και εκδηλώσεις και μόλις το 15% αφορά σε είσοδο νέων τεχνολογιών. Εμείς στήσαμε ένα πρόγραμμα, το στηρίξαμε και φέραμε εδώ τους σημαντικότερους παίχτες της τουριστικής αγοράς.

“Μην τολμήσετε να πειράξετε το brand name. Δεν μπορείτε να το κάνετε. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων”, ανέφερε ο κ.Τατούλης κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Την συνεδρίαση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) κ.Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Παίρνοντας τον λόγο στο ΠεΣυ ανέφερε: “Θέλω να σας μεταφέρω την αίσθηση της αγοράς.Απουσιάζει από την πρόταση σας ο στρατηγικός σχεδιασμός”.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση για ακραία επιθετικότητα, λέγοντας πως αναζητά συνέχεια τρόπους για να εντυπωσιάσει. “Ποιος πρέπει να απολογείται σήμερα και να υφίσταται κριτική; Αυτός που διαχειρίστηκε τα τουριστικά ζητηματα τα τελευταία χρόνια και που σήμερα συμπεριφέρεται με επιθετικότητα”, δήλωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας: “Εμείς θα κρατήσουμε ότι μπορεί να κρατηθεί και θα αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλάξει. Υπάρχει η εθνική στρατηγική του ΕΟΤ για το 2019 και το 2020. Σε αυτήν υπάρχει υποχρέωση συνταύτισης όλων των περιφερειών. Περι αυτού πρόκειται. Δεν έχουμε καμία ανάγκη να αντιγράψουμε κανέναν”.

Επιπλέον ο κΝίκας υπογράμμισε: “Παραλάβαμε μια δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια χωρίς κανέναν απολογισμό. Μιλάμε για μελέτες που στοίχησαν εκατομμύρια και το αποτέλεσμα ήταν 2.5 τοις εκατό από το καρβέλι του τουρισμού.
Παραλάβαμε μια ιστοσελίδα που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και είχε πάνω από έναν χρόνο να ενημερωθεί. Εχω μείνει έκπληκτος με αυτά που προσπαθώ να παραλάβω. Με πιέζουν ακόμα και με τον ΕΟΤ για την υποδοχή των γερμανών πρακτόρων, οι οποίοι θα έρθουν τελικά με το 1/5 των χρημάτων που είχαν υποσχεθεί.Παραλάβαμε σαν φωτογραφικό υλικο, 90 φωτογραφίες για τα εννέα χρόνια δράσης.Είμαστε σε δύσκολη θέση γιατί πρέπει να καταπίνουμε πολλά απ΄ όσα ακούγονται, γιατί θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε θέμα την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παράταξη Δέδε κατέθεσε πρόταση, προκειμένου να υπάρχει – όπως τόνισε – μια διαρκής διαδικασία, για να προσαρμόζεται και να ανασχεδιάζεται η τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε, πως η πρόταση της παράταξης Δέδε έγινε αποδεκτή και ενσωματώθηκε στην πρόταση της Περιφερειακής Αρχής. Ακολούθησε ψηφοφορία με το θέμα να περνά κατά πλειοψηφία (υπέρ ψήφισε η παράταξη Δέδε).

www.drt915.gr 

Προηγούμενο άρθροΟ Αλλάχ αναστάτωσε τον Προφήτη Ηλία Ναυπλίου
Επόμενο άρθροΠου είναι ο πολιτισμός; Έριξαν φόλες σε υψόμετρο 1.350 μέτρων