Αρχική Eπικαιρότητα Φεύγει για Αμερική η Ελένη Μενεγακη.. τέλος η TV!

Φεύγει για Αμερική η Ελένη Μενεγακη.. τέλος η TV!

Είναι κάποια πράγματα τόσο συνυφασμένα στον νου μας όσο το παγωτό με το καλοκαίρι και τα κάλαντα με την παραμονή των Χριστουγέννων. Συνυφασμένα όχι με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο, αλλά ότι η απουσία του ενός από τη σφαίρα του άλλου χαλάει τη συμπαντική αρμονία. Κάπως έτσι είναι και οι λέξεις «Ελένη» και «τηλεόραση». Πάνε χρόνια, πάνω από 25, από τότε που η μία μπήκε στη ζωή της άλλης όχι ως απλή επισκέπτρια, ούτε ως νοικάρισσα, αλλά με τη μορφή μιας ιδιότυπης ιδιοκτησίας που κανείς δεν στάθηκε ικανός να εξηγήσει.

Η μικρή οθόνη ανήκε στην Ελένη, η Ελένη στη μικρή οθόνη. Τόσο περίπλοκα απλά, τόσο απλοϊκά περίπλοκα. Πολλά μάτια στήθηκαν έξω από την κλειδαρότρυπα αδημονώντας να ξεπατικώσουν το μυστικό της σχέσης τους «μα τι δίνει στην τηλεόραση και παίρνει τόσα πολλά;», κι άλλα τόσα «μαύρισαν» ή στην καλύτερη στραβώθηκαν από τον καημό «μα γιατί η τηλεόραση την αγαπάει τόσο πολύ;». Σαφής απάντηση δεν δόθηκε ποτέ, η παραφρασμένη ρήση του βασιλιά Λουδοβίκου «La télé c’est moi» (Η τηλεόραση είμαι εγώ) φαντάζει ως η μοναδική εξήγηση της τηλεοπτικής κυριαρχίας της σύγχρονης Ωραίας Ελένης…

F4
ΑΝΤ1 1995 Τρία χρόνια αργότερα, το 1995, χρίζεται οικοδέσποινα του «Πρωινού Καφέ» στον ΑΝΤ1 (έως το 2005) και έκτοτε, ως αδιαμφισβήτητη βασίλισσα, κρατά τα σκήπτρα της πρωινής ζώνης 

«Θέλω καινούρια ζωή»

Οσο πασέ, παλιακό, ξεπερασμένο ή κοινότοπο κι αν ακούγεται, η Ελένη Μενεγάκη ήταν, είναι και ενδεχομένως θα είναι η «βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης». Επειδή ωστόσο σε αντίθεση με την κληροδοτημένη βασιλεία, εκείνη των κοινών θνητών υπόκειται σε συμβόλαια, έρχεται ο καιρός που τα τελευταία λήγουν, με την ανανέωσή τους να ακολουθεί ενίοτε τη φράση του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη: «Ανάγκα και θεοί πείθονται», ήτοι «Στην ανάγκη ακόμα και οι θεοί υποχωρούν». Κάπως έτσι, και με δεδομένο ότι το συμβόλαιο της Ελένης λήγει στα τέλη Ιουλίου του 2020, ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες μια ολόκληρη εκστρατεία με αμέτρητους δούρειους ίππους που αδημονούσαν να εικάσουν την… ανάγκα, όχι απαραιτήτως οικονομική, των συμβαλλομένων μερών, η οποία και θα καθόριζε την παραμονή ή την αποχώρηση της ωραίας Ελένης από τον τηλεοπτικό της θρόνο.

Εκτοτε πολύ μελάνι χύθηκε, πολλά «αποκλειστικά» έπαιξαν, πολλοί ψίθυροι ακούστηκαν, πολλά σενάρια γράφτηκαν και πολλές Πυθίες του τηλεοπτικού στερεώματος αποπειράθηκαν να ερμηνεύσουν το αινιγματικό ύφος της Ελένης και τις λακωνικές απαντήσεις του περιβάλλοντός της. Κάποιοι είπαν πως τα στελέχη του ALPHA τής έχουν προτείνει να αναλάβει κάτι τελείως διαφορετικό στην prime time ζώνη του σταθμού. Αλλοι έκαναν λόγο για εσωτερική μεταγραφή στο STAR και κάποιοι τρίτοι την παρουσίασαν ως το μήλον της Εριδος μεταξύ δύο μεγάλων καναλιών. Πανελικοί «αστρολόγοι» επέμεναν ότι η τηλεοπτική διαδρομή της στον χάρτη του ALPHA έχει λάβει τέλος με την αντικαταστάτριά της να ακούει στο όνομα Ελεονώρα Μελέτη, τηλεοπτικές «καφετζούδες» έβλεπαν σε φλιτζάνια έως και τις μειωμένες κατά 1/3 απολαβές της σε περίπτωση που αποφάσιζε να παραμείνει στο κανάλι, ενώ «δαιμόνιοι» ρεπόρτερ επέμεναν: «Στον ALPHA τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα “χρυσά συμβόλαια” τελειώνουν κι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις γύρω από το συμβόλαιο της Ελένης».

Πολλή βαβούρα για τη σε τόνους ζεν Ελένη, η οποία όλο αυτό το διάστημα έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από τον καθένα: να σιωπά γενικώς και να μιλά ειδικώς… Η Ελένη Μενεγάκη είχε ενημερώσει από την αρχή της τηλεοπτικής σεζόν πρόσωπο-κλειδί του σταθμού ότι αυτή θα είναι η τελευταία της χρονιά στον ALPHA. Η ειλημμένη από τον Δεκέμβριο του 2018 απόφασή της ήταν, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός της, οριστική, απόλυτη και αμετάκλητη. Δεν υπήρχαν «ναι μεν αλλά», ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε μαραθώνιοι διάλογοι, ούτε κρυφά διαπραγματευτικά χαρτιά, ούτε άσοι σε… φούξια μανίκια. Συνεπώς, τα περί μετακινήσεων, μειώσεων και μεταγραφών δεν ανήκαν πουθενά αλλού παρά στη σφαίρα της δημοσιογραφικής φαντασίας, καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε υπάρξει αντικείμενο συζήτησης με τους ιθύνοντες του ALPHA. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Μια αλήθεια την οποία το τηλεοπτικό μαντείο των Αθηνών θα μπορούσε να έχει εν μέρει ερμηνεύσει από τα λόγια της «σφίγγας» Ελένης όταν ανήμερα των γενεθλίων της, λίγο πριν σβήσει on air την τούρτα της, γύρισε και είπε: «Αυτή η δεκαετία θέλω να μη θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Εγώ αυτό θέλω. Θέλω καινούρια πράγματα, καινούρια ζωή, καινούριες περιπέτειες. Τα θέλω όλα καινούρια». 

F2-
MEGA 1992 Μια υπέροχη καστανόξανθη με μπλε μάτια και ασύλληπτα όμορφο πρόσωπο εμφανίζεται δίπλα στον Γιώργο Πολυχρονίου και στο τηλεπαιχνίδι «Mega Banca» – Ηδη την είχαμε δει από το 1990 στο MEGA ως μοντέλο, αλλά με τον Πολυχρονίου έγινε το μεγάλο μπαμ

«Μένει όπου περνάει καλά»

Πώς το έλεγε ο Τζίντου Κρισναμούρτι; «Η πιο υψηλή μορφή ανθρώπινης νοημοσύνης είναι η ικανότητα να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις». Ε, αυτό έκανε η Ελένη, και όχι τώρα τελευταία, αλλά από τα πρώτα βήματα της τηλεοπτικής της πορείας: «Δεν είναι μόνο η πιο όμορφη απ’ όλες, είναι και η πιο έξυπνη απ’ όλες», είχε πει κάποτε για εκείνη σε μια παρέα ο πιο ευφυής άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, και είχε δίκιο. Δεν αρκούν η εξωφρενική ομορφιά, η αθώα αφηρημάδα, ο πηγαίος αυθορμητισμός, τα άτεχνα σπρωξίματα και οι τεχνητοί λούτσοι για να σε κάνουν πρώτο όνομα σε πείσμα των καιρών και των πολλών. Το πράγμα θέλει μυαλό ξυράφι και στόμα σταυροβελονιά.

Η Ελένη τα είχε και τα δύο. Με το πρώτο έκλεισε τα υψηλότερα ίσως συμβόλαια της ελληνικής σόουμπιζ καθιστώντας το όνομά της το ισχυρότερο εμπορικό brand της μικρής οθόνης. Τις αποφάσεις τις παίρνει μόνη της, χωρίς δικηγόρους διαπραγματεύεται τα πόσα, ξέρει τι αξίζει, γνωρίζει τι μπορεί να εξαργυρώσει. Λέγεται πως την περίοδο όπου οι Γερμανοί του RTL είχαν πάει στον ALPHA, παρά τις τεράστιες περικοπές μισθών, εκείνη κατάφερε να πάρει αύξηση. Λέγεται επίσης πως όταν έφυγαν οι Γερμανοί και το κανάλι επέστρεψε στον Δημήτρη Κοντομηνά, κατά την περίοδο της κρίσης, τα διαφημιστικά έσοδα που έφερνε η Ελένη στο κανάλι αρκούσαν για να πληρωθούν οι μισοί και βάλε εργαζόμενοί του. Σκληρή διαπραγματεύτρια, με κύριο όπλο την ψυχραιμία, απαιτούσε πάντα τα καλύτερα για εκείνη και για τους ανθρώπους της, τους οποίους φρόντιζε να βάζει στο κλειστό της συμβόλαιο για να μην μπορεί να τους πειράξει κανείς. Τόσο στον ANT1 όσο και στον ALPHA πέτυχε το ακατόρθωτο: να μετατρέψει το άγχος για τα νούμερα σε όαση εσόδων τη στιγμή που εκκολαπτόμενες «wannabe Μενεγάκη» ξυπνούσαν με κοιμόντουσαν με το φάντασμα της AGB. Πάμε στο δεύτερο, απόρροια του πρώτου, στο στόμα σταυροβελονιά. Με αυτό λοιπόν αρνήθηκε να αρθρώσει κατινιές σε ένα τηλεοπτικό σύμπαν που δονείται από κουτσομπολιό, δεν γλίστρησε σε φτηνά υπονοούμενα, δεν κύλησε σε κακίες, δεν χάλασε την καρδιά κανενός, κανείς δεν της χάλασε το χατίρι. Απέναντι στον εκάστοτε καλεσμένο της στεκόταν πάντα με ματιά τρυφερή, σαν τη φιλενάδα που δεν μπαίνει στο σπίτι σου για να σε κρίνει, αλλά για να σε ακούσει. Κι έτσι έγινε η κολλητή κάθε Ελληνίδας που ψήφιζε «δαγκωτό Ελένη» όποια πολιτική και αν ακολουθούσε στην επαγγελματική ή -ακόμη πιο risky- στην προσωπική της ζωή. «Το Ελενάκι να ’ναι καλά κι ό,τι αποφασίσει μαζί της», έλεγαν οι γυναίκες μπροστά στην πολυσυζητημένη σχέση της με τον Ματέο Παντζόπουλο. Πίσω της, ούτε κουβέντα. Μέσα σε μια κοινωνία τίγκα στο ταμπού και στο κουτσομπολιό, η Ελένη κατάφερε το ακατόρθωτο: να σταθεί όρθια χωρίς καν να ταρακουνηθεί. Οπως λέει άλλωστε πρόσωπο του περιβάλλοντός της: «Ολα αυτά τα χρόνια δούλεψε σκληρά και πάλεψε έξυπνα προκειμένου να μην έχει ανάγκη κανέναν. Η ανάγκη σε ακινητοποιεί και η Ελένη δεν άντεχε ποτέ τη στασιμότητα. Οταν δεν ένιωθε κάπου καλά, είτε αυτό ήταν σχέση είτε δουλειά, άνοιγε την πόρτα κι έφευγε. Δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τους χωρισμούς της. Μην προσπαθήσετε να ερμηνεύσετε τις κινήσεις και τις αποφάσεις της, όπως αυτή την τελευταία. Ολα για εκείνη ξεκινούν και τελειώνουν σε αυτό το “θέλω να περνάω καλά”»… 

F5-
F6
ALPHA 2005 Από το 2005 έως το 2011 εμφανίζεται στο πρωινό του ALPHA («Καφές με την Ελένη»), μέχρι που μετακομίζει στη μεσημεριανή ζώνη, την οποία παρουσιάζει μέχρι σήμερα, έχοντας αποκτήσει πλέον τον ευρύτερο τίτλο της «βασίλισσας της τηλεόρασης» 

Διαζύγιο τον Σεπτέμβρη

Το διαζύγιο της Ελένης με τον ALPHA, μετά από 15 χρόνια μεγάλης αγάπης, είναι πλέον γεγονός. Για την ώρα κανείς τηλεοπτικός εραστής δεν της έχει κλέψει την καρδιά, ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά στη ζωή της που η ίδια αποφάσισε να χαρίσει χρόνο αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό της και στους ανθρώπους της. Η λέξη «σχέδια» δεν την αφορά, η λέξη «όνειρα» έχει ακόμη γερά αποθέματα. Τον προσεχή Οκτώβριο η Ελένη δεν θα είναι στην τηλεόραση και η λάμψη της τελευταίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί. Είναι καιρός τώρα που η «βασίλισσα της TV» σχεδιάζει και προετοιμάζει ένα μεγάλο ταξίδι στις ΗΠΑ, η εκκίνηση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2020: «Είναι ήρεμη, είναι καλά, η Ελένη είναι σε ένταση μέχρι να πάρει μια απόφαση. Απαξ και την πάρει τίποτα δεν είμαι ικανό να την ταράξει ή να την αποσυντονίσει», επισημαίνει κάποιος πολύ δικός της άνθρωπος.

F1-Kradagaki
2348_ELENI_MENEGAKI_MAKIS_PANTZOPOYLOS_1742017
2484344

Οι αποφάσεις της, γεγονός. Οι συνέπειές τους, τόσο για το μέλλον της τηλεόρασης όσο και της ίδιας, αβέβαιες. Πώς θα είναι το κανάλι χωρίς την Ελένη; Μπορεί να υπάρξει αντικαταστάτρια; Πώς θα είναι η Ελένη χωρίς τηλεόραση; Θα επιστρέψει ξανά και κάτω από ποιες συνθήκες; Τα ερωτήματα πολλά και η δεδομένη χρονική στιγμή ακατάλληλη για απαντήσεις.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ειπωθούν πολλά, θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι απάντηση από εκείνη δεν θα λάβει κανείς. Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά επειδή δεν έχει. Η ωραία Ελένη θα μείνει για ένα διάστημα στη δική της Τροία. Το αν θα ξεσπάσει για τα μάτια της ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία της ελληνικής TV μόνο ο χρόνος μπορεί να το απαντήσει…

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΈρχεται νόμος για τα Airbnb, ιδρύεται Πανεπιστήμιο Τουρισμού
Επόμενο άρθροΝεογέννητο βρέθηκε νεκρό μέσα στο πλυντήριο …