Αρχική Eπικαιρότητα Ηλικιωμένοι ζουν τα χρυσά τους χρόνια σε μικροσκοπικά κινούμενα σπίτια

Ηλικιωμένοι ζουν τα χρυσά τους χρόνια σε μικροσκοπικά κινούμενα σπίτια

Παγκόσμια μόδα στην αρχιτεκτονική είναι τα μικροσκοπικά σπίτια που κατασκευάζονται όλο και περισσότερα για να φιλοξενούν ηλικιωμένους που τους αρέσει η διαφορετικότητα και η άνεση. Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας και είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.
Την απάντηση στο σύγχρονο προβληματισμό για σχεδιασμό κατοικιών, δίνει μια πρωτότυπη σειρά μικροσκοπικών σπιτιών που έχουν δυνατότητα να μετακινούνται!

Αυτή η ιδέα για σύγχρονες κατοικίες κάνει θραύση, γιατί έχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται όπως όταν ήταν νεότεροι.

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι επιλέγουν μικροσκοπικά σπίτια για να περάσουν τα χρόνια τους ως συνταξιούχοι. Έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι το 30% των ενοίκων των μικροσκοπικών σπιτιών ήταν μεταξύ 51 και 70 ετών, δημιουργήθηκε έτσι ένα μεγάλο κίνημα υπέρ των μικροσκοπικών σπιτιών. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες εταιρείες ειδικεύονται σε μικρές κατοικίες, εφοδιασμένες με ανέσεις ειδικά σχεδιασμένες για αυτό το μοναδικό δείγμα πληθυσμού.

​​​​​​

Το 2013 η Bette Presley, ηλικίας 72 ετών, αποφάσισε να μικρύνει την κατοικία της και όταν αποφάσισε ότι θέλει να είναι κινούμενη, απαρνήθηκε το τροχόσπιτό της επιλέγοντας ένα μικροσκοπικό σπίτι, αλλά με όλες τις ανέσεις του σπιτιού.

Η καμπίνα της, 15,42 τετραγωνικών μέτρων, της επιτρέπει να είναι εκτός δικτύου ενέργειας, χάρις στους ηλιακούς συλλέκτες και είναι χτισμένη πάνω σε ρόδες, για να ζει η Bette τη ζωή της σε κίνηση ταξιδεύοντας.

Η Shirley Louiselle, δεν ενδιαφερόταν τόσο για την κινητικότητα όσο για το μικρό μέγεθος. Καθώς ένιωθε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερο χώρο, το μικροσκοπικό σπίτι που της έχτισε ο εγγονός της, 22 τετραγωνικών, ήταν η έμπνευση για την επιχείρησή του.

Η εταιρεία ενσωματώνει φιλικές προς τους ηλικιωμένους ‘’πινελιές’’, όπως μπάνια στα οποία μπορούν αν έχουν πρόσβαση άνθρωποι με αμαξίδια. Οι λύσεις που προτείνουν οι κατασκευαστές έχουν ακόμα και έξυπνα συστήματα  τα οποία υπενθυμίζουν στους ηλικιωμένους να παίρνουν τα φάρμακά τους. Ορισμένοι ηλικιωμένοι  δεν σκέφτονται αυτά τα σπίτια ως σχέδιο συνταξιοδότησης, αλλά ως έξυπνη επιχειρηματική κίνηση.

Οι  Sausage Nonnas είναι 3 Ιταλίδες γιαγιάδες, που ταξιδεύουν με τα μικρά τους σπίτια για να μαγειρεύουν σε event που λέγεται Sausage Sundays. 

Ένα μοντέλο της Tumbleweed Houses έχει ακόμα και μπανιέρα και σκεπαστή βεράντα. 

Σπίτια για να ζεις και να περνάς τις ημέρες τις σύνταξης με φίλους και ηρεμία. Τι καλύτερο για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή.