Αρχική Eπικαιρότητα Κοροναϊός: Ποια τα συμπτώματα – Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό που...

Κοροναϊός: Ποια τα συμπτώματα – Όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό που σκορπάει τον τρόμο

Κοροναϊός – Συμβουλές για την υγεία: Ο ιός του 2019 έφερε την ονομασία «n – CoV». Ήταν ο πιο πρόσφατος ιός της οικογένειας των κοροναϊών. Μάλιστα, ήταν ο δεύτερος κατά σειρά. Αυτό, διότι είχει προηγηθεί ο «SARS-CoV». Η έξαρσή του έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ειδικοί βρίσκονται σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σκοπός είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας. Επίσης, στόχος είναι και η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών και των περιστατικών που έχουν προσβληθεί ααπό τον «n – CoV».

Κοροναϊός – Συμβουλές για την υγεία: Οι νέοι και οι παλαιότεροι

Οι κοροναϊοί, μια ευρύτερη οικογένεια ιών, είναι κοινοί σε πολλά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καμήλων και των νυχτερίδων. Οι πιο κοινοί οι οποίοι μολύνουν τους ανθρώπους είναι οι εξής τέσσερις: 229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus).

Το 2002 ένας ακόμη κοροναϊός «προστέθηκε» στην οικογένεια. Ο SARS-CoV, ο οποίος είχε προκαλέσει τη φερώνυμη επιδημία SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Έως και τα τέλη του 2003 είχε μολύνει τουλάχιστον 8.098 ανθρώπους παγκοσμίως.  Μάλιστα, είχε ενοχοποιηθεί για 774 θανάτους.

Ένας ακόμη κοροναϊός, ο MERS-CoV, είχε απομονωθεί το 2012 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είχε προκαλέσει επιδημία λοίμωξης του αναπνευστικού και εκατοντάδες θανάτους. Η λοίμωξη εκδηλωνόταν ως πνευμονία. Παρατηρήθηκε εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

Οι δύο προαναφερθέντες κοροναϊοί, SARS-CoV και ο MERS – CoV, που όπως και οι άλλοι της οικογένειας είναι κοινοί σε διάφορα είδη ζώων. Έχουν το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάχθηκαν, μόλυναν και ανθρώπους και εξαπλώθηκαν στην κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τον κοροναϊό SARS οι επιστήμονες γνωρίζουν πια πως μεταδόθηκε από ένα είδος γάτας. Σύμφωνα με τον MERS από τις καμήλες.

Ο νέος ιός κοροναϊός 2019 n – CoV «εμφανίστηκε» όταν, στις 9 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν νέο κοροναϊό στην Κίνα. Συγκεκριμένα, στην πόλη Γιουχάν, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια ανθρώπους. Κατά τις τελευταίες 15 ημέρες ο κοροναϊός έχει μολύνει περισσότερα από 545 άτομα στην Κίνα. Έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 17 θανάτους και έχει εξαπλωθεί εκτός χώρας.

Ως εστία αναφέρθηκε η κεντρική αγορά, South China Seafood Wholesale Market, στην οποία ωστόσο δεν πωλούνται μόνο θαλασσινά αλλά και κοτόπουλα, νυχτερίδες και άγρια ζώα. Ακόμη όμως δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η εστία της λοίμωξης, ουδείς όμως μπορεί να αποκλείσει ότι είναι ενεργή, ανεξάρτητα πια από τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κοροναϊός – Συμβουλές για την υγεία: Συμπτώματα του 2019

Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Τα συμπτώματα παραπέμπουν σε εκείνα της λοίμωξης του αναπνευστικού και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, βήχα και αλλοιώσεις στους πνεύμονες.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εκδηλώνεται πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Επίσης, γνωρίζουν οι ειδικοί ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από τη μόλυνση έως και την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Αρχικά εκτιμήθηκε πως πρόκειται για έναν νέο μεν κοροναϊό, ο οποίος όμως μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονταν στον ΠΟΥ από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές κανείς από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Γιουχάν που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε συμπτώματα της νόσου.

Οι αρχικές παρατηρήσεις των επιστημόνων ανατράπηκαν – πλέον αναφέρονται τουλάχιστον 17 επαγγελματίες υγείας που έχουν μολυνθεί και νοσήσει. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη μέχρι τώρα εικόνα, χαρακτηρίζεται ένας μέτριας μεταδοτικότητας ιός και με χαμηλότερη θνητότητα σε σύγκριση με άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Κοροναϊός – Συμβουλές για την υγεία: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός. Το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη πραγματοποιήσει μία σύσκεψη, παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Προηγούμενο άρθροΗλικιωμένος έχασε τη ζωή του από πτώση σε πηγάδι στην Λακωνια
Επόμενο άρθροΣάλος: Έκοβαν τις φωνητικές χορδές των σκύλων για να μη γαβγίζουν