Αρχική Eπικαιρότητα Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Πώς καθιερώθηκε

Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου – Πώς καθιερώθηκε

Σήμερα, Δευτέρα 20/1, έχετε κάθε δικαίωμα να μην νιώθετε καλά, να δείχνετε δημόσια τη δυσαρέσκειά σας και την κακή σας διάθεση, καθώς κανείς δεν θα μπορέσει να σας πει κάτι, αφού διανύουμε την Blue Monday, την πιο καταθλιπτική ημέρα (εκτός από Δευτέρα) του χρόνου.  Σύμφωνα με την θεωρία των επιστημόνων από την Μεγάλη Βρετανία, η Blue Monday, η οποία διαδέχεται την πανσέληνο που πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (20 Ιανουαρίου για φέτος), είναι η μέρα κατά την οποία οι άνθρωποι αποκτούν τα περισσότερα μελαγχολικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη, μέσα στον χρόνο.

Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία έψαχνε το σενάριο για την καμπάνια του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Μαθηματικός τύπος για Blue Monday
Προηγούμενο άρθροΓ. Βρούτσης: Αποκαθιστούμε μία μεγάλη αδικία κατά των συνταξιούχων
Επόμενο άρθροΈρχονται χιλιάδες απολύσεις και κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων