Αρχική Ν. Μεσσηνίας Μπλόκαρε το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Χειρουργεία μόνο σε έκτακτα περιστατικά

Μπλόκαρε το Νοσοκομείο Καλαμάτας: Χειρουργεία μόνο σε έκτακτα περιστατικά

Τη νοσοκομειακή εκδοχή στο “θέατρο του παραλόγου” έζησαν ασθενείς οι οποίοι ήταν να χειρουργηθούν μέσα στην εβδομάδα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Κάποιοι ξεκίνησαν την προετοιμασία για το χειρουργείο αλλά οι θεράποντες ιατροί τούς έστειλαν στο σπίτι, και τις τελευταίες ημέρες, όπως επιβεβαιώνουν νοσοκομειακές πηγές στην “Ε”, γίνονται μόνο έκτακτα χειρουργεία, καισαρικές και κατάγματα. Νοσοκομειακοί κύκλοι διαβεβαιώνουν πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από τη διοίκηση της νοσηλευτικής μονάδας για να εξομαλυνθεί μια διαφωνία που προέκυψε με τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν επιπλέον εφημερίες ενώ ήδη με δυσκολία έβγαιναν οι βάρδιες για τα τακτικά χειρουργεία.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν αφορά στενά την άρνηση των αναισθησιολόγων να μπουν στα προγραμματισμένα χειρουργεία. Είναι μεγαλύτερο και ξεκίνησε πολλούς μήνες νωρίτερα όταν έπαψαν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με αποτέλεσμα όλος ο φόρτος και οι ασθενείς από όλη τη Μεσσηνία αλλά και την Ηλεία να έρχονται για επεμβάσεις στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα αναμονής για επεμβάσεις γενικής χειρουργικής στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι πλέον μη διαχειρίσιμη. Μας λένε μάλιστα ότι τα προγραμματισμένα χειρουργεία για όλο το 2020 είναι κλεισμένα και πλέον δεν δίνονται ημερομηνίες στους ασθενείς για το πότε θα χειρουργηθούν. Και παρόλο που στις αρχές της εβδομάδας έγιναν κάποια από τα τακτικά χειρουργεία κλινικών όπως αυτά της Ωτορινολαρυγγολογική, δύο μέρες δεν έγινε κανένα άλλο χειρουργείο πέρα από έκτακτα (τροχαία ή επείγοντα), προγραμματισμένες καισαρικές, αλλά και κατάγματα όπου χρειαζόταν άμεση επέμβαση.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι Δευτέρα ή Τρίτη το Σωματείο των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αφού ο όγκος δουλειάς είναι υπερβολικά αυξημένος και οι ιατροί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εφημερίες – ενώ οι αναισθησιολόγοι επιβαρύνονται επιπλέον και με διακομιδές ασθενών όποτε κι αν κληθούν μέσα στο 24ωρο. Τις δυσκολίες αυτές φαίνεται ότι τις συμμερίζεται και η διοίκηση του νοσοκομείου, γι’ αυτό και φροντίζει, όπως μας λένε νοσοκομειακές πηγές, για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού.

Παρόλο που η “Ε” επεδίωξε να επικοινωνήσει με αρμόδιους για την κατάσταση που

έχει διαμορφωθεί, αυτό δεν κατέστη απόλυτα δυνατό και κανένας δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα. Μαθαίνουμε, ωστόσο, ότι οι γιατροί διαμαρτύρονται γιατί οι κλινικές λειτουργούν με λιγότερο ιατρικό προσωπικό από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να έχουν για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης, υπάρχουν κάποια διαδικαστικά θέματα κυρίως γραφειοκρατικής φύσης, κι ενώ για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στο στελεχιακό δυναμικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας υπάρχουν τρεις (επικουρικοί) χειρουργοί, αυτοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν το Τμήμα και να προγραμματίσουν επεμβάσεις, εξαιτίας μιας εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας που περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν οι επικουρικοί ιατροί.

Ν.Κ.

Πηγή: eleftheriaonline.gr