Αρχική Ν. Αχαΐας Σεισμός στα Καλάβρυτα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στα Καλάβρυτα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τους δυο σεισμούς μεγέθους 3,7 και 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που σήκωσαν τα ξημερώματα τους κατοίκους των Καλαβρύτων κυριολεκτικά στο πόδι.

Οι συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις μπορεί να μην θεωρούνται για τους σεισμολόγους προάγγελοι για έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή, ωστόσο όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας πάντα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. “Πάντα υπάρχει λόγος ανησυχίας και πάντα πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα»

Οι δυο μικροσεισμοί σημειώθηκαν με χρονική διαφορά ο ένας με τον άλλο μόλις 4 λεπτά με αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία στην περιοχή. Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 3,7 καταγράφηκε στις 03:45, ενώ μόλις 4 λεπτά αργότερα σημειώθηκε ένας ακόμα μεγαλύτερος 3,8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο τους εντοπίστηκε στα 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, με εστιακό βάθος 19,2 χιλιόμετρα.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας τα μεγέθη των συγκεκριμένων σεισμών είναι εντελώς συνηθισμένοι και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως προάγγελοι για έναν ίσως μεγαλύτερο.

«Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι για μια χώρα που έχει τόσο μεγάλη σεισμικότητα. Κάθε χρόνο όλο και κάπου γίνεται και ένας μεγαλύτερος σεισμός, ακόμα και της τάξεως τον έξι Ρίχτερ. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι αυτοί οι σεισμοί στα Καλάβρυτα είναι προάγγελοι για μεγαλύτερο σεισμό. Το Ιόνιο βρίσκεται στην χειρότερη ζώνη για σεισμούς, αλλά και ο Κορινθιακός. Ίσως αναμένουμε και μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν είναι κανένας σε θέση να το πει. Κανένας δεν μπορεί να πει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι υπάρχει σαφής πρόγνωση σεισμού. Πάντα υπάρχει λόγος ανησυχίας και πάντα πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα».