Αρχική Eπικαιρότητα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η «άγνωστη» ζωή της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η «άγνωστη» ζωή της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας

Από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι άρχισαν να ψάχνουν ένα όνομα: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και -εκτός πια συγκλονιστικού απροόπτου- η πρώτη γυναίκα «ένοικος» του Προεδρικού Μεγάρου. Δικαστής με μακρά πορεία που την έφερε έως την προεδρία του ΣτΕ, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατάγεται από την Ξάνθη, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, είναι οπαδός του Άρη, έχει μια κόρη τη Νιόβη και, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους της, ήταν (μέχρι την ανακοίνωση Μητσοτάκη τουλάχιστον) ιδιαίτερα ενεργή στα social media.

Στη σελίδα της στο Facebook, η οποία πάντως είναι για τα… μάτια μόνο των φίλων της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανεβάζει εικόνες από τα ταξίδια της, από τις διακοπές της με τον σύντροφό της, με την κόρη της Νιόβη, από τις γάτες που υπεραγαπάει και από την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, πριν η ζωή και η καριέρα την οδηγήσουν στην Αθήνα.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη

Απ’ όσα μπορεί να δει κανείς στη σελίδα της στο Facebook, πάντως, ένα είναι δεδομένο: λατρεύει τη Θεσσαλονίκη κι έχει cover photo τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και τις γάτες, αφού στη φωτογραφία profil είναι εμφανής μια καρφίτσα στο πέτο της σε σχήμα γάτας. Όσοι γνωρίζουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «αποκαλύπτουν» πως είναι φίλαθλος του Άρη, αγαπάει τα ζώα και ιδίως τις γάτες, λατρεύει τα ταξίδια και δεν διστάζει να ανεβάζει φωτογραφίες της από τις καλοκαιρινές της διακοπές, από ανέμελες στιγμές με φίλους ή τον, επίσης νομικό σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη.

Ή φωτογραφίες από τα παιδικά της χρόνια, από το σχολείο, φωτογραφίες με την ίδια, την κόρη της, τη μητέρα της και τη γιαγιά της ή φωτογραφία με τον πατέρα της όταν τον Οκτώβριο του 2018, η τότε κυβέρνηση την είχε προτείνει για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σακελλαροπούλου
Σακελλαροπούλου

 
Τέσσερις γενιές: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με την κόρη της, τη μητέρα της και τη γιαγιά της

Με τον αείμνηστο πατέρα της Νίκο Σακελλαρόπουλο

Ο πατέρας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Νίκος, ήταν επίσης δικαστικός και ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν ανάμεσα στους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κοσκωτά. Λέγεται, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, πως ήταν εκείνος που καταψήφισε την καταδίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συνδέεται με φιλία 30 και πλέον ετών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Μανιτάκη, ενώ είχε δακρύσει τον Δεκέμβριο του 2018 όταν κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας», είχε αναφερθεί στον Σταύρο Τσακυράκη, στον οποίο αφιέρωσε το βιβλίο το Ευάγγελος Βενζιέλος, με τη φωνή της να «σπάει» από τη συγκίνηση.

Δείτε το απόσπασμα στο 0:45 του video

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Μένει στο Μεταξουργείο κι έχει μια κόρη, τη Νιόβη, από τον πρώτο της γάμο.

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
Επόμενο άρθροΝαι μεν αλλά …… του Τσίπρα για την Σακελλαροπούλου