Αρχική Eπικαιρότητα Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένας Έλληνας πολίτης για να πάρει 1000...

Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένας Έλληνας πολίτης για να πάρει 1000 ευρώ σύνταξη

Μέχρι τώρα. Ένας ασφαλισμένος για να έχει σύνταξη μεγαλύτερη ή ίση 1000 ευρώ έπρεπε να έχει 35 χρόνια με μέση συντάξιμη αποδοχή άνω των 2000 ευρώ. Με το νέο νομοσχέδιο θα αρκούν μέσες συντάξιμες αποδοχές ύψους 1600 ευρώ. Με ασφάλιση 40 ετών καποιος που έχει μέση συντάξιμη αποδοχή ύψους 1350-1400 ευρώ θα έχει σύνταξη ύψους 1000 ευρώ.

Σύνταξη 1000 ευρώ: Υπάρχει πλαφόν;

Μια μεγάλη εκκρεμότητα είναι: αν θα υπάρχει ή όχι ανώτατο πλαφόν όσον αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης. Το ζητούμενο είναι στην ουσία αν θα υπάρχει καποιο ουσιαστικό κίνητρο για να παραμείνει καποιος ο οποιος έχει κλείσει τα 40 χρόνια εργασίας στην δουλεια του. Αν θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν τότε δεν θα υπάρχει κίνητρο εφόσον θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κανένα όφελος. Εκτός από την οριστικοποίηση (και την ψήφιση) των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, το μείζον για τους συνταξιούχους θα είναι και ο επανυπολογισμός των συντάξεων καθώς από αυτόν θα προκύψει ποιοι έχουν λαμβάνειν και ποιοι όχι.

Στους τυχερούς θα συμπεριληφθούν οι έχοντες περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά (δηλαδή δεν λαμβάνουν ήδη μεγαλύτερη σύνταξηαπό αυτήν που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου). Αν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά, η όποια αύξηση προκύψει από τον επανυπολογισμό βάσει των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, απλώς θα «συρρικνώσει» ή θα μηδενίσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Σύνταξη 1000 ευρώ: Με 35 έτη ασφάλισης

Σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί οι εισφορές υπέρ υγείας

Σύνταξη 1000 ευρώ: Με 40 έτη ασφάλισης

Προηγούμενο άρθροΠροπληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου αποφάσισε ο ΕΦΚΑ
Επόμενο άρθροΤον έπιασαν στο Ναύπλιο με δυο μαχαίρια