Αρχική Ν. Αργολίδος Ο Π. Νίκας στην 198η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στην...

Ο Π. Νίκας στην 198η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο

Στις διήμερες εκδηλώσεις που παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα πραγματοποίθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (11 και 12 Ιανουαρίου) στη Νέα Επίδαυρο για την 198 επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Τις εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρέθηκε επίσης και ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Επιδαύρου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Βουλή των Ελλήνων.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης οι βουλευτές Ιωάννης Ανδριανός, Ιωάννης Γκιόλας, ο Αλέξανδρος Πουλάς και ο δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης.

Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνήλθε στην Επίδαυρο από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 16 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”, έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.