Αρχική Περ. Πελοποννήσου Οι προτεραιότητες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το 2020

Οι προτεραιότητες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το 2020

Τουλάχιστον 32.000.000 ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, μετά τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ.

Επιπλέον, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται στην Τρίπολη και στη Μεγαλόπολη ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος θα παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς τις απόψεις της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό της για τη μεταλιγνιτική εποχή, ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη.
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου, τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, σχετικά με την σύσκεψη στην οποία μετείχε στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία τόσο του υφυπουργού Γερ. Θωμά, όσο και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου.
Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, ζήτησε από τον υπουργό -και αυτός βεβαίωσε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατόν- να αποδοθούν αμέσως από τη ΔΕΗ τα 26.000.000 ευρώ που οφείλει στην περιοχή και τα οποία, τόνισε ο Π. Νίκας “θα καταβληθούν αποκλειστικά για έργα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης”.
Μαζί με την πιο πάνω πίστωση, σύμφωνα με τον υπουργό, θα διατεθούν επιπλέον 6.000.000 ευρώ που προέρχονται από την εμπορία των ρύπων, ενώ προβλέπεται επίσης η καταβολή ακόμα 3.000.000 ευρώ -συνολικά για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία- από το τέλος εξόρρυξης λιγνίτη.
Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκε ακόμα η εκπόνηση από την κυβέρνηση ενός master plan για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Ο υπουργός συναίνεσε, εξ άλλου, στην εκπόνηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενός δικού της master plan για την περιοχή της Μεγαλόπολης, για το οποίο -όπως σημείωσε ο Π. Νίκας- υπάρχει διάθεση συνδρομής από πολλούς τοπικούς φορείς.
Παράληλα, ο περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία που έχει με τη δημοτική αρχή Μεγαλόπολης, τονίζοντας πως “ο,τιδήποτε γίνει θα έχει προηγουμένως την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου”, για να σημειώσει στη συνέχεια, με ιδιαίτερη έμφαση :
“Αποκλείεται να γίνει ο,τιδήποτε χωρίς τη δική τους γνώση και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη. Ο νοικοκύρης της Μεγαλόπολης είναι ο δήμαρχος, αυτός που εξέλεξε ο λαός της Μεγαλόπολης και οφείλουμε -και θα το κάνουμε ως περιφερειακή αρχή- να σεβόμαστε την άποψη και τη θέση του, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου φυσικά”. Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι ως περιφερειάρχης θα συμμετέχει ex officio στις δύο επιτροπές που θα συγκροτηθούν για τη μεταλιγνιτική εποχή, στη μία για τη Δυτική Μακεδονία και μία για τη Μεγαλόπολη.

Για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Πίστωση 12.165.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που έγιναν από κατοίκους της για να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”.
“Η εκτίμησή μας, ως περιφερειακή αρχή, είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα και καθώς η χρηματοδότηση του υπουργείου δεν έφθασε να καλύψει όλες τις αιτήσεις που έγιναν από κατοίκους της Περιφέρειας, θα διαθέσουμε την πιο πάνω πίστωση, από το ΠΕΠ, προκειμένου να μην μείνει καμία αίτηση εκτός ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Για την «Έπέκταση επαναλειτουργίας τρένου»

Μέχρι την Τρίπολη -κι όχι μόνο μέχρι το Αργος και το Ναύπλιο- θα επεκταθεί η επαναλειτουργία του τρένου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα στην αρκαδική πρωτεύουσα, έδρα της Περιφέρειας. Στη σχετική ενημέρωση προέβη ο περιφερειάρχης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη -στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα- μετά και από προηγούμενη συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο: “Μιλάμε πλέον για επανενεργοποίηση της γραμμής μέχρι την Τρίπολη κι όχι μόνο μέχρι το Ναύπλιο, αυτός είναι ό σχεδιασμός” επισήμανε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχετικό αίτημα τόσο από επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αλλά και από επιχειρήσεις που σύντομα θα εγκατασταθούν σε αυτή.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Περιφέρεια προτίθεται να συνδράμει οικονομικά την προσπάθεια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει η σχετική συναίνεση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς -όπως τόνισε- “η επαναλειτουργία του τρένου θα αποφέρει και οικολογικά και οικονομικά οφέλη”.

Για την «Επαναπροσέγγιση της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Επαναπροσέγγιση στο θέμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου επιχειρεί η περιφερειακή αρχή, καθώς -όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου, στην Τρίπολη, το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Π. Νίκας παραδέχθηκε ότι η Περιφέρεια “παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδευτεί τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται χαμηλά καθώς συνεισφέρει μόλις το 2,5% στο ετήσιο εισόδημα της χώρας μας από τον τουρισμό”, δεσμευόμενος ότι έχει ξεκινήσει ήδη “υπερπροσπάθεια σε όλους τους τομείς”. Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020 θα λειτουργήσουν τουριστικά γραφεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, αρχής γενομένης από τη Σπάρτη: “Στις 15 Ιανουαρίου, θα έλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Σπαρτιατών και της Πελοπόννησος Α.Ε. για τη λειτουργία του τουριστικού γραφείου Σπάρτης. Ο χώρος υπάρχει και θα ακολουθήσει πρόσληψη προσωπικού, από τη Λακωνία”.
Θα ακολουθήσουν, συνέχισε ο Π. Νίκας, γραφεία τουρισμού στην Τρίπολη και την Κόρινθο, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες δομές λειτουργούν ήδη στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο και το Λουτράκι. Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη δημιουργία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μιας τουριστικής ιστοσελίδας με συχνή ενημέρωση και με περιεχόμενο που θα προβάλει κάθε πτυχή της Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της περιοχής μας στα ηλεκτρονικά μέσα.

Για το «Έργο της κεντρικής διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Σε φάση υλοποίησης προχωρεί πλέον το έργο της κεντρικής διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου μέσα στο 2020 να έχει δοθεί λύση, “κατά πρώτον στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και κατά περιόδους έχουν όξυνση της κατάστασης”. Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξή του σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών μετά και την έγκριση της νομιμότητας των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. “Ακολουθούμε κανονική πορεία χωρίς εμπόδια πλέον, ολοκληρώνεται άμεσα ο φάκελος του μεγάλου αυτού έργου και προχωρούμε σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ελπίζουμε μέσα στο 2020 να έχουμε δώσει λύση, κατά πρώτον στις περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και κατά περιόδους έχουμε όξυνση της κατάστασης” τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Παράλληλα επισήμανε ότι για τη νέα περιφερειακή αρχή “η πρόκληση είναι να κάνουμε καλύτερο τον υφιστάμενο σχεδιασμό, τους σταθμούς μεταφόρτωσης από 2 να τους κάνουμε 11 και να προβούμε, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση των χωματερών”. Ο Π. Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι στον υφιστάμενο σχεδιασμό διαχείρισης υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή ενέργειας, “η οποία θα παρέχεται σε όσους θα υφίστανται το περιβαλλοντικό κόστος” ενώ τόνισε ότι μετά από ολόκληρες δεκαετίες “θα πρέπει να τελειώνουμε” με το θέμα των σκπουπιδιών και να ασχοληθούμε και με άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η διαχείριση της λυματολάσπης που εκκρεμεί ακόμα: “Ελάχιστοι βιολογικοί καθαρισμοί στην Περιφέρειας λειτουργούν όπως πρέπει” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης καταλήγοντας.

Για τη «Λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Καλύτερη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίζεται η κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτίμησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Ο περιφερειάρχης ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, σημείωσε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή “κάνουμε ό,τι μπορύμε, σε υπηρεσακό επίπεδο. Από την πλευρά μου, προέβην σε αλλαγές επιτροπών και προϊσταμένων, όχι βέβαια ότι αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Ωστόσο, θεωρώ ότι φέτος με τους συνεχείς ελέγχους η κατάσαση είναι καλύτερη”. Οπως δήλωσε ο Π. Νίκας, προβλήματα προκύπτουν κατά καιρούς στη Μεσσηνία και λιγότερο στην Αργολίδα και τη Λακωνία, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι σε καμία άλλη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υφίστανται ζητήματα με την ένταση που προκύπτουν στην Ελλάδα. Ο ίδιος έθεσε εξ άλλου, το ζήτημα μονάδων που ενώ επιδοτήθηκαν για να λειτουργούν ως τριφασικές, επανήλθαν -όπως είπε- στην διφασική λειτουργία. Γι’ αυτό, τόνισε, υπάρχει πάγια εντολή προς τις υπηρεσίες για συνεχείς ελέγχους.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι αν τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των αδειών λειτουργίας, θα υπάρξουν μικρότερα προβλήματα. Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των εν λόγω μονάδων -η αρχική εγκατάσταση των οποίων, σημείωσε, έγινε με άδεια του ελληνικού δημοσίου και όχι αυθαίρετα- προϋποθέτει ότι το ελληνικό δημόσιο είναι αυτό που θα μπορούσε να αναλάβει τον σχεδιασμό ενδεχόμενης μετακίνησης, διαθέτοντας προφανώς και τη σχετική επιδότηση. Μάλιστα, όπως είπε, το θέμα αυτό έχει τεθεί στην κεντρική κυβέρνηση, αλλά η οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής για να επιτρέψει αυτή τη στιγμή μια τέτοια πρωτοβουλία. Καταλήγοντας ο Π. Νίκας είπε ότι καμία από τις μονάδες επεξεργασίας του πυρήνα του ελαιόκαρπου δεν βρίσκεται εγκατεστημένη σε αστικό ιστό, ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί η εγγύητητά τους σε πόλεις.


Για το «Δίκτυο Φυσικό Αερίου»

Σε αγώνα δρόμου θα αποδυθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να προλάβει να συνδέσει τις μεγάλες πόλεις της με το δίκτυο του φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού που ήδη το μεταφέρει στη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Μεγαλόπολης.
Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας -στη συνέντευξή του σήμερα Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη-, ενημέρωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στη χθεσινή σύσκεψη, στο υπουργείο, στην Αθήνα, ότι η Περιφέρεια προτίθεται να διαθέσει πίστωση 20.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για να “τρέξει” τις απαραίτητες μελέτες, ώστε αυτές να είναι έτοιμες πριν τη λήξη του προγράμματος, στο τέλος του 2023. “Θα χρειαστεί αγώνας δρόμου γιατί ως Περιφέρεια καθυστερήσαμε” τόνισε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: “Είναι κρίμα ο αγωγός να έχει φθάσει στη Μεγαλόπολη και να τροφοδοτεί ήδη την μονάδα της ΔΕΗ και οι αστικές περιοχές και οι βιομηχανίες της Περιφερειας να μην μπορούν να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει το φυσικό αέριο, από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς ποιότητας ζωής”. Ο Π. Νίκας αποκάλυψε μάλιστα, ως προς το θέμα της διασύνδεσης των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας με το δίκτυο του φυσικού αερίου, ότι ήδη “υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την Κόρινθο και την Τρίπολη”, παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις υπόλοιπες πόλεις υπάρχει πρόβλημα -“το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για την Καλαμάτα και την Σπάρτη στις οποίες δεν έχει φθάσει ο κεντρικός αγωγός. Το Ναύπλιο και το Αργος, από την άλλη, είναι σχετικά κοντά του” σημείωσε και κατέληξε εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία: “Το υπουργείο είναι θετικό, από την πλευρά μας εμείς θα το παλέψουμε, έτσι ώστε στη θητεία μας ως περιφερειακή αρχή όλες οι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου να απολαύσουν αυτό το αγαθό”.