Αρχική Eπικαιρότητα Νέες αυξήσεις συντάξεων «κρύβει» το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι οι τυχεροί, παραδείγματα

Νέες αυξήσεις συντάξεων «κρύβει» το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι οι τυχεροί, παραδείγματα

Αύξηση των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια εργασίας μέσω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στην Βουλή.

Ωστόσο την Πέμπτη θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα δίνει την επιλογή για αύξηση των κύριων συντάξεων από 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Οι αυξήσεις θα δοθούν είτε άμεσα, σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε θα μειώσουν την προσωπική διαφορά και επομένως οι συνταξιούχοι θα δουν πιο γρήγορα τις αυξήσεις στις συντάξεις από την 1-1-2023.

Οι αυξήσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν αναδρομικά από την 1-10-2019, αφού ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πάρει ΦΕΚ και γίνει ο επανυπολογισμός τους από τον ΕΦΚΑ.

Αυξήσεις

Αύξηση στις κύριες συντάξεις τους έως και 200 ευρώ το μήνα θα δουν οι συνταξιούχοι λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης που θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι θα αντιληφθούν τις αυξήσεις μόνο στα εκκαθαριστικά τους, καθώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που καταγράφεται (πρόκειται για τη διαφορά που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων με βάση το Ν. 4387/16).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται σε τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με τη μεσοσταθμική αύξηση να ανέρχεται σε 60-70 ευρώ το μήνα.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%.

Η δομή του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει η ίδια, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να φτάσουν το 50%-51% αναπλήρωση για 40 έτη ασφάλισης από 42,80% που είναι σήμερα και 40%-40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Η σωρευτική αύξηση για την 5ετία 30-35αναμένεται να είναι μικρότερη. Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων, σύμφωνα με όσα έκρινε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 35 χρόνια.
Από τις προωθούμενες αλλαγές ωφελημένοι θα είναι κυρίως:

* Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν – κατά τους ειδικούς – τους ασφαλισμένους που έχουν πιο σταθερό ασφαλιστικό δεσμό και φτάνουν ευκολότερα στα 40 έτη
* Δημόσιοι υπάλληλοι που είναι μόνιμοι και ασφαλίζονται συνεχώς άνευ διακοπής από την πρόσληψή τους κι έπειτα.
* Παλιοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.
Με τις προωθούμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήσεις στα μηνιαία έσοδα τους αναμένεται να δουν:

1. Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.

2. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί απότις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

3. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ). Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξηςαναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα αντιληφθούν σημαντική μεταβολή στο καθαρό ποσό τους ή αν αντιληφθούν, αυτή θα είναι μικρή. Ωστόσο μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αυξήσεις αναμένεται να έχουν και άλλες κατηγορίες νέων και παλαιών συνταξιούχων, αλλά στα εκκαθαριστικά, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα πρέπει σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να συμψηφιστεί με την αύξηση που θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταξιούχοι αυτοί ξεπερνούν τις 500.000 και είναι κυρίως:

1. Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από 12/5/2016) που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους (π.χ. άνω των 50 ή 100 ευρώ). Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά. Στην τσέπη δεν προκύπτει διαφορά, αλλά ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε μηδενισμό της προσωπικής διαφορά και αύξηση.

2. Νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και διατηρούν τμήμα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) επειδή η σύνταξή τους – όπως υπολογίστηκε µε τον νόμο Κατρούγκαλου – ήταν μειωμένη κατά τουλάχιστον 20% από τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε το παλαιό καθεστώς.
Παραδείγματα κατηγοριών συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις στα ποσά των συντάξεων τους:

-Δημόσια υπάλληλος (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), 62 ετών μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με 40 έτη ασφάλισης. Με τις αποδοχές του ΠΕ και με συμπληρωμένα 40 έτη ασφάλισης με το νέο συντελεστή το ποσό της σύνταξής της θα διαμορφωθεί στα 1.144 ευρώ περίπου. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 940 ευρώ, μηνιαία αύξηση 204 ευρώ.

-Δημόσια υπάλληλος (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) είναι σήμερα 64 ετών και συμπληρώνει με εξαγορά πλασματικού χρόνου των σπουδών της και 2 τέκνων συνολικά 40 έτη ασφάλισης. Η εν λόγω ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με πλήρη σύνταξη. Με το νέο συντελεστή το ποσό της σύνταξης της θα διαμορφωθεί στα 1.081 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα ήταν στα 894 ευρώ, μηνιαία αύξηση 187 ευρώ.

-Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ συμπλήρωσε με εξαγορές πλασματικών ετών 40 χρόνια ασφάλισης και συμπληρώνει και τα 62 το 2020. Με τις μέσες συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν 1.900 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί με αίτηση το 2020 στα 1.353 ευρώ. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.197 ευρώ, μηνιαία αύξηση 156 ευρώ.

-Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ / ΕΦΚΑ με 40 έτη ασφάλισης και τα 62 του έτη συμπληρωμένα ήδη έχει καταβάλλει μέσες εισφορές από το 2002 κι έπειτα για αποδοχές 2.450 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί στα 1.633,5 ευρώ, ενώ με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.432 ευρώ, μηνιαία αύξηση 201,5 ευρώ.

-Μηχανικός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ με 37 έτη ασφάλισης σήμερα συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας του το 2022. Με τις συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν τα 2.100 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί το 2022 με 40 έτη ασφάλισης στα 1.455 ευρώ, ενώ με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.282 ευρώ, μηνιαία αύξηση 173 ευρώ.

-Γιατρός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ στον κλάδο των χαμηλών εισφορών με 35 έτη ασφάλισης σήμερα, συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας του το 2024 κι επομένως όταν φτάσει στα 62 θα έχει συμπληρώσει 40ετία. Οι συντάξιμες αποδοχές του υπολογίζονται στα 1.670 ευρώ με βάση τις κατηγορίες στις οποίες έχει ασφαλιστεί και τις εισφορές έχει καταβάλλει από το 2002 κι έπειτα. Το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί στα 1.218 ευρώ, ενώ με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.083, μηνιαία αύξηση 135 ευρώ.