Αρχική Ν. Μεσσηνίας Εργασίες για πρόσβαση ΑμεΑ στο Κάστρο Καλαμάτας

Εργασίες για πρόσβαση ΑμεΑ στο Κάστρο Καλαμάτας

Αλλάζει όψη η είσοδος του Κάστρου της Καλαμάτας, με εργασίες που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στο Κάστρο και να φτάνουν μέχρι το αμφιθέατρο όπου γίνονται οι εκδηλώσεις.

Η προϊσταμένη της Εφορείας, Ευαγγελία Μηλίτση, μας ενημέρωσε ότι “το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή την περίοδο γίνεται διαμόρφωση κλίσεων και υλοποιούνται οικοδομικές εργασίες, εργασίες υποδομών φωτισμού, στο αρδευτικό σύστημα και μεταλλικές κατασκευές”.

Η κ. Μηλίτση επεσήμανε πως “τον Ιούνιο του 2020 θα είναι σε αρκετά διαμορφωμένη κατάσταση η είσοδος, και μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί”.

Ανέφερε ότι  ο επισκέπτης θα προσεγγίζει από δυτικά προς ανατολικά το Κάστρο και θα βλέπει την πύλη, ενώ παρατήρησε πως δημιουργηθούν στάσεις αναψυχής και θέασης της πόλης κι ένα μικρό θέατρο με ημικυκλικά έδρανα (5 σειρές), για εκπαιδευτικές διαδικασίες, για επίσκεψη και ενημέρωση σχολείων.

Ο χώρος θα είναι φωτισμένος, με φυτά και παγκάκια. Το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία,  με κόστος 150.000 ευρώ που καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η κ. Μηλίτση σημείωσε ότι επιδίωξη της Εφορείας είναι να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης φωτισμού όλου του κάστρου, και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο να υπάρχει η μελέτη ώστε στη συνέχεια να εγκριθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου. Η παρέμβαση για το φωτισμό θα γίνει με χρήματα είτε από το υπουργείο Πολιτισμού είτε από το Δήμο Καλαμάτας.

Η προϊσταμένη μάς διευκρίνισε ότι στην είσοδο θα διαμορφωθεί ράμπα για να μπορούν να μπουν στο Κάστρο τα ΑμεΑ, και στόχος είναι η ράμπα να φτάσει μέχρι το αμφιθέατρο, με ειδική κατασκευή που θα οδηγεί τους ανθρώπους με αναπηρία στο κυλικείο.

Πηγή: eleftheriaonline.gr