Αρχική Eπικαιρότητα Μητσοτάκης: Εκλογικός… αιφνιδιασμός με δύο νόμους που καταργούν την απλή αναλογική!

Μητσοτάκης: Εκλογικός… αιφνιδιασμός με δύο νόμους που καταργούν την απλή αναλογική!

Mια κίνηση – ματ που θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ποιους δύο νόμους ενδέχεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση να καταργήσει την απλή αναλογική που ισχύει σήμερα. Γιατί… φουντώνουν τα σενάρια της διπλής κάλπης και τι θα συμβεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συναίνεση, οι προτάσεις για το εκλογικό μπόνους και όλο το παρασκήνιο.

Δύο νέους εκλογικούς νόμους αναμένεται να βγάλει από το… σακούλι της η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2020, φέρνοντας έτσι μεγάλες αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το… πολιτικό παιχνίδι στις περιφέρειες, τους δήμους και το Κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης και το σχέδιο που… τηρείται

Τα όσα είχε σχεδιάσει από την αρχή ο πρωθυπουργός, εφαρμόζονται πιστά: Πρώτη προτεραιότητα ήταν να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή το άρθρο 32. Ο στόχος, που ήταν η πλήρης αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, έχει επιτευχθεί.

Συνεπώς, με αφετηρία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα εκλέγεται ΠτΔ ακόμη κι εκείνος (σ.σ. ή εκείνη) που θα συγκεντρώνει την σχετική πλειοψηφία, ως έσχατη λύση ώστε να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση η διάλυση της Βουλής.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που δεν θα αντιμετωπίσει τον… φόβο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τις γιορτές και την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί, μαζί με το επιτελείο του και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στις αλλαγές για τον εκλογικό νόμο τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για τις αυτοδιοικητικές.

Ο δεύτερος, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Παραπολιτικά, θα προηγηθεί και σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Αναμένεται, δε, να έρθει στο ίδιο νομοσχέδιο που θα περιέχει και την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες. Για τον πρώτο θα επιδιωχθεί η απαιτούμενη συναίνεση, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσουν τις 200 ψήφους που χρειάζονται ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική και να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος με την ενισχυμένη αναλογική από τις επόμενες κιόλας βουλευτικές εκλογές. Κάτι το οποίο βεβαίως θα σημάνει και πρόωρη προσφυγή σε διπλές κάλπες.

Πηγή: newsit.gr