Αρχική Ν. Μεσσηνίας Αναφορά Χαρίτση για οδικό δίκτυο Ταϋγέτου

Αναφορά Χαρίτση για οδικό δίκτυο Ταϋγέτου

Αναφορά προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Χωριών Ταϋγέτου με θέμα την ασφαλή οδική σύνδεση των κοινοτήτων της περιοχής, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει στην αναφορά ότι “δεδομένης της πρόσφατης διακοπής κυκλοφορίας στον οδικό άξονα της παλαιάς ε.ο. Καλαμάτας – Σπάρτης λόγω κατακρημνίσεων βράχων, οι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουν την επιστολή, ζητούν την αξιοπρεπή και ασφαλή οδική σύνδεση των χωριών του Ταϋγέτου και τη συντήρηση της παλαιάς ε.ο. Καλαμάτας – Σπάρτης”.

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης σημειώνει πως “μετά από την τελευταία διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά ε.ο. Καλαμάτας – Σπάρτης λόγω κατακρημνίσεων βράχων, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση των ορεινών κοινοτήτων του Ταϋγέτου από την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία και την ανακοίνωση του συντονιστικού των αυτοδιοικητικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται πλέον το κατεπείγον και δίκαιο αίτημα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί απόλυτα ασφαλές”.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι: “Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το 2018 μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, εξασφαλίσαμε από το ΠΔΕ συνολικά 6 εκ. ευρώ. Χρήματα δεσμευμένα ώστε να αξιοποιηθούν για συγκεκριμένα έργα ασφάλειας του οδικού δικτύου, εκ των οποίων τα 3 εκ. κατευθύνθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας για παρεμβάσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου (και έξτρα 400.000 ευρώ αποζημιώσεις για θεομηνίες του προηγούμενου χειμώνα) και τα άλλα 3 εκ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για παρεμβάσεις στην παλαιά ε.ο. Καλαμάτας-Σπάρτης που αφορούν αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατακρημνίσεων βράχων, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τάφρων και τοιχίων αντιστήριξης κ.ά.

Αρα η Περιφέρεια εφ’ όσον υπάρχει η δεσμευμένη χρηματοδότηση, πρέπει να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες και διαδικασίες για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο”.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΕ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο βουλευτής απευθύνει και ένα ερώτημα: “Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης έχουν «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς το υπουργείο Εσωτερικών και άρα δεν αποδεσμεύονται τα χρήματα που πρέπει να δοθούν και στον Δήμο Καλαμάτας, ώστε να συνεχιστεί η εργολαβία, η οποία έχει σταματήσει λόγω διακοπής της χρηματοδότησης;”.

Καταλήγοντας, παρατηρεί ότι “σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεση της Περιφέρειας και του δήμου, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα  όποια προβλήματα προκύψουν και φυσικά στο πλευρό των κατοίκων για να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την πλήρη και αποτελεσματική αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ασφάλεια, αλλά και την ποιοτική αξιοποίηση του χειμερινού τουρισμού στα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου”.