Αρχική Ν. Κορινθίας Αυτά ειναι τα αρδευτικά έργα της Κορινθίας !

Αυτά ειναι τα αρδευτικά έργα της Κορινθίας !

“Για την περιφερειακή μας αρχή, η αγροτική πολιτική είναι ένα στοίχημα. Πρέπει να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο, κι αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες πράξεις, όχι με λόγια”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Οπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, “είναι απαραίτητη η συνεχής επαφή με την κυβέρνηση, καθώς κινούμαστε με χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού και χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία από κοινού διαχειριζόμαστε με την κυβέρνηση”.

ΓΟΕΒ

Παρέμβαση της κυβέρνησης στο πρόβλημα των ΓΟΕΒ / ΤΟΕΒ προανήγγειλε εξ άλλου ο Π. Νίκας, χαρακτηρίζοντας ως “μεγάλο αγκάθι” τους εν λόγω Οργανισμούς, τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στην Αργολίδα, κάνοντας λόγο για “εγγειοβελτιωτικά έργα που έχουν γίνει την δεκαετία του 60 και αφέθηκαν, καταστράφηκαν, απαξιώθηκαν”.

“Τα σχήματα αυτά είναι χρεοκοπημένα, οφείλονται πάρα πολλά χρήματα στη ΔΕΗ” σημείωσε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ειδικότερα ότι “από την κυβέρνηση θα υπάρξει πρωτοβουλία ως προς την ενέργεια, θα υπάρξει τακτοποίηση από πλευράς κυβέρνησης. Γνωρίζω, όπως και οι αντιπεριφερειάρχες, τι θα γίνει αλλά δεν είμαιι εξουσιοδοτημένος να το ανακοινώσω. Οι όποιες ανακοινώσεις για τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ θα γίνουν

μέχρι τις αρχές του χρόνου” γνωστοποίησε ο Π. Νίκας.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε έργα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύσκεψης, την περασμένη Δευτέρα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε ειδικότερα:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

“Με τον Ανάβαλο δυστυχώς πηγαίνουμε με βήμα σημειωτόν” δήλωσε ο περιφερειάρχης, ενώ το ζήτημα με την ύδρευση και την άρδευση στην Ερμιονίδα το χαρακτήρισε “ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αργολίδας”. Οπως είπε ο Π. Νίκας, “εξετάζεται η περίπτωση κατασκευής ενός χαμηλού φράγματος στην περιοχή Ρορού – Τζερτζελιάς, προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ”, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη από το 2010, αν και εκκρεμεί η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι ως προς την κάλυψη των αναγκών της Ερμιονίδας από τον Ανάβαλο, αυτό “φαίνεται να είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ανέβει το νερό στο βουνό για να έχουμε υδροδότηση και άρδευση στην Ερμιονίδα” και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο “εξετάζει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη περίπτωση” του φράγματος, σημείωσε ο Π. Νίκας.

Σύμφωνα με τον πίνακα των έργων που διένειμε η Περιφέρεια, ως προς το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τον Ανάβαλο στην Ερμιονίδα, προϋπολογισμού 68.000.000 ευρώ, εκκρεμεί μόνο η μελέτη των αρδευτικών δικτύων και η κατασκευή τους.

Στο αντίστοιχο έργο για τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, προϋπολογισμού 38.857.000 ευρώ, εκκρεμεί η απόκτηση οικοπέδων μέσω απαλλοτριώσεων για τα αντλιοστάσια και τις λιμνοδεξαμενές.

Αμεσα δημοπρατείται, ωστόσο, η β΄ φάση του έργου μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τον Ανάβαλο σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι 11.000.000 ευρώ. Η εν λόγω β΄ φάση αφορά την κατασκευή των δύο αντλιοστασίων, λόγω μη ολοκλήρωσης της επίταξης των απαλλοτριώσεων.

Τέλος, εκκρεμότητες υπάρχουν στις μελέτες της κατασκευής δευτερευόντων δικτύων του Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι και Μυκήνες.

ΑΡΚΑΔΙΑ

-Το αρδευτικό έργο λίμνης Τάκας, ενταγμένο έργο με προϋπολογισμό 20.500.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το υπουργείο το 2020. Οπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, “υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με μελέτες, οι οποίες πρέπει να γίνουν”.

-Το αρδευτικό της Κώμης,προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, έχει ωριμάσει μελετητικά, εκκρεμεί ωστόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η άδεια χρήσης νερού. Το ίδιο ισχύει και για το αρδευτικό στο Βαλτεσινίκο, έργο προϋπολογισμού 760.000 ευρώ.

-Το αρδευτικό έργο στο Χρυσοχώρι είναι ανώριμο μελετητικά, καθώς εκκρεμεί σχεδόν το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, υπάρχει μόνο προμελέτη.

-Εγγειοβελτιωτικά έργα στην πυρόπληκτη περιοχή του τ. Δήμου Βαλτετσίου, προϋπολογισμού 2.270.000 ευρώ, έχουν ώριμες μελέτες, εκκρεμεί ωστόσο η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

-Ωριμο μελετητικά είναι το προϋπολογισμού 510.000 ευρώ αρδευτικό έργο τσιμενταυλάκων σε Ραψομάτη, Σαρακίνιο, Γέφυρα, Δάρα και Πράσινο.

-Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα στη λεκάνη Κανδήλας – Χωτούσας διαθέτει μόνο γεωτεχνική μελέτη, ενώ όσον αφορά την λιμνοδεξαμενή στο Κάψια υπάρχει μόνο υδρολογική μελέτη.