Αρχική Eπικαιρότητα Πάτρα: Στο Εφετείο η δίκη για τα «μαϊμού» επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο

Πάτρα: Στο Εφετείο η δίκη για τα «μαϊμού» επιδόματα τυφλότητας στη Ζάκυνθο


Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, με κατηγορούμενους τον πρώην Νομάρχη του νησιού και υποψήφιο βουλευτή Διονύση Γάσπαρο και έναν συνταξιούχο οφθαλμίατρο.

Και οι δυο βαρύνονται με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατ’ εξακολούθηση ψευδούς βεβαίωσης και απάτης από κοινού για ποσό πάνω από 120.000 χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει πανελλήνιο σάλο, καθώς αρχικά είχε γίνει καταγγελία για 800 τουλάχιστον περιπτώσεις επιδομάτων που έπαιρναν δήθεν τυφλοί στη Ζάκυνθο.

Στο κατηγορητήριο ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στο μισό.

Ο πρώτος έλεγχος του 2012 έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νησί δεν ήταν πραγματικά τυφλοί. Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο, προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρους ζωής και 5 για έναν χρόνο. Οι υπόλοιποι 167 απλά δεν πήγαν για επανεξέταση.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο της Πάτρας κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης Υγείας και Πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου ο οποίος είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Όπως είπε στο δικαστήριο, από το 2003 κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και γι’ αυτό σταμάτησε να υπογράφει τα επιδόματα.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων την επόμενη εβδομάδα.

πηγή: patrastimes.gr